V Ljubljani zelo verjetno le prvi krog

Lokalne volitve: Po anketi Mediane ima aktualni župan Zoran Janković 57-odstotno podporo tistih, ki se bodo udeležili volitev, Anže Logar pa 21-odstotno
Fotografija: Na vprašanje, katerega županskega kandidata bi najverjetneje volili, če bi bile lokalne volitve jutri, je 53,1 odstotka vprašanih odgovorilo, da Zorana Jankovića. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Na vprašanje, katerega županskega kandidata bi najverjetneje volili, če bi bile lokalne volitve jutri, je 53,1 odstotka vprašanih odgovorilo, da Zorana Jankovića. FOTO: Jure Eržen

Ljubljana - Aktualnemu županu prestolnice Zoranu Jankoviću se nasmiha nov mandat na Magistratu, gre sklepati iz rezultatov ankete, ki jo je v zadnjem tednu pred volitvami opravila Mediana. Njegova lista bo, kot kaže, ostala najmočnejša v mestnem svetu, a z manj svetniki, kot jih je bilo doslej.



Na vprašanje, katerega županskega kandidata bi najverjetneje volili, če bi bile lokalne volitve jutri, je 53,1 odstotka vprašanih odgovorilo, da Zorana Jankovića, 18,7 odstotka pa, da Anžeta Logarja (SDS). Dobrih 15 odstotkov vprašanih ni vedelo, komu bodo dali glas, 6,5 odstotka jih ni želelo odgovoriti, manj kot 5 odstotkov pa bi jih glas dalo kateremu drugemu od šestih kandidatov.

Infografika
Infografika


Ob upoštevanju odgovorov zgolj tistih, ki menijo, da se bodo zagotovo ali skoraj zagotovo udeležili volitev, pa je podpora Jankoviću zrasla na 57,5 odstotka, kar je približno toliko, kot je dosegel na prejšnjih županskih volitvah, Logarju pa na 21,4 odstotka. Damjan Damjanovič, ki je bil favorit SDS pred štirimi leti, je prejel dobrih 23 odstotkov glasov.

Infografika
Infografika


Po anketi, ko so jo izvajali med 7. in 14. novembrom, v njej pa je sodeloval 701 polnoletni občan Ljubljane, podpora nobenemu od drugih šestih kandidatov ni presegla dveh odstotkov. Prav toliko, dva odstotka vprašanih bo obkrožilo kandidata Levice Milana Jakopoviča, ki se je uvrstil na tretje mesto, pred Smiljana Mekicarja, ki ga je predlagala Dobra država in naj bi dobil 1,4 odstotka glasov. Dragan Matić in Marko Koprivc, kandidata SMC oziroma SD, sta v anketi zbrala manj kot odstotek podpore.

Slaba desetina tistih, ki pravijo, da bodo gotovo ali skoraj gotovo šli na volitve, še ne ve, koga bo volila, nekoliko manj kot sedem odstotkov pa jih ni želelo odgovoriti, kdo je njihov favorit.

Po podatkih Medianine ankete je neodločena še desetina anketirancev. FOTO: Uroš Hočevar
Po podatkih Medianine ankete je neodločena še desetina anketirancev. FOTO: Uroš Hočevar

 

Skoraj polovica že vnaprej odločena​


​Če se bodo izidi Medianine ankete pokazali za točne, pa se bo nekoliko spremenilo razmerje v mestnem svetu. Lista Zorana Jankovića je prva opcija za 26,9 odstotka anketiranih (leta 2014 je dobila 41 odstotkov), SDS ostaja na drugem mestu s skoraj enakim deležem kot doslej (13,6 odstotka), strmoglavila pa je podpora SMC, ki je pred štirimi leti dobila dobrih 12 odstotkov glasov, medtem ko je zdaj izbira le za 2 odstotka vprašanih. Po velikosti tretja svetniška skupina bo najverjetneje Levica (7 odstotkov), pred LMŠ, SD in NSi, ki so vse dobile nekaj več kot 4 odstotke. Je pa slaba petina sodelujočih v anketi pri tem vprašanju še neodločenih, tako da se lahko deleži in vrstni red, predvsem od tretjega mesta navzdol, še precej spremenijo.

Infografika
Infografika


Da zadnja televizijska soočenja kandidatov in stiski rok pred stojnicami še zadnji dan pred predpisanim volilnim molkom ne bodo imela zelo velikega vpliva, pa kaže drugi del ankete. Na vprašanje, kdaj se običajno odločijo, katero stranko ali kandidata bodo volili, je skoraj polovica (47,4 odstotka) odgovorila, da so odločeni že vnaprej, manj kot petina (18,3) jih izoblikuje stališče mesec dni pred volitvami, nekaj več kot desetina (12) se jih odloči teden dni pred volitvami, malenkost manjši delež (10,4) tri dni prej, slabih 12 odstotkov pa na dan volitev.

Anže Logar je z 18,7 odstotka na drugem mestu. FOTO: Tomi Lombar
Anže Logar je z 18,7 odstotka na drugem mestu. FOTO: Tomi Lombar

Preberite še:

Komentarji: