V Piranu in Izoli poplavljalo morje

Predvsem na Primorskem bodo možne tudi nevihte z nalivi. Meteorologi so za nocoj in jutri do poldneva objavili oranžno opozorilo.

Objavljeno
12. november 2019 12.46
Posodobljeno
12. november 2019 23.58
Dež bo oslabel šele jutri proti večeru. FOTO: Jure Eržen/Delo
V. U., A. V.
V. U., A. V.
Ponoči in zjutraj se bodo padavine znova krepile, predvsem na Primorskem bodo možne tudi nevihte z nalivi, so zapisali meteorologi Agencije RS za okolje, ki so za večerne in nočne ure ter jutri dopoldne na jugozahodu države objavili oranžno opozorilo.

Za nekatere druge predele države je opozorilo rumeno. V Piranu so tako zaradi nevarnosti visokega plimovanja morja sprožili sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost. Kot so sporočili z agencije za okolje, bo morje zaradi nalivov poplavilo nižje dele obale v višini med 20 in 30 cm, pri tem pa bo najbolj ogrožen predel rta Madona v Piranu. Tartinijev trg je bil zvečer že poplavljen.Gladina morja na mareografski postaji Koper je sicer dosegla vodostaj 367 centimetrov, kar je po navedbah Arsa redek pojav. Morje poplavlja nižje dele obale v višini okoli 60 cm, so še pripisali.Plima povzroča velike težave tudi v Izoli, saj imajo drugo največjo gladino morja v zadnjih petdesetih letih.


Odstranili podrto drevo


»V noči s torka na sredo bodo predvsem v jugozahodni Sloveniji nastajali krajevni in dolgotrajni nalivi. Sunki južnega vetra bodo tam lahko presegali 70 kilometrov na uro,« so zapisali na Agenciji RS za okolje. Ob morju bo zapihal okrepljen jugo, visoko bo tudi plimovanje. Danes zvečer med 20. in 23. uro bo gladina morja močneje povišana, morje bo poplavilo nižje dele obale v višini med 20 in 30 centimetri.

Danes popoldne in jutri bo sicer oblačno in deževno tudi drugod po državi. Jutri zvečer bodo padavine oslabele.

V torek zvečer so sicer na cesti Ljutomer–Gresovščak gasilci PGD Gresovščak odstranili podrto drevo.

image
FOTO: Arso
Meja sneženja se bo danes na severozahodu spustila na okoli 900 metrov nadmorske višine. Jutri proti večeru bo dež oslabel. Ponekod v alpskih dolinah bo prešel v sneg. Temperature bodo od 6 do 12, v alpskih dolinah malo nad lediščem.

Na Hrvaškem zaradi neviht rdeče opozorilo


V Dalmaciji danes najmočnejši jugo letos, njegovi sunki presegajo tudi 140 kilometrov na uro, poročajo hrvaški mediji. Veter je povzročil večmetrske valove, ruval drevesa in poškodoval poslopja. Zaradi nižjega pritiska in plime so v številnih krajih potopljeni obalni deli.

Ponekod je začelo deževati že v ponedeljek. V Veli Luki na otoku Korčula so v zadnjih 24 urah namerili 222 litrov dežja na kvadratni meter, kar pomeni, da je v enem dnevu padlo dvakrat več dežja kot je mesečno povprečje, je objavil portal dalmacijadanas.hr.

Dež je povzročil hudourniške poplave, voda je zalila več kleti v družinskih hišah na otoku. Objavili so tudi fotografije izruvanih dreves na Korčuli, ki so posledica orkanskih sunkov južnega vetra.

Močno je deževalo tudi v Pulju ter na otokih Cres, Hvar in Vis, kjer so namerili med 53 in 40 litrov dežja na kvadratni meter. Na Reki je zaradi dežja poplavljena tržnica.

Orkanske sunke vetra so zabeležili na območju Dubrovnika, kjer so presegli 145 kilometrov na uro, je poročal hrvaški radio. Morski valovi so visoki več metrov.

V Dubrovniku so prebivalce pozvali, naj pozorno spremljajo vremenska poročila, ker obstaja nevarnost poškodb zaradi vetra, ki odnaša dimnike s streh in ruši drevesa. Mestna uprava na svoji spletni strani tudi opozarja na možnost poplav zaradi obilnega dežja.

Neurje je prineslo veliko dela tudi gasilcem na Mljetu, ki s cest odstranjujejo podrta drevesa.

Poleg visokih valov je iz ure v uro v celotni Dalmaciji vse bolj izrazita ciklonska plima. V Splitu so poplavljeni nižji del mestne obale, podobno je tudi v Zadru, Omišu, Trogirju in na otoku Hvar.

V Splitu je veter odnesel del fasade s srednje zdravstvene šole, tako da danes v njej ni več pouka, je poročala regionalna televizija N1.

Zaradi slabega vremena je prekinjenih več ladijskih in katamaranskih linij, je danes sporočil hrvaški avtoklub (Hak).

Hrvaški hidrometeorološki zavod je razglasil rdeči alarm za območje Kvarnerja in Dalmacijo. Opozorili so, da se bo neurje še okrepilo do konca dneva. STA

 

Znova poplavljene tudi Benetke


Morje se je znova dvignilo tudi v Benetkah, kjer v zadnjih dveh dneh znova poročajo o rekordnih poplavah. Morje je, tako kot lani, znova prodrlo tudi v baziliko sv. Marka.