V krvi koroških otrok spet več svinca

Država zagotovila dodaten denar za sanacijo zgornje Mežiške doline.

Objavljeno
01. avgust 2017 17.21
jankovič:slike:svinec1.RGB
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Črna na Koroškem – Za ekološko sanacijo s težkimi kovinami onesnaženega okolja so v Črni na Koroškem pred kratkim dobili dodatnih dvesto tisočakov. Tako naj bi bilo še pet let, saj jim država dolguje še iz časov, ko je morala zaradi gospodarske krize priškrniti tudi za ekološko sanacijo zgornje Mežiške doline. Porabili ga bodo za otroke, ki imajo v krvi še vedno preveč svinca.

»Država nam dolguje okoli milijon evrov. En celoletni izpad torej. Pričakujemo, da bomo denar za nazaj dobili postopno v petih letih, če pa se to ne bo zgodilo, bomo predlagali podaljšanje izvajanja sanacijskih ukrepov za eno leto,« pravi črnjanska županja Romana Lesjak. Denar bodo namenili za sanacijo otroških igrišč in asfaltiranje najbolj problematičnih odsekov. Tako so občini svetovali na ravenski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer so prejšnji teden še prejemali rezultate, koliko svinca so izmerili v krvi letos testiranih stosedmih triletnikov iz Črne in Mežice. 

»Rezultati niso spodbudni, saj so bili slabši kot v prejšnjih letih. Najvišja izmerjena vrednost znaša več kot 250 (mejna vrednost je sto) mikrogramov svinca na liter krvi,« je povedal Romana Lesjak. Na ravenski območni enoti NIJZ so potrdili županjine navedbe, da so bile vrednosti svinca v krvi otrok letos višje. »Rezultate smo dobili, zdaj začenjamo analize. Več bomo povedali v drugi polovici avgusta. V zvezi s tem lahko dodam le, da smo na NIJZ pripravili nabor lokacij s predlogi ukrepov, ki bi jih morali po naši oceni najprej izvesti in jih posredovati tako občinama Črna in Mežica kot tudi ministrstvu za okolje in prostor,« je povedal Matej Ivartnik iz NIJZ Ravne na Koroškem.

Odvzem krvi v zdravstveni postaji Črna na Koroškem. Foto: Tadej Regent

Še več asfalta čez makadam

»V njihovih predlogih ni nič takega, česar že ne vemo. Vse je povezano z asfaltiranjem, saj je makadamskih površin še veliko. Urediti moramo tudi otroška igrišča, na katera bomo pripeljali vodo. To bomo storili ne le na občinskih otroških igriščih, ampak tudi na otroškem igrišču, ki so ga v naselju Rudarjevo uredili starši. Dosledno umivanje rok po igri, med igro in tudi pred uživanjem prigrizkov na otroškem igrišču, je eden od pomembnih ukrepov za preprečevanje vnosa svinca v telo,« opozarja črnjanska županja. 

Starši otroka, pri katerem so letos izmerili najvišjo vrednost svinca v krvi niso zaposleni v tovarni akumulatorjev v Črni in tudi ne v žerjavski topilnici svinca (družba MPI). A ker je v zgornji Mežiški dolini možnost za posredni prenos onesnaženja iz delovnega v domače okolje velika, je ravenska enota NIJZ s podjetjema Tab in MPI izdala informativno zloženko. »Zaposleni v družbah Tab in MPI so jo prejeli dom in bo v pomoč družinam, da povečajo aktivnosti za zmanjšanje izpostavljenosti njihovih otrok svincu,« so sporočili z ravenskega NIJZ.

Da bi to preprečili, morajo zaposleni v Tovarni akumulatorskih baterij in njeni hčerinski družbi MPI dosledno izvajati preventivne ukrepe na delovnem mestu, saj se svinčeni prah oprime las, obleke, predmetov ter se naloži v avtomobil. Svinec v prahu delavci lahko prinesejo domov tudi na očalih, nakitu, ročni uri, na mobilnem telefonu in cigaretni škatli.

Vodstvo Taba na sejo občinskega sveta

»Zaradi obeh tovarn, ki delujeta na območju naše občine, imamo nizko stopnjo brezposelnosti. Podjetji finančno pomagata številnim društvom, vrtcu, osnovni šoli in zdravstvenemu domu. Tudi igrišče v Mušeniku, ki ga bomo kmalu predali v uporabo, je njihova donacija. To pa seveda ne pomeni, da nam je vseeno, kaj se v podjetju dogaja. Ko so se odločali za 20-odstotno širitev proizvodnje, za katero so že dobili dopolnjeno okoljevarstveno dovoljenje, smo imeli na voljo vse dokumente. Prepričali smo se, da povečanje proizvodnje ne bo imelo škodljivih vplivov na ljudi in okolje,« pove županja, ki bo prvo jesensko občinsko sejo namenila tej problematiki. »Od Taba bomo zahtevali, naj predstavi načrte za prihodnost,« doda županja in pripomni: »S podjetjem si želimo normalnega sobivanja.«

Družba Tab bo za širitev namenila osem milijonov evrov. Martin Rebula, tehnični direktor v Tabu, pravi, da bodo s povečano kapaciteto začeli delati predvidoma prihodnje leto. O razporeditvi letošnjega dobička bodo odločali 29. avgusta. Po predlogu predsednika uprave in enega večjih lastnikov podjetja Bogomirja Aupriha bodo za druge rezerve iz dobička namenili lanski čisti dobiček v vrednosti 20,8 milijona evrov, preostali dobiček v vrednosti 10,3 milijona evrov pa za izplačilo dividend.