Zaradi epidemije po svetu umrlo že več kot tisoč medicinskih tehnikov

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.
Fotografija: Medicinski tehniki so najbolj izpostavljeni okužbi. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Odpri galerijo
Medicinski tehniki so najbolj izpostavljeni okužbi. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters



21.30 V Franciji skoraj 10.000 okužb

V Franciji so v zadnjem dnevu potrdili 9784 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je blizu rekordnih več kot 10.000 v soboto, odkar so v državi začeli izvajati obsežnejše testiranje. Umrlo je še 46 bolnikov s covidom-19. S tem je v državi koronavirusna bolezen zahtevala že več kot 31.000 življenj. V zadnjih sedmih dneh so hospitalizirali 2976 bolnikov, samo v zadnjem dnevu 649, so sporočile zdravstvene službe. Gre za naraščanje števila hospitalizacij, saj so v torek hospitalizirali 642 bolnikov s covidom-19, v ponedeljek pa 545, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

18.20 Oktobra se bodo študenti vrnili na fakultete

Ministrstvo in NIJZ sta z udeleženci visokošolskega izobraževanja uskladila smernice za zimski semester študijskega leta. Študij bo potekal v prostorih fakultet, ko bo aktivnosti mogoče izvesti varno ob upoštevanju priporočil NIJZ, sicer pa smernice priporočajo kombinirano izvedbo študijske dejavnosti, izvedbo študija na daljavo pa le izjemoma. Smernice sta ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravila z ljubljansko, mariborsko, primorsko in novogoriško univerzo, sodelovali pa so še študentska organizacija, sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture ter visokošolski sindikat.

Osnovno izhodišče v zimskem semestru je tako izvedba študijskega procesa na fakultetah v vseh primerih, kjer se aktivnosti lahko izvedejo varno ob upoštevanju priporočil NIJZ. Ko to ni izvedljivo, smernice priporočajo kombinirano izvedbo študijske dejavnosti (hibridni model), izvedbo na daljavo pa le v izjemnih oziroma utemeljenih primerih. Hibridni model pomeni kombinirano izvedbo študijske dejavnosti z izvedbo v živo in z izvajanjem na daljavo. Kjer je ob upoštevanju priporočil NIJZ mogoče organizirati študijsko dejavnost v živo, delitve skupin niso potrebne. V drugih primerih se študentom, ki se zaradi prostorskih omejitev v predavalnici ali zaradi osebnih zdravstvenih omejitev ali zaradi karantene oziroma drugih z novim koronavirusom povezanih razlogov predavanj ne morejo udeležiti v živo, omogoči dostop s spremljanjem in sodelovanjem na daljavo.

Študij na daljavo bo potekal le, ko načrtovani študijski proces v živo ali kombinirana izvedba ne bosta mogoča in ko bo vodstvo visokošolskega zavoda presodila, da je takšna prilagoditev izvedbe potrebna in pedagoško ustrezna. V prostorih visokošolskih zavodov je treba zagotavljati fizično razdaljo najmanj 1,5 metra. V skupnih prostorih, pri hoji in v sanitarijah smernice priporočajo uporabo zaščitne maske za študente in za zaposlene. V predavalnici, ko študenti sedijo na zahtevani fizični razdalji, lahko masko odložijo, če se jim predavatelj ali drug slušatelj približa, pa si nadenejo masko.

18.00 Po svetu umrlo že več kot tisoč medicinskih tehnikov

Zaradi covida-19 je umrlo že več kot tisoč medicinskih tehnikov po vsem svetu, so danes sporočili iz Mednarodnega sveta medicinskih tehnikov (ICN). Razmere so označili za katastrofalne in kritizirali vlade, ki ne ukrepajo dovolj, da bi zaščitile vse na prvi bojni liniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V poročilu so v ICN, ki predstavlja več kot 130 nacionalnih društev medicinskih tehnikov, ugotovili, da je glede na dostopne podatke zaradi covida-19 umrlo več kot tisoč medicinskih tehnikov. V resnici je številka verjetno še višja, saj imajo podatke za le 44 držav. Do 11. avgusta je na primer v Braziliji v povezavi s covidom-19 umrlo 351 medicinskih sester, kar je največ glede na razpoložljive podatke.

Po podatkih nevladne organizacije Amnesty International je sicer do začetka septembra zaradi covida-19 umrlo najmanj 7000 zdravstvenih delavcev. V poročilu so še zapisali, da se je v 32 državah do sredine avgusta z novim koronavirusom okužilo več kot 570.000 zdravstvenih delavcev, kar predstavlja okoli deset odstotkov vseh primerov. Sicer pa so opozorili, da ni globalnega sistema spremljanja števila medicinskih sester in drugih zdravstvenih delavcev, ki so se okužili z novim koronavirusom ali umrli zaradi covida-19. 

16.32 Istra poziva Slovenijo in Avstrijo k odprtju meja za turiste

V istrski županiji na Hrvaškem danes ni bilo novih primerov okužb. Iz tamkajšnje županijske uprave so ob podpori županov vseh desetih mest v hrvaški Istri danes znova pozvali predsednika slovenske vlade Janeza Janšo, naj Slovenija uveljavi epidemiološke ukrepe za posamezne hrvaške županije namesto za celotno državo. Pismo s podobno vsebino so v Ljubljano poslali že v začetku septembra. »Osrednji del turistične sezone je za nami. Tudi glede tega vprašanja smo pokazali, da z dobro strategijo lahko zagotovimo varnost lokalnemu prebivalstvu in turistom,« so zapisali v pismu slovenskemu premieru. Pričakujejo, da bo Slovenija sprožila podobne korake, ki bodo omogočili prost pretok državljanov med Slovenijo in hrvaško Istro.
Danes so k uveljavitvi milejših ukrepov za potnike v hrvaško Istro pozvali tudi avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza. Tudi Avstrija je tako kot Slovenija prejšnji mesec uvrstila Hrvaško na svoj rdeči seznam, da bi omejila širjenje okužb z novim koronavirusom.

Poudarili so, da je istrska županija takoj po izbruhu epidemije bolezni covid-19 kot prva na Hrvaškem uveljavila vrsto protiepidemioloških ukrepov. S pravočasnimi potezami in zaradi discipline vseh prebivalcev, gostov in poslovnih subjektov, ki dosledno spoštujejo vse ukrepe, so zagotovili stabilno epidemiološko stanje, so zapisali. Prepričani so, da odpiranja hrvaške Istre za avstrijske državljane ne bodo veseli samo v Istri in na Hrvaškem, temveč tudi v Avstriji.

16.09 V BiH 282 novih okužb s koronavirusom, v Srbiji 102

V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu potrdili 282 novih primerov okužbe z novim koronavirusom in sedem umrlih za covidom-19. Najhuje je ob meji s Hrvaško. V Srbiji so medtem potrdili 102 novi okužbi z novim koronavirusom in eno smrtno žrtev, na Kosovu pa 76 novih primerov in tri smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. V BiH so v zadnjih 24 urah testirali nekaj več kot 2000 ljudi. Okužbo so potrdili pri 208 ljudeh iz Federacije BiH ter pri 74 iz Republike Srbske. Največ na novo okuženih je v večjih mestih, kot sta Sarajevo in Banjaluka, ministrstvo za zdravje v Federaciji BiH pa opozarja, da je trenutno najhuje na jugozahodu države ob meji s Hrvaško.

Kot je danes na novinarski konferenci v Sarajevu pojasnil namestnik ministra za zdravje Federacije BiH Goran Čerkez, so razmere zelo resne v zahodnohercegovskem ter v hercegovsko-neretvanskem kantonu, kjer so potrdili 186 oziroma 145 novih okužb na 100.000 prebivalcev. Med vzroki za veliko število okužb na tem območju je navedel vrnitev s počitnic, nespoštovanje ukrepov za zajezitev pandemije ter poroke z velikim številom povabljenih, glede katerih lokalne pristojne službe niso ukrepale, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

15.06 OZS odločno proti zapiranju gostinskih obratov po 22. uri

Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) odločno nasprotuje zapiranju gostinskih obratov po 22. uri, kar naj bi predlagala svetovalna skupina vlade za zajezitev širjenja koronavirusa, so sporočili iz OZS. Opozarjajo, da bi z dodatnimi omejitvami delovnega časa še poslabšali že tako težek položaj v panogi. »Gostinci se zavedamo pomena varovanja zdravja in spoštovanja zaščitnih ukrepov, s katerimi zmanjšujemo možnosti širjenja okužbe z novim koronavirusom, vendar pa se bojimo, da bomo z nepremišljenimi ukrepi gostinstvu in turizmu povzročili še dodatno škodo,« v sporočilu za javnost zapisali na OZS.

Opozarjajo, da bi z dodatnimi omejitvami delovnega časa še poslabšali že tako težek položaj v panogi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Opozarjajo, da bi z dodatnimi omejitvami delovnega časa še poslabšali že tako težek položaj v panogi. FOTO: Jure Eržen/Delo


Opozarjajo, da si panogi še nista opomogli od popolnega zaprtja v marcu in aprilu, nekateri pa še vedno potrebujejo spodbude, da bodo sploh lahko preživeli to krizo. »Dodatnih omejitev si v tem trenutku preprosto ne moremo privoščiti, če hočemo gostinstvu in turizmu zares pomagati,« je jasen predsednik sekcije za gostinstvo in turizem Blaž Cvar. Z zapiranjem gostinskih obratov po 22. uri bi obenem lahko povzročili še več nenadziranega druženja, dodajajo v sekciji. Gostje bi namreč, kot so zapisali, poiskali alternativna mesta, kjer bi se družili še naprej in ne nujno po protokolih, ki jih narekuje Nacionalni inštitut za javno zdravje. To pa je po mnenju sekcije še bolj rizično kot nadzorovano druženje v gostinskih obratih.

14.35 V Domu sv. Jožefa v Celju brez novih okužb

V celjskem Domu starejših sv. Jožefa v torek niso potrdili novih okužb z novim koronavirusom. Kot je za STA danes povedal vodja doma Jože Planinšek, so v torek brise odvzeli 28 stanovalcem, ki so bili v stiku z okuženo zaposleno osebo, vsi brisi pa so negativni. Tudi med zaposlenimi ni novih okužb. V domu je tako okužena le ena zaposlena oseba. Stanovalci do nadaljnjega ostajajo v svojih sobah, kamor jim bodo prinašali tudi hrano. Zaposlene so razdelili v ločene ekipe, da čim bolj preprečijo morebitne prenose okužb, danes pa jim je nacionalni laboratorij izvedel še razkuževanje hodnikov in skupnih prostorov. Obiski so do nadaljnjega prepovedani, razen v primerih pred smrtjo.

13.50 Berlusconi o izkušnji s covidom-19: Bal sem se, da mi ne bo uspelo

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi, ki je zbolel za koronavirusno boleznijo-19, je v pogovoru za časnik Corriere della Sera priznal, da se je bal, da bo umrl, ter da je še vedno utrujen in izčrpan. »Vse me je bolelo. V določenem položaju nisem mogel biti več kot minuto. Bal sem se, da mi ne bo uspelo,« je dejal v intervjuju, objavljenem v današnji izdaji časnika.

Indija, ki ima 1,3 milijarde prebivalcev, ima tudi najvišje dnevne stopnje rasti novih okužb. FOTO: Prakash Singh/AFP
Indija, ki ima 1,3 milijarde prebivalcev, ima tudi najvišje dnevne stopnje rasti novih okužb. FOTO: Prakash Singh/AFP


13.45 Koronavirus duši agencije incoming

Sprejemne oziroma incoming turistične agencije pozivajo državo k usmerjeni pomoči; pomoč je po njihovi oceni potrebna, ker so v obdobju koronavirusa izgubile tudi do 90 odstotkov posla. V agencijah, ki v Slovenijo vozijo goste iz tujine, se soočajo z izgubo tako rekoč celotnega prometa, okrevanja ne pričakujejo do marca. Vladi so hvaležni za pomoč, a opozarjajo, da dosedanji ukrepi niso dovolj za preživetje, grozi jim tudi izguba ključnih kadrov. Incoming turistične agencije so tiste agencije, ki delujejo na tujih trgih in v Slovenijo vozijo organizirane skupine ter posameznike z višjo kupno močjo. Številne njihove stranke prihajajo s čezmorskih trgov, pa tudi iz Evrope, večinoma pa gre za letalske goste. V iniciativi, ki je danes v Ljubljani pripravila novinarsko konferenco, se jih je zbralo več kot 20.

Incoming turistične agencije so tiste, ki delujejo na tujih trgih in v Slovenijo vozijo organizirane skupine ter posameznike z višjo kupno močjo. Fotografija je simbolična. FOTO: Tadej Regent/Delo
Incoming turistične agencije so tiste, ki delujejo na tujih trgih in v Slovenijo vozijo organizirane skupine ter posameznike z višjo kupno močjo. Fotografija je simbolična. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Celotna malha, ki jo ustvarimo z multiplikativnimi učinki, je vredna več kot pol milijarde evrov,« je poudaril Tomaž Juvan iz turistične agencije Roundabout. Incoming agencije neposredno ustvarijo približno 20 odstotkov posla hotelirjem, še večji je njihov delež ob upoštevanju posrednih učinkov promocije. A tega prihodka letos tako rekoč ni. Direktor in solastnik agencije Intours Miro Hribar je povedal, da so zametke krize na tujih trgih zaznali že januarja, stvari pa so se še zaostrile z razglasitvijo pandemije covida-19. »Z nekaj milijoni evrov smo od razglasitve pandemije padli na en račun v višini 1600 evrov,« je poudaril. G. R.

13.40 V delih Madrida od konca tedna znova karantena

V nekaterih predelih Madrida bo od konca tedna znova veljala neke vrste karantene, je danes sporočila regionalna vlada. Odločitev, katere podrobnosti še niso znane, so oblasti sprejele, ker na območju španske prestolnice število novih primerov okužbe z novim koronavirusom še kar naprej narašča.

13.10 V Braslovčah se širjenje okužb novega koronavirusa umirja

V Braslovčah je bil v torek potrjen en nov primer okužbe z novim koronavirusom, kar pomeni, da se širjenje okužb umirja. V tamkajšnji osnovni šoli je sicer okuženih 13 zaposlenih in 15 učencev. V karanteni je pet oddelkov Osnovne šole (OŠ) Braslovče ter dva kombinirana oddelka Podružnične OŠ Trnava, vrtec v Trnavi pa je od torka spet odprt.

12.45 Tudi v Avstriji vse več bolnikov s covidom-19 potrebuje bolnišnično zdravljenje

V Avstriji se trenutno v bolnišnici zaradi covida-19 zdravi 321 bolnikov, od tega jih je 54 na intenzivni negi, kar je za slabih deset odstotkov več kot dan prej. Skupno so v Avstriji danes potrdili 768 novih okužb z novim koronavirusom. V državi je trenutno 6600 aktivnih okužb, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

12.30 V Pivki razmere resne, trenutno okužba potrjena pri 18 občanih

V občini Pivka, kjer je eno od žarišč novega koronavirusa, je po oceni tamkajšnjega župana Roberta Smrdelja situacija resna. Trenutno imajo po uradnih podatkih 18 občanov z aktivno okužbo. Po Smrdeljevih besedah načrtujejo vzpostavitev posebne dežurne številke, kamor bi lahko poklicali občani, če jim ne uspe priklicati svojega osebnega zdravnika.

11.27 V Franciji zaradi okužb s koronavirusom doslej zaprli okoli 80 šol

V Franciji so zaradi okužb z novim koronavirusom od začetka šolskega leta pred dvema tednoma zaprli 81 šol. Vse skupaj je sicer v državi več kot 60.000 šol, tako da je bil po besedah francoskega ministra za izobraževanje Jean-Michela Blanquerja začetek šolskega leta »najboljši možen«. O več deset okužbah poročajo tudi z univerz.

11.25 Na Hrvaškem v zadnjem dnevu še 280 okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 280 primerov okužbe z novim koronavirusom, šest ljudi je umrlo, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Gre za nekoliko višjo številko kot v zadnjih nekaj dneh. Največ na novo okuženih so potrdili v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 71.

V državi so trenutno aktivno okuženi 2103 ljudje. Med obolelimi jih 293 potrebuje bolnišnično zdravljenje, od tega 20 bolnikov pomoč medicinskega ventilatorja.

Največ novih okužb so na Hrvaškem potrdili v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 71. FOTO: Jure Eržen/Delo
Največ novih okužb so na Hrvaškem potrdili v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 71. FOTO: Jure Eržen/Delo


10.50  Skoraj četrtina okuženih je starih od 45 do 54 let

Največ okužb je bilo v torek potrjenih v Ljubljani (18), na račun širjenja okužbe v tamkajšnjem domu starejših prestolnici tesno sledi Rogaška Slatina s 15 okužbami. Deset okužb so potrdili v Mariboru, osem v Kranju, šest v Slovenskih Konjicah in pet v Domžalah, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih objavlja spletna stran Sledilnik za covid-19.

Več okužb so v torek potrdili še v občinah Pivka (4), po tri v Kamniku, Puconcih, Ilirski Bistrici in Ivančni Gorici, po dve pa v Celju, Dravogradu, Ptuju, Lovrencu na Pohorju, Novi Gorici, Litiji, Ravnah na Koroškem in Zrečah.

Poleg 28 okuženih v starostni skupini od 45 do 54 let je bilo 19 okužb potrjenih v starostni skupini od 35 do 44, 18 v starostni skupini od 25 do 34, 15 v starostni skupini od 55 do 64, po 11 pa v starostnih skupinah od 15 do 24 in od 75 do 84 let. Deset okuženih pripada starostni skupini od 65 do 74 let, šest jih je starejših od 85, pet pa jih je med šolarji, v starostni skupini od pet do 14 let, navaja sledilnik.

10.48 Širjenje okužb v mariborskem Domu Danice Vogrinec se umirja

Nova testiranja na okužbo z novim koronavirusom v Domu Danice Vogrinec Maribor dajejo spodbudnejše rezultate. Med 200 odvzetimi brisi ta teden je bil pozitiven eden. Trenutno je v tem domu okuženih 42 ljudi, od tega 25 stanovalcev in 17 zaposlenih. »Z veseljem ugotavljamo, da trend novih okužb upada,« je danes sporočil direktor Marko Slavič.

10.40 V Pegazovem domu v Rogaški Slatini skupaj 16 okuženih

V Pegazovem domu v Rogaški Slatini so po ponedeljkovem odvzemu večjega števila brisov potrdili dodatne okužbe z novim koronavirusom. Skupno so doslej okužbe potrdili pri 13 stanovalcih in treh zaposlenih, je danes za STA povedala direktorica doma Kristina Kampuš. Vse okužene stanovalce so v torek premestili v bolnišnice.

Potem ko so v nedeljo v domu potrdili prvo okužbo z novim koronavrusom, so v ponedeljek odvzeli brise 128 stanovalcem in 24 zaposlenim.

10.20 Nov rekord: 123 okužb in 3123 testov

Vlada je sporočila, da so včeraj odkrili 123 okužb, testirali so 3123 oseb. Hospitaliziranih je 61 oseb, od tega 11 na intenzivni negi. Eno osebo so iz bolnišnice poslali domov, umrl ni nihče.



8.30 Inšpektorat obravnava več sumov goljufij s turističnimi boni

Tržni inšpektorat obravnava več primerov sumov goljufij s turističnimi boni. Srečujejo se tudi z različnimi življenjskimi situacijami, ki jih zakonodaja ni predvidela, denimo z vprašanjem koriščenja bona, če gost kljub rezervaciji ne pride. Ocenjujejo, da ponudnik v takem primeru ne sme trgati sredstev z bona. Tržni inšpektorat je do začetka prejšnjega tedna prejel 61 prijav domnevnih nepravilnosti pri unovčevanju turističnih bonov. Opravil je 129 nadzorov, pri čemer jih je v tretjini primerov postopek že ustavljen. Izrekel je več opozoril zaradi ugotovljenih manjših nepravilnosti, natančneje 39 opozoril po zakonu o inšpekcijskem nadzoru in osem opozoril po zakonu o prekrških.

8.00 V lokalih so spet dovoljeni priljubljeni časopisi in revije

V gostinskih in drugih lokalih, kjer smo pred epidemijo lahko prebirali različne časopise, lahko spet poiščemo najljubše branje. Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ) je to dovolil že 2. septembra, ko je objavil 28-stranska higienska priporočila pri izvajanju turistično-gostinske dejavnosti za preprečitev širjenja okužbe z novim koronavirusom, a o spremembah ni obvestil nikogar.

Preberite več: S skodelico kave tudi časopis

7.30 V Indiji potrdili že več kot pet milijonov okužb s koronavirusom

V Indiji so do danes potrdili že več kot pet milijonov okužb z novim koronavirusom, so danes sporočili z indijskega ministrstva za zdravje. Zadnji milijon primerov so potrdili v samo enajstih dneh, kar je svetovni rekord v širjenju virusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Indija je s 5,02 milijona okuženih druga država na svetu, takoj za ZDA, kjer so doslej potrdili 6,59 milijona okužb. Država, ki ima sicer 1,3 milijarde prebivalcev, ima tudi najvišje dnevne stopnje rasti novih okužb; že nekaj dni se te številke gibljejo okoli 90.000.

5.00 Von der Leynova bo razgrnila vizijo Evrope po covidu-19

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo imela danes na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta v Bruslju svoj prvi govor o stanju v EU. Razgrnila bo vizijo Evrope po pandemiji covida-19. Pričakovati je načrt, kako izkoristiti priložnosti in se izviti iz sedanje krhkosti.

Komentarji: