V Lipici zanikajo nestrokovno ravnanje s konji, a inšpektorji menijo drugače

Veterinarji so ob inšpekcijskem nadzoru ugotovili, da tudi posamezne druge živali niso v optimalni kondiciji. 

Objavljeno
03. april 2019 14.40
Posodobljeno
03. april 2019 17.53
Poškodovani lipicanec. FOTO: Facebook Iztoka Humarja
Mednarodni konjeniški trener Iztok Humar že dlje časa opozarja, da v Kobilarni Lipica grdo ravnajo z lipicanci. Na družbenem omrežju facebook je pred kratkim objavil fotografijo poškodovanega lipicanca, na katerem so vidni ugrizi in odrgnine. Kjer je dim, je očitno tudi ogenj, saj so z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) sporočili, da so v ponedeljek izvedli nadzor zaradi prijave, ki so jo prejeli. 

Humar je z javnostjo delil tudi fotografijo, na kateri je mlad kastrat z ugrizi in brcami po vsem telesu. Menda jih je dobil, ker so ga le mesec dni po kastraciji v ogrado zaprli skupaj s kobilami. Kastrat mesec dni po kastraciji kaže še vse znake lastnosti žrebca, torej naskakuje kobile, ki se branijo z brcami in grizenjem. Za mlade konje je zato takšno okolje nesprejemljivo, je zapisal Humar in pozval k ukrepanju. V zgodbo se je vmešala tudi Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki je v ponedeljek izvedla inšpekcijski nadzor in ugotovila nekatere nepravilnosti.

»Ugotovili smo, da je bilo poškodovanih deset živali, od tega dve težje, zato sta bili kirurško oskrbovani. Uveden je bil prekrškovni postopek in identificirana odgovorna oseba. Uradni veterinarji so ob pregledu predmetne zadeve zaznali, da tudi posamezne druge živali niso v optimalni kondiciji, zato bodo nadzor nadaljevali, kar pomeni, da bo izveden celovit nadzor,« so sporočili z UVHVVR.

V Kobilarni Lipica ugotovitev inšpekcijskega nadzora ne komentirajo, ker jih menda uradno še niso prejeli. 

image
Oblikovanje nove črede je bilo 26. marca – glede na število konj – izvedeno v skladu s strokovnimi načeli, pravijo v Lipici. FOTO: Blaž Samec/Delo


Poškodovan le en konj, trdijo v Lipici


So se pa odzvali na obtožbe Iztoka Humarja o tem, zakaj v ogrado zapirajo mlade kastrate skupaj s kobilami. »Oblikovanje nove črede je bilo 26. marca – glede na število konj – izvedeno v skladu s strokovnimi načeli. Pri oblikovanju nove črede se konji medsebojno razvrstijo po hierarhiji, kar pomeni, da vsak konj najde v skupini svoje mesto in dobi svoj status. Ko se konji v čredi razvrstijo po statusu oziroma rangirajo, dobi vsak svoje mesto, ki mu pripada, in je situacija v čredi povsem mirna. Podobno kot v čredah konj je v čredah drugih živali, saj se tudi druge živali, ki živijo v čredah, rangirajo glede na status. V omenjenem primeru torej ne gre za posledice nestrokovnega dela s konji, ampak dejstvo, da so se konji pri oblikovanju nove črede razvrstili glede na status.«
 
V Kobilarni Lipica vsako leto na novo oblikujejo čredo brejih kobil oziroma kobil z žrebeti in čredo kobil brez žrebet, prav tako pa tudi črede mladih konj. Po potrebi bodo tudi v prihodnje oblikovali nove črede konj in dopolnjevali čredo konj za izvajanje programov turističnega jahanja, saj to spada v sklop rednega procesa dela, so sporočili.
 
Kako so se torej mladi lipicanci lahko tako poškodovali? »Pri dogodku konji, razen enega, niso dobili znatnih poškodb zaradi ugrizov ali brc in tudi niso potrebovali veterinarske oskrbe. En konj (kastrat) je utrpel odrgnine in je zato dobil tri šive. Devet konj je dobilo površinske ugrize ali odrgnine, zaradi katerih niso potrebovali nobene oskrbe, saj gre le za poškodbe dlake, ki se bo zarasla. Ena kobila, o kateri inšpekcija navaja, da je težje poškodovana, je imela otečen bicljev sklep na zadnji desni nogi in je bila zato preventivno nastanjena v boksu. Zaradi otekline bicljevega sklepa na zadnji desni nogi ni potrebovala kirurške oskrbe, njeno zdravstveno stanje in počutje sta bili že v naslednjih dneh povsem dobri.«

image
Inšpektorji so v Lipici ugotovili nepravilnosti. FOTO: Blaž Samec/Delo

 
»Žrebci so bili kastrirani pred tremi meseci in tremi tedni, zato ni mogoče trditi, da so bili kmalu po kastraciji v ogradi z drugimi konji in kobilami. Skoraj štirimesečno obdobje (po kastraciji) po vseh strokovnih merilih znatno presega obdobje, ko so učinki kastracije zagotovo vidni, kar dokazuje tudi dejstvo, da je bilo vedenje nove črede konj vse naslednje dni povsem mirno. S strokovnega vidika je to nesporno in preverljivo dejstvo.«

Iztok Humar opozarja, da bi bilo potrebno v Lipici konjem zagotoviti večjo ogrado, kjer bi imele živali možnost umika, če jih druge nadlegujejo. »Konje bi morali imeti najprej v dveh sosednjih ograjah, da se med seboj spoznajo, a ne morejo drug k drugemu.« Konjeniški trener vodstvu Lipice ob tem očita nestrokovnost in zavestno mučenje živali.
 
Zadnji pregled stanja konj in kobilarne se je zgodil marca letos. Kot so povedali v Kobilarni Lipica, je pokazal, da so vsi konji v Kobilarni Lipica v odlični kondiciji. Redni letni pregled je opravila zunanja strokovna komisija, imenovana v skladu s 26. členom zakona o Kobilarni Lipica. Ocena, podana ob omenjenem pregledu vseh konj v kobilarni, je neodvisna in verodostojna ter zagotavlja, da so vsi konji v Kobilarni Lipica v odlični kondiciji.