V Luki pristala največja kontejnerska ladja do zdaj

Ladja pomeni nov »veter« za Luko Koper, saj napoveduje zvezo treh največjih kontejnerskih ladjarjev na svetu.

Objavljeno
26. maj 2014 15.21
Posodobljeno
26. maj 2014 15.21
CENDRILLON
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Zjutraj se je v koprskem pristanišču ob kontejnerski terminal privezala najdaljša ladja do zdaj. To je ladja francoskega ladjarja CMA CGM Cendrilon, dolga 334 metrov, široka 43 metrov, ki lahko pripelje 8469 TEU kontejnerskih enot (kontejnerjev).

Ladja pomeni nov »veter« za Luko Koper, saj napoveduje zvezo treh največji kontejnerskih ladjarjev na svetu (Aliansa P3 - Maersk, CMA CGM in MSC), ki bodo od predvidoma septembra dalje povezano vzdrževali redno kontejnersko linijo med Daljnjim Vzhodom in severnim Jadranom (Trst, Koper, Reka). Ladja Cendrillon bi lahko bila že ena od tistih, ki bodo plule v omenjeni kontejnerski navezi.

Cendrillon so leta 2009 zgradili v južnokorejski ladjedelnici Samsung in za pot od Šanghaja do Kopra potrebuje od 30 do 35 dni (to je osem dni manj kot do Rotterdama). V Kopru bodo v dveh dneh pretovorili in natovorili skupaj približno 4000 kontejnerjev.

Ladji poveljuje Ivan Škoda z Malega Lošinja, ki je povedal, da so velikanko brez težav v eni uri privezali ob prvi pomol. Dodal je, da že 14 let z ladjo ni vplul v Jadransko morje. Od veselja se je hotel nekoliko približati Kornatom, a so ga s pristojne hrvaške luške kapitanije opozorili, da tvega visoko kazen.