V imenu gospodarstva protestno pismo proti izjavi prvega moža Levice

Gospodarska zbornica Slovenije se je odzvala na izjavo Luke Mesca v oddaji Tarča.
Fotografija: Na GZS se sprašujejo, ali to pomeni, da se je nova koalicija odločila z visokimi davki in dodatnimi obremenitvami izgnati slovenska podjetja in kriminalizirati njihove poslovne odločitve. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Na GZS se sprašujejo, ali to pomeni, da se je nova koalicija odločila z visokimi davki in dodatnimi obremenitvami izgnati slovenska podjetja in kriminalizirati njihove poslovne odločitve. FOTO: Leon Vidic/delo

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Sonja Šmuc je v zvezi z včerajšnjo izjavo Luke Mesca v oddaji Tarča napisala protestno pismo. Mesec je na vprašanje, kako komentira izjavo družbe Akrapovič, da bodo zaradi davkov, predvidenih v koalicijski pogodbi, čisti bilančni dobiček selili v bolj predvidljivo poslovno okolje, odgovoril:

»To je bolj izsiljevanje in izgovor. To ni nič drugega kot davčna utaja. Bolj kot njegovo obnašanje, ki je obsojanja vredno – človek je vzel koalicijsko pogodbo in rekel: »Evo, zdaj jaz selim bilančni dobiček,« ki ga je država subvencionirala. To ni nič drugega kot davčna utaja. In bolj kot to me skrbi odziv dela javnosti, ki to celo spodbuja in podpira. /…/ Pred dobrim desetletjem so nekateri na podoben način ploskali menedžerjem, ki so prevzemali državna podjetja, pa brez garancij, in ti ljudje so postali tajkuni.«



V protestnem pismu je generalna direktorica zapisala, da izjava prvega moža Levice razkriva njegovo nepoznavanje temeljne zakonodaje s področja gospodarstva ter nepoznavanje in nerazumevanje zakonitosti delovanja gospodarskega in družbenega sistema, kar je za poslanca nedopustno. 

»Luka Mesec ni napadel samo Igorja Akrapoviča, temveč najuspešnejše slovenske gospodarstvenike, ki so ustvarili na tisoče delovnih mest in s svojim delom prispevali stotine milijonov v slovenski proračun in državni blagajni. Z retoriko, ki podjetnike postavlja v kontekst tajkunov, ustvarja nastrojeno, sovražno ozračje proti gospodarstvu,« je generalna direktorica zapisala v pismu. 



Med drugim GZS v imenu gospodarstva zahteva, naj se DZ opredeli do izjave Meseca in naj se koalicijska peterica od ideje, ki jo je Mesec predstavil, distancira in s tem potrdi, da podpira hitrejši gospodarski razvoj v Sloveniji.

Na GZS hkrati izpostavljajo, da jih je razočaralo tudi dejstvo, da se nobeden od navzočih koalicijskih partnerjev na izjavo ni odzval. Predsednik LMŠ in podpredsednica Jerca Korče sta se danes že sestala s predsednikom in generalno direktorico GZS Boštjanom Gorjupom in Sonjo Šmuc. 



Na včerajšnji dogodek se je že odzval premier Marjan Šarec, ki je na družbenem omrežju zapisal: 



Na Meščevo izjavo v Tarči so se odzvali tudi z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS). »Čutim se odgovornega ponovno opozoriti, da signali, ki jih daje nova vlada skupaj z Levico, ustvarjajo negativno klimo, ki bo lahko imela škodljive posledice za Slovenijo,« je zapisal predsednik OZS Branko Meh in dodal: »Levica s svojimi izjavami ustvarja strah in negotovost. Žal pa bomo zaradi tega eksperimenta posameznikov iz Levice, ki nimajo niti enega delovnega dne v gospodarstvu, na slabšem vsi državljani Republike Slovenije

Na izjave Mesca so se odzvali tudi drugi gospodarstveniki. Dušan Olaj, generalni direktor in lastnik podjetja Duol je med drugim za STA povedal, da bodo po njegovem Akrapoviču sledili tudi drugi podjetniki. »Gospodarstvo potrebuje predvidljive ukrepe, ne pa nekih šok terapij,« je še poudaril prvi mož Duola. 

Tudi večinski lastnik Postojnske jame Marjan Batagelj se je odzval ter opozoril, da je čas za slovensko gospodarstvo zelo negotov. »Ne gre se čuditi, da tisti, ki smo vplačali največ davka v državno blagajno, razmišljamo o selitvi podjetij v tujino in o tem, da si ne upamo odpirati novih delovnih mest, niti investirati. In kako lahko kdo reče, da je to prijazna država, če ima tako mačehovski odnos?« se sprašuje prvi mož Postojnske jame. 
 

Preberite še:

Komentarji: