V igri za absolutno večino najbolje kaže Roku Čeferinu

Med tremi prijavljenimi kandidati za mesto ustavnega sodnika sodeč po izjavah političnih strank po posvetovanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju najbolje kaže odvetniku Roku Čeferinu.

Objavljeno
28. maj 2019 16.16
Posodobljeno
28. maj 2019 16.16
Največ poslanske podpore med kandidati za ustavnega sodnika uživa Čeferin. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ljubljana – Doslej je soustanovitelj največje odvetniške družbe po številu odvetnikov Čeferin in partnerji – pisarna ima trenutno 30 odvetnikov – prepričal že poslanski skupini SD, SMC in SAB. Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je izpostavil, da so v primeru, da ga bo predsednik republike Borut Pahor predlagal v imenovanje, pripravljeni razmisliti, a imajo še nekaj pomislekov. Glasove zanj bi prispevali tudi v Desusu, kjer pa bi podprli tudi nekdanjega vodjo vladne zakonodajne službe in nekdanjega člana NSi Janeza Pogorelca. Podpora njegove nekdanje stranke – z izvršilnega organa se je na lastno zahtevo lani umaknil ob imenovanju na mesto vodje vladne službe – zato ni presenetljiva. »Državi zelo lojalen in naklonjen,« je dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat, ki je ob tem izpostavil, da nimajo tudi nič proti Roku Čeferinu.

V iskanju 46 glasov, ki so potrebni za imenovanje v državnem zboru, pa največji politični skupini svoje karte še skrivata. V LMŠ po besedah vodje poslanske skupine Braneta Golubovića odločitve glede ustavnega sodnika še niso sprejeli, saj imajo tudi oni še »določene pomisleke«. Kakšne, ni želel razkriti, je pa izpostavil, da gre šele za prvo od posvetovanj in spomnil, da so za ustavno sodnico nazadnje imenovali Katjo Šugman Stubbs, ki pa se ni prijavila na poziv predsednika republike za zbiranje možnih kandidatov za mesto ustavnega sodnika. »Gre za pomembno funkcijo in ni primerno hiteti. Različne možnosti obstajajo,« je pojasnil še Golubović, ki je bil v svojih odgovorih podobno zadržan kot tudi vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. »Odločitev bomo sprejeli tik pred glasovanjem, nimamo preferenc,« je dejal poslanec SDS in dodal, da v tem trenutku za ustavnega sodnika ne bodo predlagali nikogar drugega.

Tretji prijavljeni kandidat za ustavnega sodnika – nekdanji novinar Marjan Lekše – med strankami ne uživa podpore. Predsednik republike lahko izbere kandidata za ustavnega sodnika izmed prijavljenih, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata, ki bi po devetletnem mandatu nadomestil sodnico Etelko Korpič Horvat. Mandat ji poteče 27. septembra. O njenem nasledniku pa bi lahko državni zbor odločali že na junijski seji.

Informacijski pooblaščenki se nasmiha nov mandat

Podporo novem mandatu Mojce Prelesnik na funkciji informacijske pooblaščenke je izrazila večina poslanskih skupin, čeprav nekatere med njimi odločitve še niso uradno sprejele. Je pa na primer vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec dejal, da bodo v poslanski skupini kljub temu še opravili razmislek, saj se je aktivnost informacijske pooblaščenke v zadnjih letih mandata po njegovi oceni nekoliko zmanjšala.

Aktualna pooblaščenka, ki se ji petletni mandat izteče 17. julija, je sicer edina kandidatka za funkcijo. Sprva se je prijavil še novinar Rajko Gerič, a je od kandidature nato odstopil.