Močan veter na Štajerskem in Koroškem podiral drevesa in odkrival strehe

Veter se do prvega dela noči še ne bo umiril, najmočnejši sunki bodo presegali 70 kilometrov na uro. Predvsem na Primorskem in v jugovzhodni Sloveniji še vedno velika požarna ogroženost v naravnem okolju.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Urban Červek
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Urban Červek

Agencija za okolje še vedno opozarja, da bodo danes najmočnejši sunki vetra na severovzhodu Slovenije lahko presegali hitrost 70 kilometrov na uro. Veliko težav je bilo zaradi močnega vetra že ponoči, predvsem v Mariboru in okolici.

O škodi, ki jo je povzročil, poroča center za ozaveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje. Seznam poškodb zaradi vetra in današnjih intervencij na Mariborskem, Ptujskem in Slovenjgraškem je dolg.


 

Gasilci odstranili številna drevesa


Veliko škode je veter v okolici Maribora povzročil včeraj ponoči. V Mariboru so odstranili podrto drevo z dvorišča šole in v četrti Rošpoh, na Ptujski cesti so gasilci odstranili podrto drevo in počistili cestišče, enako v Hrastju, Bistrici ob Dravi in Kumnu, s cestišča na območju Velikega Boča pa so odstranili kar šest dreves. Na Hočkem Pohorju, tri, v Sladkem vrhu dve. V Ribniškem selu je drevo padlo čez električne vodnike.

V Pekrah so morali gasilci zjutraj prekrivati streho celo na lastnem gasilskem domu, strehe pa so bile poškodovane tudi na objektih v Mariboru, Pivoli, Hrastju, Mediču, Sredmi in Sveti Trojici v Slovenskih Goricah.
 

Veter podrl gospodarski objekt z živalmi


Že dopoldne se je v Lovrencu na Pohorju zaradi močnega vetra podrlo gospodarsko poslopje, v katerem so bile manjše živali. Gasilci so občanu nudili pomoč pri odstranitvi objekta in reševanju živali. V naselju Cigonca je veter snel vodnik visokonapetostnega električnega daljnovoda in povzročil požar suhe trave in podrasti, ki so ga ukrotili gasilci.

Na Šobru v občini Maribor je že okoli ene ure zjutraj močan veter podrl več električnih drogov, ki so tudi zagoreli. Na Pekrski cesti v Mariboru je na objektu distributerja električne energije močan veter odkril okoli 300 kvadratnih metrov strehe. Nevarne dele pločevine, ki so obviseli s strehe, so odstranili gasilci GB Maribor, so zapisali na spletni strani.

Na Ptujskem so gasilci odstranili padlo drevo s cestišča v Placarju, veter pa je poškodoval strehe v naseljih Bukovcih in Turškem Vrhu.

Na Slovenjgraškem je v Črni na Koroškem zaradi močnega vetra s strehe poslovnega objekta visel del pločevinaste kritine in ogrožal mimoidoče, v naselju Mislinjska Dobrava v občini Slovenj Gradec pa je močan veter nad cestišče nagnil drevesi, ki ju bo moral lastnik odstraniti.

Komentarji: