V Lipico gost ne pride zaradi hotela. Ali pač?

Pri ideji za prenovo objekta se arhitekti niso zgledovali po kakšni konkretni arhitekturi, ampak so izhajali iz značilnosti lokalnega okolja in funkcionalnih potreb načrtovane stavbe.

Objavljeno
14. december 2019 06.00
Posodobljeno
14. december 2019 13.00
»Poudarek na udobju sicer v celoviti ideji hotela ni tako pomemben, v ospredje smo postavili praktičnost, za katero smo ocenili, da je pomembnejša za sodobnega gosta,« meni arhitekt Tomac.
»Ko smo proučevali obstoječo stavbo hotela Maestoso iz sredine sedemdesetih let prejšnjega stoletja, smo si bili edini, da tak objekt ne spada v okolje lipiške kobilarne,« pravi Milan Tomac iz ljubljanskega arhitekturnega studia Enota. Novo podobo hotela so si zamislili kot transparentno filigransko konstrukcijo, ki oblikovno povzema prepoznavno belo lipiško ograjo.Tradicionalna lipiška arhitektura, ki jo predstavljajo graščina in konjski hlevi, po besedah Milana Tomca ni tipično mediteranska, po kateri se zgleduje obstoječ hotel, pač pa izhaja iz habsburškega Dunaja in se zato razlikuje od prevladujoče kraške gradnje. ...
Celoten članek lahko preberete po ogledu videa.

Predvajajte video in nadaljujte z branjem članka.

 
Lahko pa postanete naš naročnik in takoj dostopate do vseh vsebin. Naročite se lahko tukaj.