V Kopru bodo povečali obalni pas

Občina na območju med Semedelo in Žusterno načrtuje nasutje za urban morski park

Objavljeno
25. april 2019 17.07
Posodobljeno
26. april 2019 11.52
Obalo med Semedelo in Žusterno bodo predvidoma povečali.
Na dnevnem redu današnje seje koprskega mestnega sveta je revitalizacija dela obale med izlivom Badaševice in Žusterno. Za ta namen je v prihodnjih dveh letih predvidenih preko tri milijone evrov. Naložbo naj bi končali v maju, leta 2020.

Za območje je sicer sprejet lokacijski načrt za novo koprsko marino in komunalne priveze, ki jo je pred več kot desetletjem načrtoval Istrabenz pod vodstvom Igorja Bavčarja, a je zadeva zaradi gospodarske krize zastala, iztekel se je tudi dogovor s koprsko občino v zvezi s tem.  Zdaj nova občinska oblast župana Aleša Bržana tu načrtuje nasip in skalomet v morje, ki bo segal pol metra nad morsko gladino in se bo razprostiral na 600 metrov dolžine.

Pozneje naj bi nasip povišali celo na 2,8 metrov nadmorske višine. S tem bi pridobili nove obalne površine in infrastrukturo. Končni izgled bo dosežen z zunanjo ureditvijo urbanega obmorskega parka, so zapisali v občinskih načrtih.

»Realizacija projekta bo izboljšala zdaj degradirano območje ter ga s privlačno ureditvijo in dostopnostjo uredila na najboljši možen način ter tako povečala tako turistično atraktivnost mesta kot tudi splošno kakovost bivanja na območju,« so pojasnili snovalci načrta.

Večji del naložbe bo občina skušala kriti s prijavo na evropske razpise.