V Italiji začetek dopustov in napoved prometne stavke

V sosednji državi je splošna stavka v prometu previdena za sredo, za petek samo v letalskem prometu.

Objavljeno
22. julij 2019 11.52
Posodobljeno
22. julij 2019 14.02
Vlak Ljubljana–Trst FOTO: Roman Šipić/Delo
G. B.
G. B.
To sredo bo v Italiji skladno z napovedjo italijanskih sindikatov Filt Cgil, Fit Cisl in Uiltrasporti potekala splošna stavka v prometu pod geslom »Ponovno zaženimo Italijo«. 

Tako v sredo v Italiji naj ne bi vozili avtobusi v mestnem in primestnem prometu v različnih velikih italijanskih mestih, v tem primeru naj bi stavka trajale po štiri ure, od mesta do mesta po različnih časovnih pasovih.

Železnica ne bo vozila v sredo od 9. ure zjutraj do 17. popoldne, a kot je poročal Quotidiano.net, so bile po Italiji velike zamude že danes, vse skupaj pa se je začelo, ko je zagorel eden od vagonov hitrega vlaka na postaji v bližini Firenc.

V sredo bodo stavkali tudi v pomorskem prometu, na linijah na pomembnejše otoke krajši čas, na manjše otoke ves dan, podobno naj bi veljalo za trajektne linije. V sredo bi stavkali tudi taksisti, delavci pomoči na cesti in izposojevalnice avtomobilov. Po nekaj ur bodo stavkali tudi zaposleni na avtocestah, bodisi v nadzornih video in radijskih centrih ter osebje v cestninskih postajah.

V petek naj bi bila stavka omejena na zračni promet, in sicer naj bi trajala štiri ure, med 10. in 14. uro, pri čemer so izključeni kontrolorji zračnega prometa. Domača letalska družba Alitalia naj bi po napovedih pač v petek stavkala ves dan.

Za podrobnejše informacije in sprotno spremljanje situacije glede načrtovanih stavk v prometu je na voljo spletna stran italijanskega ministrstva za infrastrukturo.