Janša zanikal nepravilnosti pri nabavi opreme, danes govoril tudi z Ursulo von der Leyen

Državni zbor na izredni seji razpravlja o vladnem poročilu o nabavi zaščitne opreme za boj proti novemu koronavirusu. 
Fotografija: Državni zbor danes na izredni seji razpravlja o vladnem poročilu o nabavi zaščitne opreme za boj proti novemu koronavirusu. FOTO: Hočevar Uroš
Odpri galerijo
Državni zbor danes na izredni seji razpravlja o vladnem poročilu o nabavi zaščitne opreme za boj proti novemu koronavirusu. FOTO: Hočevar Uroš

Slovenija je v zadnjih dveh mesecih epidemijo novega koronavirusa ukrotila, je dejal premier Janez Janša in napovedal skorajšnji preklic splošne epidemije. O nabavah zaščitne opreme je zatrdil, da je bilo dobavljeno vse, kar je bilo plačano, o ravnanju ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška s sodelavci pa, da je »rešilo na desetine življenj«.

Državni zbor danes na izredni seji razpravlja o vladnem poročilu o nabavi zaščitne opreme za boj proti novemu koronavirusu. Z nagovorom jo je odprl premier Janša, ki je poudaril, da ne sedi na tem mestu, ker bi aktualna koalicija na vsak način rušila prejšnjo vlado in si želela oblasti, ampak zato, ker »je prejšnja vlada vrgla puško v koruzo na začetku epidemije in je bila to v tistem času verjetno edina konstruktivna možnost«.

»Danes ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi, kar omogoča tudi preklic splošne epidemije, kar se bo verjetno pokrilo z datumom, ko se iztekata prva dva protikoronska paketa,« je povedal Janša. Slovenija tako po njegovih besedah prehaja iz obdobja epidemije v obdobje nevarnosti izbruha drugega vala.

Kar se tiče nabav zaščitne in kritične medicinske opreme, je Janša zatrdil, da so potekale v skladu z zakonodajo, ki v primeru epidemije omogoča skrajšane postopke. Ker se je vlada zavedala tveganj, povezanih s tem, je po njegovih besedah tudi poskrbela, da se vse pogodbe javno objavijo. Prav tako je sama pozvala računsko sodišče k preiskavi, koalicija pa je predlagala ustanovitev preiskovalne komisije, ki zajema tudi obdobje te vlade, je navedel.

Že v petek je poročilo obravnaval odbor DZ za gospodarstvo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Že v petek je poročilo obravnaval odbor DZ za gospodarstvo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Prve kritike so se pojavile zaradi avansov, zato so se na pristojnem ministrstvu odločili, da bodo poskušali opremo nabavljati brez avansov. Janša ocenjuje, da ni evropske države, ki je plačevala avanse, pa bi v skladu z njimi dobila vso opremo. Ob tem je premier povedal, da je Slovenija od evropske komisije ta teden dobila prvo pošiljko, in sicer 300.000 kirurških mask. Danes pa so posredovali dopis, naj podarjenih mask ne delijo, saj so šele zdaj začeli gledati certifikate, ki pa so neustrezni. »Evropska komisija, ki ima na desettisoče uradnikov,« je pripomnil.

V tem trenutku je bilo po njegovih informacijah plačanih za okoli 30 milijonov evrov dobav. »Vse, kar je bilo plačano, je bilo tudi dobavljeno,« je zatrdil Janša. Ko avansi niso bili več problem, je nastal problem z maržami. A po Janševih informacijah so bile te najvišje pri klasičnih, standardnih dobaviteljih slovenskemu zdravstvu. »Problemi so se začeli, ko mnogi od teh očitno niso prišli zraven,« je dejal.Kot je še poudaril, se da preveriti vsaka pogodba. »Tu ni nobenega problema,« je zatrdil. Kar je skupaj s kolegi na drugih ministrstvih in na zavodu za blagovne rezerve v tistih razmerah naredil minister za gospodarstvo Počivalšek, je po besedah Janše »rešilo na desetine življenj«.

Janša je med drugim tudi opomnil, da je bila epidemije 12. marca razglašena nezakonito, saj bi jo morala vlada, ne pa pristojni minister. Vendar pa prejšnji premier Marjan Šarec tega ni hotel narediti, zato je tedanji minister za zdravje Aleš Šabeder »to naredil na svojo roko«.

Kar se tiče nabav zaščitne in kritične medicinske opreme, je Janša zatrdil, da so potekale v skladu z zakonodajo, ki v primeru epidemije omogoča skrajšane postopke. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Kar se tiče nabav zaščitne in kritične medicinske opreme, je Janša zatrdil, da so potekale v skladu z zakonodajo, ki v primeru epidemije omogoča skrajšane postopke. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Že v petek je poročilo obravnaval odbor DZ za gospodarstvo. Vsebinski del razprave je minil v znamenju ostre izmenjave mnenj med predstavniki vlade, ki so poročilo zagovarjali, in opozicijo. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti je priznal, da izkušenj s tovrstnimi nabavami niso imeli, a zatrdil, da so ravnali v najboljši veri. Podobno so zatrjevali tudi koalicijski člani odbora. 

Celotna koalicija ima poročilo za utemeljeno in od njega ne odstopa, člani SDS pa so ponovno krivdo za netransparentnosti pri nabavi opreme zvračali na prejšnjo vlado, ki po njihovih besedah, ni pravočasno zagotovila dovolj zaščitne opreme. »Vlada Marjana Šarca ni pravočasno storila, kar bi morala«, je dejala poslanka SDS Suzana Lep Šimenko in prejšnjega premierja obtožila, da je, s tem, ko je dejal, da ima vlada načrt za soočenje s pandemijo, zavajal državljane.

V opoziciji so nasprotno ocenjevali, da je poročilo pristransko, ter opozarjali na po njihovi oceni sumljiva dodeljevanja poslov in na kaos ob nabavi zaščitnih mask. Več kot 11-urno petkovo razpravo so zaznamovali številni postopkovni zapleti. V opoziciji so namreč opozarjali, da bi se smel DZ po poslovniku s poročilom zgolj seznaniti, ne pa tudi sprejemati sklepov. Pričakovati je, da bodo takšno stališče zagovarjali tudi na plenarni seji DZ.

Komisija DZ za nadzor javnih financ pa je v sredo v nadaljevanju nujne seje o porabi javnih sredstev za nakup zaščitne opreme v epidemiji brez glasu proti izglasovala predlog sklepa, po katerem naj jim vlada v osmih dneh posreduje tudi seznam vseh sklenjenih poslov ter dobav zaščitne in medicinske opreme s cenami.

 

Komentarji: