V nekaterih lekarnah pošla določena zdravila

V posameznih lekarnah že zmanjkuje zdravil za zniževanje telesne temperature in otroških sirupov.
Fotografija: Če je v določeni lekarni zmanjkalo zdravila, je morda v drugi še vedno na voljo.
Odpri galerijo
Če je v določeni lekarni zmanjkalo zdravila, je morda v drugi še vedno na voljo.

Ljubljana – V času, ko so razna obolenja v porastu in se bližamo vrhuncu gripe, je tudi naval na lekarne večji. V nekaterih enotah so že pošla določena zdravila za zniževanje telesne temperature, a zadeve v času, ko čakajo nove dobave, rešujejo z izdajo paralelnih.



Preden se odpravite v lekarno in bi radi imeli točno določeno zdravilo, je torej smiselno preveriti, ali je to še na voljo. Medtem ko v Lekarni Hrobat pravijo, da so dobro založeni, pa v Lekarni Bitenc trenutno primanjkuje svečk s paracetamolom in sirupov za otroke in menda jih trenutno nimajo niti dobavitelji.

V enotah Lekarne Ljubljana so v zadnjih dveh tednih zaznali povečanje povpraševanja po zdravilih za lajšanje simptomov gripe in prehlada, ki delujejo protibolečinsko in protivnetno, blažijo kašelj oziroma lajšajo dihanje.

Pravijo, da so za zdaj zdravila na zalogi, opazili so le, da zdravila calpol z jakostjo 250 mg/5 ml trenutno ni na zalogi v vseh enotah in ga tudi ni mogoče naročiti: »Je pa na zalogi calpol z jakostjo 120 mg/5 ml, pri katerem se lahko poveča odmerjanje.« V Kemofamaciji so pojasnili, da dobavitelj še ni sporočil, kdaj bo calpol 250mg/5 ml na voljo.

 

Rešilna zaloga veletrgovcev


Običajna zaloga zdravil v Kemofarmaciji je za tri do štiri tedne, zato v primerih kratkotrajnih pomanjkanj pri proizvajalcu služijo kot blažilec za zanesljivo oskrbo trga in pacientov z zdravili. Priznavajo, da se kljub vsemu zgodi, da kakšno zdravilo pri njih zmanjka in da to še ne pomeni, da so zaloge že pošle tudi v slovenskih lekarnah. »Prav tako so številna zdravila na listi medsebojno zamenljivih zdravil in so zato paralelna, terapevtsko ekvivalentna zdravila vseeno na voljo pacientom,« so še pojasnili.

Davorin Poherc, predsednik uprave Kemofarmacije, je v zvezi z vse pogostejšim pomanjkanje zdravil na slovenskem trgu pred kratkim zapisal: »Plačnik ZZZS in veljavni pravilnik o cenah zdravil, ki za osnovo jemlje tri referenčne države, konstantno znižujeta cene zdravil in prizadeneta tako dobavitelje zdravil kot tudi veletrgovce. Pri tem pa se regulatorne zahteve ves čas višajo. Zadnja velika sprememba je bila zagotovo implementacija direktive o ponaredkih. Vse skupaj je pripeljalo do tega, da smo letos tudi v Sloveniji že čutili večja pomanjkanja zdravil, ki so običajno posledica napak in zastojev proizvajalcev pri sami proizvodnji zdravil. S pomanjkanjem zdravil se danes spopada večina evropskih držav. Slovenija kot majhen trg z relativno majhnimi serijami pa to še posebej občuti. Nekateri proizvajalci zdravil bodo zato umikali posamezna zdravila s slovenskega trga. Zato se delež nujnih zdravil povečuje, hkrati pa so mehanizmi oskrbe s temi zdravili potrebni posodobitve.


 

Komentarji: