Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi

Novo leto so na organiziranih silvestrovanjih na prostem pričakali tudi drugod po Sloveniji.

Objavljeno
01. januar 2018 09.26
Novo leto
N. G., STA
N. G., STA
V Ljubljani se je po prvih ocenah organizatorjev na trgih z glasbenimi prireditvami zbralo okoli 55.000 ljudi, na vseh ostalih javnih površinah pa naj bi jih v Ljubljani novemu letu nazdravilo okoli 100.000, kar je približno toliko kot lani. Novo leto so na prostem pričakali tudi po drugih slovenskih krajih.

V glavnem mestu so zbrane na Trgu francoske revolucije greli Nipke, Zlatko, Klemen Klemen in RecycleMan ter Happy Ol' McWeasel, na Mestnem trgu pa so odmevale melodije Helene Blagne in Nuše Derenda. Na Pogačarjevem trgu so nastopili Kvintet Danila Lukana in FKK Band, osrednje silvestovanje pa je bilo na Kongresnem trgu, kjer so zbrani lahko zaplesali tudi ob svetovnih glasbenih uspešnicah v izvedbi Klare Jazbec, Jane Šušteršič in Lee Sirk, skupine CoverLover in Grupe Vigor.

Na Kongresnem trgu je do 3. ure obratovalo tudi drsališče Ledena fantazija. Vstop v novo leto je kar nekaj ljudi tako dočakalo na drsalkah.


Foto: Jože Suhadolnik

Ko je ljubljanski župan Zoran Janković Ljubljano pospremil v leto 2018, pa je nebo nad ljubljanskim gradom zableščalo. Za ognjemet so se v Ljubljani odločili kljub pozivom agencije za okolje (Arso) k opustitvi novoletnih ognjemetov, ki so jim v nekaterih občinah sicer sledili. Zatrdili so, da so bili pri ljubljanskem ognjemetu uporabljeni izstrelki, ki so v skladu z zakonodajo EU in imajo CE certifikat. Izdelki ne vsebujejo plastike, ampak so sestavljeni izključno iz papirja oziroma razgradljivih materialov.

Obenem menijo, da bi odsotnost ognjemeta v Ljubljani sprožila vrsto manjših, zasebnih ognjemetov, ki bi veliko bolj škodovali zraku in tudi precej bolj prestrašili živali. Praviloma ti zasebni ognjemeti tudi trajajo dlje, kot zgolj nekaj minut po polnoči, so za STA pojasnili na Turizmu Ljubljana.

Gostje iz tujine

Silvestrovanje v Ljubljano vsako leto privabi tudi veliko število tujih gostov. Največ jih po oceni Turizma Ljubljana prihaja iz Italije, Hrvaške, Avstrije, Srbije, Velike Britanije, Nemčije, ZDA, Španije in Francije. Tudi hoteli so bili ob koncu leta tradicionalno dodobra zapolnjeni, saj je po podatkih Turističnega informacijskega centra Ljubljana povprečna zasedenost hotelov za silvestrovo 92,7-odstotna. Nekaj turistov je novo leto praznovalo kar v hotelih, kjer so nastanjeni.


Foto: Jože Suhadolnik

Veliko turistov pa je v Ljubljano prišlo tudi že pred silvestrskim večerom. Ena takih je bila skupina italijanskih turistov, ki se je v Ljubljani ustavila le za en dan. Povedali so, da so naredili postanek v Ljubljani, ker je na pol poti do Budimpešte, kjer so dočakali novo leto. Nekateri pa so Ljubljano odkrili po naključju, kot denimo ameriški turistki Diana in Audrey iz Kalifornije, ki sta novo leto sicer preživeli na Dunaju, Ljubljano pa sta si tik pred tem prišli ogledat, ker ju je med načrtovanjem poti po Evropi očarala na fotografijah na spletu.

Novo leto so na organiziranih silvestrovanjih na prostem pričakali tudi drugod po Sloveniji, med drugim v Kopru, Mariboru, Celju, Kranju, Piranu, Portorožu in na Bledu.

V Celju več kot 6000 ljudi

Silvestrovanje v Celju, ki se ga je po ocenah organizatorjev iz Zavoda Celeia udeležilo več kot 6000 ljudi, so Celjani in drugi obiskovalci na Krekovem trgu preživeli skupaj s člani skupine Kingston.

Sicer pa so v nedeljo točno opoldne novemu letu prvi nazdravili najmlajši obiskovalci Pravljične dežele.

Kranj: konfeti namesto ognjemeta

V Kranju so silvestrovali na Glavnem trgu, kjer so nastopili Pop Design. Silvestrovanje je bilo najbolje obiskano v zadnjih letih, saj ocenjujejo, da se ga je udeležilo okoli 4000 obiskovalcev, je za STA povedala Petra Žibert iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

Letošnja novost je bila, da so tradicionalni polnočni ognjemet nadomestili s spustom konfetov v zrak. Gre za okolju in živalim prijaznejšo obliko praznovanja, obiskovalci pa so bili navdušeni in ognjemeta niso pogrešali, je pojasnila Žibertova.

Silvestrovanje na prostem s polnočnim ognjemetom so pripravili tudi na Bledu. V Zdraviliškem parku so tako v sklopu Zimske pravljice nastopili Gregorji, v Trgovskem centru Bled pa Gino z bandom. V nedeljo popoldne pa so pripravili že 12. silvestrovanje za otroke.

Veliko silvestrovanje na prostem v Mariboru so organizirali na Trgu Leona Štuklja (na spodnji fotografiji), kjer so nastopili Tanja Žagar in The Rocktors, sledil je polnočni ognjemet. Po ocenah organizatorjev je na silvestrovanju v Mariboru sodelovala več kot šest tisoč glava množica Mariborčanov in obiskovalcev mesta, med njimi številnih iz tujine


Foto: Zavod za turizem Maribor

Veselo je bilo tudi v koprski Taverni, kjer sta obiskovalce v novo leto popeljala skupina Gedore in Žavbi band.

Danes še tradicionalni skok v morje

V piranski občini, kjer so skok v novo leto na Tartinijevem trgu pospremili glasbeniki Isaac Palma in Big Foot Mama, pa se bo dogajalo tudi danes. Ob 14. uri so na centralni portoroški plaži že tradicionalni novoletni skoki v morje privabili več sto pogumnežev od blizu in daleč, kljub dežju. Morje je bilo razmeroma toplo, izmerili so 12 stopinj Celzija. Ob 18. uri je sledil še ognjemet.