V kebabu našli ketoprofen, obstaja sum nedovoljene uporabe veterinarskega živila

Ketoprofen je razvrščen med dovoljene snovi, za katere se mejna vrednost ostanka ne zahteva, a obstaja sum, da je bila žival zaklana pred iztekom karence.
Fotografija: Zaradi utemeljenega suma nedovoljene uporabe veterinarskega zdravila je živilo (kebab) ocenjeno kot neustrezno za prehrano ljudi. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Odpri galerijo
Zaradi utemeljenega suma nedovoljene uporabe veterinarskega zdravila je živilo (kebab) ocenjeno kot neustrezno za prehrano ljudi. FOTO: Stephane Mahe/Reuters

Z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so sporočili, da so opravili mikrobiološke preiskave in kemične analize odvzetih vzorcev poljskega mesa. Od šestih kemijskih analiznih izvidov je bilo pet izvidov skladnih in eden neskladen. Slednji se nanaša na vzorec kebaba, ki so ga odvzeli v obratu Alebon d.o.o. Ugotovili so, da vzorec vsebuje nesteroidno protivnetno zdravilo ketoprofen.



Ketoprofen je razvrščen med dovoljene snovi, za katere se mejna vrednost ostanka ne zahteva. Iz mnenja Evropske agencije za zdravila je razvidno, da ostankov ketoprofena v jetrih, mesu in maščobi 24 ur po koncu zdravljenja ni več zaznati. Prav tako se ketoprofen hitro razgradi ter izloči. Sledovi ostankov ketoprofena so zaznani samo na mestu vboda do 96 ur po aplikaciji, zato je priporočena karenca štiri dni, so zapisali v sporočilu za javnost.

»Iz omenjenega lahko predpostavljamo, da pri uporabi učinkovine ketoprofen, ni bila upoštevana zahtevana karenca, in je bila žival zaklana pred pretekom karence. Zaradi utemeljenega suma nedovoljene uporabe veterinarskega zdravila je živilo (kebab) ocenjeno kot neustrezno za prehrano ljudi in se zanj izvedejo postopki umika in odpoklica. Ker je bil sprožen postopek umika in odpoklica tega kebaba že včeraj zaradi ugotovitve salmonele, bomo v sistem hitrega obveščanja dodali informacijo o današnjem analiznem rezultatu,« so sklenili v UVHVVR.

Preberite še:

Komentarji: