V Luki Koper do okolja prijaznejša dvigala

Včeraj so pripeljali tri nova dvigala RTG, v prihodnjih dveh mesecih pričakujejo še štiri.

Objavljeno
11. september 2016 14.31
bsa*Koper
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Koper − V Luko Koper, kjer do leta 2020 načrtujejo za 235 milijonov evrov naložb samo na kontejnerskem terminalu, so v soboto zvečer pripeljali tri nova dvigala RTG, ki so do okolja bolj prijazna od zdajšnjih. V prihodnjih dveh mesecih pričakujejo še štiri nova dvigala, naložbe pa omogočajo dvig produktivnosti kontejnerskega terminala.

Nova mostna dvigala z gumijastimi kolesi služijo pretovoru kontejnerjev. Posamezno dvigalo je težko 142 ton. Poganja ga elektrika, zato je okolju prijaznejše od zdajšnjih, saj je manj hrupno in ne povzroča neposrednih emisij, so danes sporočili iz Luke Koper.

Dvigala je izdelalo finsko podjetje Konecranes, nosilno konstrukcijo pa so zvarili v hrvaškem podjetju Radež. Dvigala so nato sestavili v Splitu, od koder so jih pripeljali v Koper. Nova dvigala bodo omogočila dvig produktivnosti kontejnerskega terminala, saj bo Luka Koper po novem imela 22 dvigal RTG, navajajo v luki.

Naložbe v novo opremo so del širšega projekta prenove kontejnerskega terminala in povečanja zmogljivosti za pretovor kontejnerjev, ki vključuje tudi podaljšanje prvega pomola in pridobitev dodatne skladiščne površine.

Luka Koper je z bolj intenzivnim vlaganjem v kontejnerske zmogljivosti začela lani s poglobitvijo morskega dna ob obali kontejnerskega terminala ter s povečevanjem pretovornih in skladiščnih zmogljivosti.