V dvorani brez mask, ministrica se za »spodrsljaj« zdaj opravičuje

V dvorani je bilo 150 ljudi, nihče od povabljenih pa ni nosil maske. Ministrica za šolstvo se zdaj opravičuje in pravi, da se bo preventivno testirala.
Fotografija: Ministrica za šolstvo se zdaj opravičuje. FOTO: Posnetek zaslona/RTV Slovenija
Odpri galerijo
Ministrica za šolstvo se zdaj opravičuje. FOTO: Posnetek zaslona/RTV Slovenija

V ponedeljek je potekala dobrodelna prireditev, ki jo je organiziral Olimpijski komite Slovenije (OKS). Na njej so zbirali denar za mlade športnike. Na prireditvi, ki jo je v neposrednem prenosu prenašala tudi nacionalna televizija, se je zbralo 140 povabljenih, med njimi številne ugledne medijske osebnosti, kot so Aleksander Čeferin, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, ministrica za šolstvo Simona Kustec, nekdanja slovenska alpska smučarka Tina Maze in drugi.

Z objavljenih posnetkov je jasno, da v dvorani niso nosili mask, kar je kršitev pravil o nošenju zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih. Ministrica za šolstvo se za »spodrsljaj« zdaj opravičuje na družbenem omrežju twitter. Zapisala je, da ji »je iskreno žal, ker na včerajšnjem dogodku nisem nosila maske. Po zagotovilih organizatorja so prireditev organizirali skladno s priporočili in navodili NIJZ. Iz zaščitnih razlogov se bom preventivno testirala na covid-19.« Iz njenega urada so nam sporočili, da bo test opravila samoplačniško, naknadno so odgovorili tudi, da je bila danes v službi. Dokler se ne testira, bo delo opravljala na daljavo.



Organizator prireditve je soglasje NIJZ za izpeljavo prireditve dobil 14. septembra. Dogodka se je, kot so zapisali za Delo, udeležilo 140 povabljenih, skupaj z nastopajočimi je bilo v dvorani vsega skupaj 150 ljudi. S posnetkov je jasno, da vsi niso sedeli najmanj meter in pol narazen, kot priporoča NIJZ. 

»Udeleženci večera so bili natanko seznanjeni s pravili obnašanja, do prihoda v dvorano vsi v maskah, ob vstopu v dvorano so maske sneli z obraza. V dvorani je bila zagotovljena predpisana razdalja. Sedežni red je bil vnaprej določen, velikosti prostora in razporeditev sedežev pa je bila prilagojena upoštevanjem zadostne medosebne razdalje dva metra. Bliže skupaj so lahko sedeli le člani istega gospodinjstva,« so nam odgovorili na OKS.

Ker sta za isto mizo sedela ministrica za šolstvo in Thomas Bach, smo OKS vprašali, ali tudi za njiju velja, da živita v skupnem gospodinjstvu. Gostje, ki so na prireditev pripotovali iz tujine (32 oseb), med njimi tudi predsednik OKS Thomas Bach, so po besedah organizatorja predložili negativne teste na prisotnost covida-19, ki niso bili starejši od 48 ur.

Uradne fotografije, ki jih je OKS delil tudi na svojem družbenem omrežju twitter, dokazujejo še, da vsaj Dejan Zavec in Aleksander Čeferin ob prihodu nista nosila zaščitne maske, pa tudi nekateri drugi gostje so bili brez nje oziroma jo imeli na obrazu neustrezno nameščeno. 


Za nadzor nad upoštevanjem ukrepov zadolžen ZIRS


Nacionalni inštitut za javno zdravje, kot so pojasnili, presoja vloge za izvedbo javnih prireditev z vidika zagotavljanja ukrepov preprečevanja prenosa in širjenja povzročitelja covida-19 med obiskovalci (preprečevanje zbiranja, preprečevanje medosebnih stikov na manj kot 1,5 metra med obiskovalci, preprečevanje križanja poti, zagotavljanje razkužil, sredstev za higieno rok, skrb za čiščenje in razkuževanje površin, s katerimi prihajajo v stik obiskovalci).

»Pri tem posamezne prireditve presoja glede na higiensko tehnično ureditev pristopa, (vhod, izhod), sanitarije, možnosti za higieno rok, ureditev čistih in nečistih poti, preprečevanja medosebnih stikov, usmerjanje gibanja obiskovalcev, za zagotavljanje medosebne razdalje. Če organizator v vlogi opredeli ustrezno zagotavljanje spoštovanja higienskih ukrepov, se mu izda pozitivno mnenje.«

Glede omenjene prireditve so za Delo dodali, da je organizator zaprosil NIJZ za oceno higienskih ukrepov za preprečevanje prenosa in širjenja obolenja covid-19, ki so bili ustrezni. »Organizatorja smo ob izdaji pozitivnega mnenja za izvedbo javne prireditve med drugim izrecno opozorili, da je v zaprtih prostorih potrebno pravilno nošenje mask oziroma druge zaščite nosno-ustnega predela. Za izvajanje in upoštevanje ukrepov, navedenih v vlogi, je odgovoren organizator, za nadzor nad izvajanjem ukrepov pa je pristojen Zdravstveni inšpektorat RS (ZIRS).« Zdravstveni inšpektorat je glede včerajšnjega dogodka prejel več prijav, inšpekcijski nadzor je v teku. 



Na očitno kršenje pravil v času hitrega širjenja koronavirusa se je danes odzvala tudi dr. Bojana Beović. Pozvala je k razumnemu ravnanju in nošenju mask ter druženje politikov, športnikov in drugih visokih gostov brez mask brez upoštevanja varnostne razdalje opisala kot slab zgled javnosti. Apelirala je na znane medijske osebnosti, naj spoštujejo pravila. 

Vladni govorec Jelko Kacin je bil glede ministričinega spodrsljaja bolj redkobeseden. Dejal je le, da je ministrica za šolstvo na prireditev prišla v zadnjem trenutku. Na družbenem omrežju twitter so se na očitno kršenje priporočil NIJZ oglasili že nekateri politiki. Premier Janez Janša je zapisal: »Razumljivo je, da med večerjo ne moreš imeti nadete (maske). A je v sklepih dne 17. 09. 2020 vlada resno priporočila, naj se ob javnih dogodkih ne organizirajo zakuske. Za (ne)upoštevanje navodil so odgovorni organizatorji.«


Opozicija zahteva ministričin odstop


V SAB, Levici in LMŠ menijo, da bi morala ministrica odstopiti. Za predsednico stranke SAB Alenko Bratušek gre pri dejanju povabljenih za očitno delitev na prvo- in drugorazredne. »Očitno ukrepi za »prvorazredne« vladne funkcionarje ne veljajo ali pa tam, kjer so oni, virusa ni. V tujini je zaradi bistveno manjšega zdrsa odstopil komisar Hogan.« Zapisala je še, da je to, kar je včeraj demonstrirala ministrica za šolstvo, zrelo za njen nepreklicni odstop. Poslanec Marko Bandelli pa se je spraševal, ali res obstajajo državljani A- in B-kategorije.

Pozivu k odstopu se je že pridružil tudi koordinator Levice Luka Mesec. Kot je dejal v izjavi za medije v DZ, je »nezaslišano, da po eni strani vlada predpisuje maske sedemletnim otrokom v šolah, predpisuje jih celo na ulicah, če je tam več ljudi«. Ko se v polni Unionski dvorani zbere neka elita, pa očitno ta pravila ne veljajo več, je opozoril. Takšni signali so popolnoma napačni in samo spodjedajo zaupanje javnosti – ne samo do te vlade, ampak do politike in političnega odločanja nasploh, meni. »Če se bodo tako vedli, težko pričakujemo, da bo kdo verjel v dobronamernost in iskrenost njihovih ukrepanj,« je pripomnil. Da bi ministrica morala odstopiti ali vsaj ponuditi odstop in s tem načelnim dejanjem pokazati, da verjame v ukrepe, so v tvitu navedli tudi v LMŠ.

Predsednica SD Tanja Fajon je zapisala, da očitno papir vse prenese. »Očitno tudi besede ministrice za izobraževanje in drugih funkcionarjev, ki se ne držijo pravil, ki jih sami postavljajo. Potrebujemo jasna navodila in smiselne ukrepe, ki jim bomo lahko zaupali. Dvoličnost nima mesta v politiki,« je zapisala.

Med epidemijo koronavirusa so težki očitki o neodgovornem ravnanju leteli na slovenskega predsednika Boruta Pahorja in druge, ki so se ob reki Kolpi družili brez zaščitnih mask na obrazu. Tedaj so vsi po vrsti obljubljali, da se podobna dejanja ne bodo več zgodila. Razen obljub sankcij takrat ni bilo, pa tudi zgledovanja po drugih državah ne – evropski komisar za trgovino Phil Hogan se je avgusta znašel v velikih težavah, ko je prišlo na dan, da se je v svoji domovini udeležil prestižne večerje ob obletnici kluba za golf. Ponudil je svoj odstop – predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen ga je nemudoma sprejela.

Komentarji: