Kustec: Napovedani ukrepi v šolstvu ostajajo kljub preklicu epidemije

Kdaj se bodo lahko v šole vrnili otroci od 4. do 8. razreda, ministrica Simona Kustec ni mogla napovedati.
Fotografija: Oddaja prijave za vpis v srednjo šolo na Osnovni šoli Venclja Perka Domžale med epidemijo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Oddaja prijave za vpis v srednjo šolo na Osnovni šoli Venclja Perka Domžale med epidemijo. FOTO: Leon Vidic/Delo

Številne otroke le še konec tedna loči od vrnitve v vrtce in šole, o tem, koliko jih bo in v kakšne vrtce in šole se vračajo, pa je veliko vprašanj. Vlada je odločila, da se 18. maja v učilnice vrnejo otroci prve triade osnovnih šol in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Spet bodo polni tudi vrtci, kljub pozivu staršem, naj tisti, ki lahko imajo otroke še naprej doma, to storijo. Povpraševanje je večje od možnosti sprejema v novih pogojih z zmanjšanim številom otrok.






 

Preventivni in varnostni ukrepi ostajajo


Ministrica je že uvodoma napovedala, da vsi novi ukrepi v šolstvu kljub odločitvi vlade o preklicu epidemije ostajajo. Še vedno je namreč merodajna razglasitev nevarnosti za širjenje virusa. 

Po njenih podatkih se v vrtce v ponedeljek vrača okoli polovica otrok. Verjame, da bodo ravnatelji odgovorno poiskali rešitve za ustrezno varstvo. Podatkov o tem, koliko od okoli 64.497 učencev prve triade bo v ponedeljek dejansko v šolah, sicer ni podala. Verjame, da bodo prišli vsi, saj gre za obvezno izobraževanje.

Izjema so tisti, ki sodijo v rizične skupine. Povedala je, da otroci iz rizičnih skupin ostajajo doma in bodo dobili tudi drugačne napotke za delo, za njihove starše pa iz tega izhaja pravica, da glede izostanka v službi koristijo razpoložljive možnosti iz delovne zakonodaje.

Kar se tiče pedagoškega kadra, se po njenih podatkih v šole vrača med 80 in 85 odstotkov vseh šolskih delavcev, ravnatelji pa so tisti, ki bodo po temeljnih higienskih in zdravstvenih normativih ocenili ustreznost tega, kako bodo njihovi zaposleni opravljali delo.

Kot je še povedala, bodo na ministrstvu predlagali, da bi nekaj ukrepov za podporo staršem iz prvega protikoronapaketa ohranili po preklicu epidemije in bi bili zajeti v tretjem paketu. Predlagali so, da bi država plačala za odsotnost otrok v vrtcu do 30. junija.

Od 18. maja se nadaljujejo tudi izobraževalni programi za odrasle, vrata pa med drugimi odpirajo zavodi za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, višje strokovne šole ter glasbene šole. Te obiskuje kar 26.000 učencev. Odpirajo se tudi vrata univerz ter visokošolskih zavodov in študentskih ter dijaških domov. Otroci iz sosednjih držav, ki se šolajo v Sloveniji, bodo nadaljevali izobraževanje doma, je še dodala.

Simona Kustec. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Simona Kustec. FOTO: Mavric Pivk/Delo

 

Številna vprašanja pred ponedeljkom


Začetku pouka za okoli 64.000 učencev prve triade bo v osnovnih šolah teden kasneje sledila vrnitev pouka za 17.806 devetošolcev, enako za prilagojen izobraževalni program v šolah s tovrstnim programom.

Največje vprašanje pred ponovnim odprtjem šol sicer ostaja, kako bo organizirano delo, saj bo glede na priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o novih pogojih dela v šolskih ustanovah zaposlenih verjetno premalo. Na šolskem ministrstvu so zagotavljali, da je organizacija ponovnega odprtja vrtcev in šol obvladljiva in jo je mogoče izpeljati, je pred dnevi, po sestanku s Kustečevo, izjavil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.


 

Vrtci bodo polni


»Delež otrok, ki naj bi se vrnili v vrtce, je zelo velik. Ne vemo pa, koliko delavcev bo prišlo. Ministrica in državni sekretar sta zagotovila, da je organizacija ponovnega odprtja vrtcev in šol obvladljiva in da jo je mogoče izpeljati,« je še povedal Štrukelj. Po drugi strani bo vrnitev otrok prve triade v šole obvezna.

Večina vrtcev bo imela krajši poslovni čas, kar bo težava za starše, ki se vozijo daleč na delo. Manjše učne skupine v osnovnih šolah bodo zahtevale veliko organizacijske spretnosti ravnateljev, brez dodatnih obremenitev učiteljev ne bo šlo. Nekatere bo ob pouku, ki ga bodo izvajali v šolah, čakalo še delo z učenci na daljavo. Pedagogi že od prejema priporočil NIJZ opozarjajo, da ta niso življenjska in so zelo težko izvedljiva. NIJZ je sicer opozoril, da se z odpiranjem vrtcev in šol tveganje za ponoven izbruh epidemije, ki je medtem preklicana, povečuje.

Preberite še:

Komentarji: