V katerih mestnih občinah so župana že izvolili in v katerih ne?

V Mariboru, Kranju, Kopru, Novi Gorici, Slovenj Gradcu in na Ptuju bo drugi krog. 
Fotografija: Zoran Janković se je razveselil nove zmage. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Zoran Janković se je razveselil nove zmage. FOTO: Voranc Vogel/Delo

V nedeljo so župana izvolili v 156 občinah, v preostalih 56 pa bo potreben drugi krog.​

Drugi krog bo tudi v šestih mestnih občinah. Eno največjih presenečenj letošnjih lokalnih volitev je drugi krog županske bitke v Kopru, kjer se bosta pomerila Boris Popovič in Aleš Bržan.

 


V katerih mestnih občinah bo drugi krog?


Volivci bodo znova na volišča odkorakali tudi v Mariboru, kjer se bosta v drugem krogu pomerila Aleksander Saša Arsenovič (SMC) in Franc Kangler (Lista Franca Kanglerja in NSi). V prvem krogu je Arsenovič dobil 38,2 odstotka, Kangler 31,4.



Med Matjažem Rakovcem (SD) in Zoranom Stevanovićem (skupina volivcev) bodo 2. decembra izbirali v Kranju. Rakovec je včeraj dobil 30,9 odstotka glasov, Stevanović 20,5.



Tudi v Novi Gorici bo drugi krog. Dosedanji župan Matej Arčon (skupina volivcev) je v prvem krogu uspel prepričati 37,3 odstotka volivcev, njegov izzivalec bo Klemen Miklavič (skupina volivcev), ki je dobil 25,4 odstotka glasov.



Na Ptuju je največ glasov pobrala Nuška Gajšek (SD) 28,1, dosedanji župan Štefan Čelan (skupina volivcev) jih je dobil 24,6 odstotka.



Tudi v Slovenj Gradcu se bo moral dosedanji župan Andrej Čas (skupina volivcev) za zmago boriti v drugem krogu. V prvem krogu je dobil 33,7 odstotka glasov. Precej več – 47,7 odstotka glasov je dobil Tilen Klugler (skupina volivcev).

 


V katerih mestnih občinah imajo župana?


Novi stari župan v Ljubljani je Zoran Janković (skupina volivcev), ki je zmagal prepričljivo s 60,6-odstotno podporo. Anže Logar (SDS) je osvojil 29,2 odstotka glasov.



Tudi v dolenjski prestolnici imajo novega starega župana. Gregor Macedoni (skupina volivcev) je dobil 65,4 odstotka glasov, drugouvrščeni Jože Kobe (GAS Novo mesto) pa 14,8 odstotka.



Tudi Bojan Šrot (Celjska županova lista) ostaja na čelu Celja. Volivci so mu namenili 57,7 odstotka glasov. Sandi Sendelbah (skupina volivcev) na drugem mestu je dobil 17,9 odstotka.



V Murski Soboti imajo prav tako občanom že znanega župana. Aleksander Jevšek (SD) ostaja župan. Njegova zmaga je bila izjemno prepričljiva, saj je dobil kar 74 odstotkov glasov, Bojan Petrijan (SDS) na drugem mestu pa 26 odstotkov.



Tudi v Velenju niso izglasovali sprememb. Na čelu občine ostaja Bojan Kontič (SD), ki je dobil 59,6 odstotka glasov. Suzana Kavaš (SDS) je dobila 15,5 odstotka glasov.

Preberite še:

Komentarji: