Neurja prizadela območja najmanj 46 slovenskih občin

Najhuje je bilo v občinah Ptuj, Zagorje, Rogatec in Rogaška Slatina. Sprožilo se je več plazov, ki ogrožajo hiše in ceste. Vreme se bo umirilo v prvi polovici noči.
Fotografija: Na Ptuju je v zgolj pol ure padlo 52 litrov dežja na kvadratni meter, sunki vetra pa so presegali 100 kilometrov na uro. FOTO: Sašo Bizjak/Večer
Odpri galerijo
Na Ptuju je v zgolj pol ure padlo 52 litrov dežja na kvadratni meter, sunki vetra pa so presegali 100 kilometrov na uro. FOTO: Sašo Bizjak/Večer

Slovenijo so v popoldanskih urah zajeta huda neurja, na številnih območjih s točo in z močnimi sunki vetra, ki je podiral drevesa, poročajo tudi o poplavah meteorne vode. S Centra za obveščanje Republike Slovenije poročajo o 102 izrednih dogodkih, seznam intervencij je temu ustrezno dolg.

Kot so sporočili, je bilo najhuje v občinah Zagorje in Rogatec ter Rogaška Slatina, kjer sta zaradi povečanega pretoka poplavljali reki Medija in Sotla. Meteorna voda je zalivala večinoma kletne prostore objektov ter poplavila nekaj odsekov cest in podvozov. V nekaj primerih so se sprožili zemeljski plazovi.

Na Agenciji RS za okolje so glede obeh rek objavili, da je po 16. uri začel močno naraščati pretok reke Medije. Ob 17. uri je reka že presegla 126 kubičnih metrov na sekundo, zatem je nastopila tendenca upadanja. Še vedno pa v zgornjem toku narašča reka Sotla, ki prav tako poplavlja.

Več cest na tem območju je polovično ali popolnoma zaprtih. Močan veter in udar strele je podiral drevje ter odkrival strehe stanovanjskih in gospodarskih objektov in poškodoval napeljavo elektro distribucije. V dveh primerih je prišlo do izpada električne energije. S sanacijo posledic so imele delo gasilske enote ter delavci cestnih, komunalnih, elektro in drugih služb.

Po podatkih Elektra Maribor je bilo ob 15.25 brez napajanja kar 12.000 uporabnikov, najbolj je bilo prizadeto območje, ki ga oskrbuje razdelilna transformacijska postaja (RTP) Ptuj, in sicer na srednjenapetostnih izvodih Zavrč in Dornava. Doslej so uspeli dobavo elektrike zagotoviti 61 odstotkom uporabnikom.


 

Neurja najprej na jugu države


Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, je nekaj močnejših nevihtnih celic najprej nastalo v južni Sloveniji – v okolici Grosuplja in na območju med Kočevjem in Novim mestom.

Zatem je okoli 14. ure močno neurje zajelo Koroško. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je poročala o podrtih drevesih, ki so zaprla promet na cesti Dravograd–Črneče–Libeliče. V Črnečah je drevo padlo na stanovanjsko hišo, podrto drevje pa je oviralo promet tudi v Mislinji. O toči so poročali iz Slovenj Gradca. V tem mestu je zalilo več kletnih prostorov, tudi kletne prostore bolnišnice Slovenj Gradec. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec.

Močan naliv je okoli 15. ure zajel Ljubljano. Nad prestolnico je grmelo, sunki vetra so po cestah razmetali predmete, smeti in vejevje, med nalivom se je pojavila toča.

FOTO: Sašo Bizjak/Večer
FOTO: Sašo Bizjak/Večer


Z Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje so poročali tudi o močnih nalivih vzdolž južnega roba Pohorja. Meja za opozarjanje je bila presežena v Slovenj Gradcu, v Mariboru, na letališču Maribor in na Ptuju pa tudi v Ravnah na Koroškem.

V Mariboru so morali gasilci črpati vodo iz enega objekta, na drugem so pomagali pri odkriti strehi. Hudo je bilo na Ptuju. Portal neurje.si je objavil posnetek poplave v središču Ptuja, veter je razkril streho. V najstarejšem slovenskem mestu je v zgolj pol ure padlo 52 litrov dežja na kvadratni meter, sunki vetra pa so presegali 100 kilometrov na uro.

Večje število objektov je zalilo v Rogaški Slatini, od koder poročajo tudi o večjem številu odkritih streh na objektih. Prišlo je do izpada električne energije, sprožili pa so se tudi zemeljski plazovi. O poplavi meteorne vode so poročali tudi iz Gornje Radgone.

Veliko škode je neurje z močnimi padavinami povzročilo v občini Zagorje ob Savi. Poplavljeno je bilo več hiš, osnovna šola, dom starejših občanov, prav tako trgovski center. Sprožilo se je več plazov, ki ogrožajo hiše in ceste, so zapisali v Centru za obveščanje Republike Slovenije. Več cest je polovično ali popolnoma zaprtih.

FOTO: Sašo Bizjak/Večer
FOTO: Sašo Bizjak/Večer




O podrtem drevju so poročali še iz občine Novo mesto, Dolenjskih Toplic, Straže in Metlike. S Centra za obveščanje Republike Slovenije so nekaj pred 17. uro sporočili, da je bila ob nevihtni liniji med Idrijo in Novim mestom presežena mejna polurna količina padavin, preseženi so bili tudi radarski odboji, ki nakazujejo nastanek neurij s točo in močnim vetrom. Nevihtna linija se sicer premika proti vzhodu, so zapisali v sporočilu. Do noči bo predvidoma nastalo še nekaj posameznih neviht, predvidoma z manjšo intenzivnostjo.



Nevihtna celica je dosegla tudi Južno Primorsko, kjer je ob napovedanih obilnejših padavinah prisoten strah pred pronicanjem kerozina zaradi nedavne železniške nesreče v predoru pri Hrastovljah. Po podatkih Arsa so v nevihtni celici, ki je nastala približno pet kilometrov vzhodno od Kozine, bili preseženi radarski odboji, ki nakazujejo možnost nastanka toče, močnejših sunkov vetra in nalivov. Kot so še zapisali, se nevihtna celica pomika proti jugovzhodu. V jugozahodni Sloveniji še pričakujejo nekaj neviht, drugod se je nevihtna aktivnost umirila.

FOTO: Sašo Bizjak/Večer
FOTO: Sašo Bizjak/Večer

 

Ovire v prometu


Po podatkih portala promet.si je zaradi poplavljenega cestišča še zaprta cesta Izlake–Zagorje pri Zagorju. Zaradi podrtega drevesa je bila zaprta tudi cesta Kranj–Jezersko, in sicer med Kokro in Spodnjim Jezerskim, zaradi vej pa je bil oviran tudi promet na štajerski avtocesti med Domžalami in Šentjakobom.
 

Arso objavil oranžno opozorilo za celotno državo


FOTO: ARSO
FOTO: ARSO




Imate fotografije neurja? Pošljite nam jih!

Komentarji: