V Krki preko 50 potapljačev

Tradicionalno 19. odprtje slovenske potapljaške sezone v Novem mestu.

Objavljeno
12. januar 2013 17.11
Potop v Krko
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto je pod okriljem Slovenske potapljaške zveze pripravil tradicionalno že devetnajsto odprtje slovenske potapljaške sezone s potopom v reko Krko. Pri prostorih kluba na novomeški Loki se je v hladnem, a prekrasnem sončnem dopoldnevu zbralo več kot 110 potapljačev iz vse Slovenije in iz sosednje hrvaške, v Krko pa se jih je potopilo preko 50.

Med njimi sta bila prvič dva potapljača invalida, Aleš Povše in Damjan Peklar, ki imata kljub življenju na vozičku s potapljanjem že obilo izkušenj in sta pod vodo raziskovala še skoraj vsa svetovna morja.

Reka Krka, v katero so se potapljači tretjič pognali z Rudolfovega splava, je imela osem stopinj Celzija. Vidljivost je bila po besedah Aleša Blatnika iz KPA Novo mesto primerna; ne najboljša, vendar so potapljači navajeni na take razmere. Krka v tem delu ni zelo globoka, tako da ni nevarna za potapljače, kakšnih posebnih odpadkov pa niso prinesli na plano. Krka je sploh mnogo čistejša kot pred leti, kar je rezultat dolgoletnega tradicionalnega čiščenja reke prvo soboto v septembru in večje ozaveščenosti ljudi tudi zaradi dejavnosti potapljačev.

Največ potopov ravno v "domači" Krki

Namen ponovoletnega srečanja slovenskih potapljačev in njihovih hrvaških kolegov v Novem mestu, ki ga združijo z atraktivnim potopom v Krko za obiskovalce, je preizkus opreme in usposobljenosti v hladnejših razmerah, predvsem pa družabno srečanje z izmenjavo izkušenj s preteklih potapljanj, reševanj in iskanj v različnih razmerah ter z dogovori za prihodnje skupne ekološke akcije v slovenskih in tujih vodah.

KPA Novo mesto je skupina novomeških ljubiteljev narave in podvodnega sveta ustanovila leta 1973. Zdaj ima 65 članov, od tega dobro polovico zelo dejavnih. Največ potopov člani opravijo v "domači" Krki, radi pa se odpravijo tudi v druge reke in jezera, na Jadran in na Rdeče morje, ki je zaradi bogatega podvodnega življenja in cenovne dostopnosti ena bolj priljubljenih lokacij. Pri potapljanju jim je prva skrb varnost, zato dva inštruktorja potapljanja ter drugi izkušeni potapljači skrbijo za stalno izobraževanje in izpopolnjevanje članov.