Ukrepe omiljajo, vrtce in šole bi lahko odprli 11. maja

V članku povzemamo vse relevantne podatke o širitvi bolezni covid-19.
Fotografija: Rezultati nacionalne raziskave bodo podlaga za nove sprostitve ukrepov, med drugim tudi omejitve gibanja in dela v izobraževalnih ustanovah. Fotografija je simbolična. FOTO: Afp
Odpri galerijo
Rezultati nacionalne raziskave bodo podlaga za nove sprostitve ukrepov, med drugim tudi omejitve gibanja in dela v izobraževalnih ustanovah. Fotografija je simbolična. FOTO: Afp



22.12 Francoščina kolateralna škoda pandemije v Kanadi

Predsednik kanadske vlade Justin Trudeau je moral braniti neupoštevanje zakonodaje, ki v Kanadi zahteva dvojezično označevanje izdelkov in tudi dvojezičnost storitev. Vlada je namreč dala dovoljenje za uvoz in široko prodajo dezinfekcijskih sredstev, ki pa so bila označena le v angleščini. Trudeau je pojasnil, da je šlo za ekstremne razmere in v takih razmerah so pripravljeni sprejeti enojezično označevanje izdelkov. Dodal je, da bi se sicer temu raje izognil, ne le zaradi dvojezičnosti, ki je del identitete Kanade, temveč tudi zaradi varnosti za potrošnike.

21.58 Vlada jutri tudi o odpravi omejitev gibanja med občinami

Vlada bo v sredo obravnavala načrt sproščanja protikoronskih omejitvenih ukrepov za predvidljivo prihodnost, je na Twitterju napovedal premier Janez Janša. Notranji minister Aleš Hojs je za Pop TV zvečer povedal, da bo ministrstvo predlagalo odpravo omejitev gibanja med občinami, da pa bo vse na koncu odvisno od ocene strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje oziroma epidemiološke stroke. Na vprašanje, kdaj bi lahko omejitve gibanja med občinami odpravili, ni mogel natančno odgovoriti. Je pa nakazal, da bi to lahko bilo najpozneje po prvomajskih praznikih, kar je potrdil tudi v Odmevih na RTV Slovenija.

21.47 Sindikalni zaupnik v koprskem domu upokojencev zaradi samoizolacije izgubil zaposlitev

Obalni dom upokojencev Koper je sindikalnemu zaupniku Mitji Batagelju vročil izredno odpoved delovnega razmerja, ker se je držal odredbe hrvaških oblasti o 14-dnevni samoizolaciji in zato ni mogel na delovno mesto, so danes sporočili iz Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Prepričani so, da je odpoved nezakonita.

21.40 V uporu zaradi koronavirusa v perujskem zaporu devet mrtvih

V uporu v zaporu v Limi je devet zapornikov podleglo ranam, ranjenih pa je bilo 67 zapornikov in več ducatov paznikov. Upor je izbuhnil po tem, ko sta dva zaporniku umrla zaradi bolezni covid-19. Kot domneva policija, je bil cilj upora množični pobeg iz zapora, tudi zaradi strahu pred okužbo.

20.34 V Italiji potrdili več kot 200.000 okužb s koronavirusom

V Italiji je danes število potrjenih okužb z novim koronavirusom preseglo 200.000. Doseglo je število 201.505, kar je 1,05 odstotka več kot dan prej, je danes sporočila civilna zaščita. Zaradi covida-19 je v zadnjih 24 urah umrlo še 382 bolnikov, skupno 27.359.

Bolj opogumljajoči pa so podatki o še vedno okuženih in bolnikih na intenzivni negi, saj je njihovo število upadlo. Okuženih je še vedno skupno 105.205 ljudi, 608 manj kot v ponedeljek, na intenzivnih oddelkih pa je še 1863 bolnikov, 93 manj kot v ponedeljek.

20.09 Jutri se odpirajo knjižnice, muzeji in galerije

Vlada je z odlokom omilila ukrepe, starostniki in druge ranljive skupine niso več omejeni na nakupe med 8. in 10. uro, v ponedeljek pa bo dovoljena tudi strežba na gostinskih vrtovih in terasah.



Več: Jutri se odpirajo knjižnice, v ponedeljek gostinski vrtovi

19.54 Španija bo ukrepe proti covidu-19 opuščala do konca junija

Španija bo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa postopoma opuščala do konca junija, je danes povedal španski premier Pedro Sanchez. Rahljanje bo potekalo v štirih fazah, niso pa določili točnih datumov. »V najboljšem primeru bo to sproščanje trajalo najmanj šest tednov, pri čemer pa želimo, da po celotni državi ne bi trajalo dlje kot osem tednov,« je Sanchez povedal na novinarski konferenci po seji španske vlade. Prehod med posameznimi fazami bo odvisen od razvoja pandemije covida-19.

19.36 V Srbiji v ponedeljek novo rahljanje ukrepov

V Srbiji so napovedali postopno rahljanje več ukrepov, ki so jih uvedli zaradi epidemije novega koronavirusa. Epidemiolog Branislav Tiodorović je na redni novinarski konferenci kriznega štaba vlade sporočil, da so že danes odprli parke in sprehajališča, seveda ob spoštovanju ukrepov socialne distance. Dovoljeni so tudi treningi na prostem. Od ponedeljka, 4. maja, bodo znova vzpostavili javni promet v Novem Sadu in Kragujevcu, v Beogradu in Nišu pa od 8. maja. V vozilih javnega prometa ne bodo smele biti vključene klimatske naprave. Od ponedeljka bo znova vzpostavljen tudi železniški in cestni promet.

Nakupovalne centre bodo znova odprli 8. maja, obvezne bodo zaščitne maske in rokavice. Vrtce bodo znova odprli 11. maja, prav tako dnevno bivanje v šolah za otroke, mlajše od 12 let.  Napovedal je tudi morebitno vnovično uvedbo letalskega prometa 18. maja.

19.22 Letalski prevozniki zaradi pandemije v množična odpuščanja

Letalski prevozniki, ki jih je pandemija novega koronavirusa močno prizadela, napovedujejo množična odpuščanja. Danes je ukinitev do 12.000 delovnih mest napovedal British Airways. V skandinavskem prevozniku SAS jih bodo ukinili do 5000, kar predstavlja 40 odstotkov njihove delovne sile. Rez v število zaposlenih napoveduje tudi Icelandair.

19.10 Po drugem zakonodajnem paketu bo treba hitro pristopiti še k tretjemu

Predsednik GZS Boštjan Gorjup in generalna direktorica Sonja Šmuc menita, da je gospodarstvo dobilo nujno potrebno podporo. Novela prvega protikoronskega zakona je odpravila nekatere pomanjkljivosti, pogrešata pa časovni popravek kritja bolniških, saj državni proračun te krije od 11. aprila in ne od začetka epidemije. Drugi paket prinaša poroštveno shemo za nova bančna posojila, ki jo Gorjup in Sonja Šmuc pozdravljata, ocenjujeta pa, da je obseg posojil, omejen na 10 odstotkov letnega prometa, prenizek. Zato veliko pričakujeta od tretjega paketa zakonodaje, ki bi lahko prinesel tudi skrajšani delovni čas.

18.58 Grčija s 4. majem napovedala postopno rahljanje ukrepov

Grški premier Kiriakos Micotakis je napovedal, da bodo v Grčiji od 4. maja začeli postopno rahljati ukrepe zaradi novega koronavirusa. Ob tem je opozoril, da bodo dnevno preverjali njihovo spoštovanje. »Potem ko smo zajezili prvi val okužb, smo pripravljeni na prehod v drugo fazo, postopno rahljanje ukrepov,« je sporočil Micotakis v televizijskem nagovoru.

Grčija želi z omilitvijo omejitev rešiti vsaj del prihodkov turizma.  FOTO: Brane Piano
Grčija želi z omilitvijo omejitev rešiti vsaj del prihodkov turizma.  FOTO: Brane Piano


Prihodnji ponedeljek bodo odprli okoli 10 odstotkov manjših trgovin, ki so jih zaprli 23. marca ob uvedbi karantene v državi, med drugim knjigarne, trgovine s tehničnim blagom, frizerske salone. Večino drugih trgovin bodo znova odprli 11. maja, nakupovalne centre pa 1. junija. 11. maja se bodo v šole vrnili tudi dijaki zadnjih letnikov srednjih šol, teden dni kasneje tudi drugi dijaki. 17. maja bodo znova odprli cerkve. 1. junija pa se bodo znova odprli hoteli in restavracije, da bi skušali rešiti turistično sezono v državi, kjer turizem predstavlja skoraj četrtino gospodarstva.

18.40 V nemški klavnici 200 okuženih Romunov

Pri približno 200 Romunih, ki delajo v klavnici v Birkenfeldu na jugozahodu Nemčije, so po testiranju potrdili okužbo s koronavirusom, je sporočilo romunsko zunanje ministrstvo. Kot so pojasnili, je v klavnici med 700 zaposlenimi kar 500 Romunov. Nemške oblasti so potrdile okužbo pri 300 zaposlenih in vse napotile v karanteno. Večina nima simptomov okužbe s covidom-19 ali pa so ti blagi.



18.29 DZ potrdil postopno sproščanje ukrepov na sodiščih in v upravi

Državni zbor je soglasno, s 86 glasovi, potrdil novelo zakona o začasnih ukrepih v sodstvu in upravi, po kateri bodo lahko sodišča in upravni organi strankam vročali odločbe v nenujnih zadevah. Strankam sicer vsaj do konca epidemije ne bo treba narediti ničesar, saj roki v nenujnih zadevah v sodnih in upravnih postopkih v času epidemije ne tečejo.

Od sredine marca namreč sodišča in upravni organi odločajo samo v nujnih zadevah, medtem ko nenujne zadeve bolj ali manj stojijo. Zato se je na sodiščih in upravnih organih nabralo že kar nekaj odločb, ki bi jih lahko organi poslali strankam.

18.25 Unicef opozarja na ogroženost zdravja več sto tisoč otrok v Južni Aziji

V Južni Aziji morajo države nadaljevati s kampanjami cepljenja otrok, ki so jih prekinile zaradi pandemije novega koronavirusa, takoj ko bo pandemija pod nadzorom, saj je zaradi prekinitve cepljenj v nevarnosti zdravje več sto tisoč otrok, je danes opozoril Sklad ZN za otroke (Unicef). Bangladeš in Nepal sta prekinila kampanjo cepljenja proti ošpicam in rdečkam. Afganistan in Pakistan, dve od treh držav, kjer je razširjena otroška paraliza, pa sta ustavila cepljenje proti tej bolezni, navaja Unicef v poročilu.

18.02 DZ potrdil državna jamstva za posojila podjetij

Državni zbor je sprejel zakon, s katerim bo država jamčila za posojila, ki jih bodo podjetja vzela za oživitev proizvodnje po epidemiji novega koronavirusa. Skupni obseg jamstev je določen pri dveh milijardah evrov, kar bi po besedah premierja Janeza Janše kratkoročno moralo zadoščati.

Po zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa bo lahko banka podjetju dala likvidnostno posojilo v višini do 10 odstotkov prihodkov od prodaje v letu 2019, vendar ne bo smelo biti višje od njegovega letnega stroška dela. Za tako posojilo bo jamčila država.

Več: Drugi zakonodajni antikorona paket potrjen, dodajo se novi upravičenci do pomoči

17.56 Putin: Rusija še ni dosegla vrha epidemije

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ocenil, da Rusija še ni dosegla vrha epidemije novega koronavirusa. Kljub temu je napovedal postopno rahljanje omejitvenih ukrepov od 12. maja naprej. »Razmere ostajajo težke. Strokovnjaki in znanstveniki, s katerimi smo v stalnem stiku, da preverjamo svoje načrte in ukrepe, pravijo, da vrh še ni bil dosežen,« je dejal Putin na videokonferenci z guvernerji regij. Kljub temu je napovedal, da bodo 12. maja postopoma začeli rahljati omejitvene ukrepe. V Rusiji so sicer danes poročali o rekordnem dnevnem številu novih primerov okužbe z novim koronavirusom.

17.53 Vlada jutri tudi o načrtu sproščanja omejitvenih ukrepov

Vlada bo v sredo obravnavala načrt sproščanja protikoronskih omejitvenih ukrepov za predvidljivo prihodnost, je na Twitterju napovedal premier Janez Janša. Aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije po njegovih pojasnilih omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti. Vlada bo načrt sproščanja omejitev, ki veljajo v času epidemije novega koronavirusa, obravnavala po sprejetju novele prvega protikoronskega zakona in zakona o državnih jamstvih za likvidnostna posojila podjetij. O obeh zakonskih predlogih danes odloča DZ.

Obenem je Janša pojasnil, da gre za odpravo nekaterih omejitev gibanja in postopno oživitev dejavnosti, kjer so lahko zagotovljeni varna razdalja, razkuževanje rok in stičnih mest ter varna uporaba osebne zaščitne opreme. Na jutrišnji seji bo vlada predvidoma obravnavala tudi poročila pristojnih ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času epidemije.



Katere omejitve bodo odpravljene in v kolikšnem obsegu, ni znano. Del javnosti in politike sta sicer najbolj glasna v zahtevah po odpravi prepovedi gibanja zunaj občin stalnega oziroma začasnega prebivališča. Obenem se porajajo zahteve po vnovičnem zagonu javnega prevoza. Nestrpno pa rahljanje ukrepov pričakujejo tudi v gostinstvu in turizmu, kjer so morali z dejavnostjo v času epidemije popolnoma prenehati. Ob sproščanju vse več omejitev pri gospodarskih dejavnostih pa predvsem starši pričakujejo vnovično odprtje vrtcev in šol.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci potrdil, da vlada zelo razmišlja o možnostih in pogojih za odprtje vrtcev in šol, a ni sprejela še nobene dokončne odločitve, saj da bo počakala na izkušnje držav, ki so se za tak korak že odločile. Da budno spremljajo tudi učinke in posledice vračanja v šole v nekaterih evropskih državah, je v izjavi za medije pojasnila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec Lipicer, ki pa je potrdila, da pogovori potekajo tudi okoli datuma 11. maj, ki se omenja v javnosti.

Več: Delavci nazaj v službe, otroci pa kam?

17.31 Protestniki obravnavani kot storilci kaznivih dejanj?

V uradu informacijske pooblaščenke iz izjav ministra Aleša Hojsa sklepajo, da je policija dobila usmeritve, da vsakršno gibanje po javni površini, četudi na predpisani razdalji, pomeni sum storitve katerega od kaznivih dejanj v zvezi z zdravjem. »To je v demokratični družbi lahko resen razlog za skrb glede posegov v človekove pravice,« opozarjajo.

Po drugi strani pa pravniki vidijo podlago za pregon. Pravno podlago za kazenskopravni pregon kršitev pravil o varnem obnašanju v razmerah epidemije nevarne nalezljive bolezni brez učinkovitega specifičnega zdravljenja (kršitve pravil o karanteni, osamitvi, obiskih, varnih razdaljah do drugih, zbiranju, nošenju zaščitne opreme v določenih socialnih okoliščinah ...) je po pojasnilih Damjana Korošca z ljubljanske pravne fakultete mogoče najti v kazenskem zakoniku, predvsem v poglavjih o kaznivih dejanjih zoper splošno varnost, javno zdravje ter življenje in telo. V poštev pridejo tudi razni prekrški, je pojasnil za STA.

17.24 Luksemburg načrtuje testiranje vseh državljanov

Luksemburg načrtuje testiranje vseh državljanov na okužbo z novim koronavirusom. Vseh 625.000 prebivalcev naj bi testirali do konca maja, in sicer 20.000 na dan, je danes sporočil minister za raziskave in visoko šolstvo Claude Meisch. Veliko vojvodstvo je kompaktna, majhna, celinska in relativno bogata država v osrčju Evropske unije, a načrt o testiranju vseh prebivalcev je ambiciozen, saj so doslej izvedli skupno 39.000 testov. Doslej so potrdili 3729 primerov okužbe, 88 ljudi je umrlo zaradi covida-19.

17.02 V Franciji 11. maja odprtje šol, trgovin in rahljanje omejitev gibanja

V Franciji bodo 11. maja začeli postopoma opuščati stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Takrat se bodo odprli vrtci, osnovne šole in trgovine, omilili pa bodo tudi omejitve gibanja. Na javnem potniškem prometu bo obvezno nošenje zaščitnih mask, je danes povedal francoski premier Edouard Philippe.



Francoske oblasti bodo departmaje glede na razmere v zvezi s koronavirusom razdelile na »zelene« in »rdeče«. V zelenih bodo 11. maja ukrepe večinoma opustili, v rdečih pa jih bodo še zaostrili, je pojasnil premier. Dodal je, da bodo departmaje razvrstili glede na tri merila, ki jih bodo preučili 7. maja. Ugotavljali bodo, kje kroženje virusa ostaja aktivno, kje so bolnišnice in oddelki za intenzivno nego še naprej zasedeni in kje sistem za testiranje in sledenje kontaktom okuženega še ni dovolj pripravljen. Na teden bodo do 11. maja testirali 700.000 ljudi.

Več: Zagon je nujen, v nasprotnem se bo vse sesulo

16.58 Hojs pričakuje, da bo policija sledila njegovi usmeritvi obravnave protestnikov

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs vztraja pri pričakovanju, da bo policija sledila njegovim usmeritvam glede obravnave udeležencev nedavnih protestov. Ob tem je dajal, da nikogar nič ne sili, je pa to njegova usmeritev in pričakuje, da ji bo policija sledila.

Hojs je na intervencijo policije na protestih opozoril v ponedeljek na družbenem omrežju Twitter. Zapisal je, da je policija v Ljubljani in Mariboru popisala večje število zbranih, ki bodo tudi oglobljeni, in da bo vložila ovadbe zoper organizatorje in udeležence, saj gre za kaznivo dejanje ogrožanja zdravja. Izrazil je tudi pričakovanje, da bo policija za identifikacijo udeležencev petkovega in ponedeljkovega shoda uporabila vse javno objavljene fotografije, tudi tiste z družbenih omrežij in prispevke medijev.

16.42 Policija z zdaj predlagala postopek proti 26 ponedeljkovim protestnikom

Policisti so identitete nekaterih protestnikov, ki niso upoštevali njihovih opozoril, že predali na zdravstveni inšpektorat. Ta je v tem primeru prekrškovni organ, za zdaj na policiji predlagajo postopek proti 26 osebam, so pojasnili za STA. Kaznivega dejanja širjenja nalezljive bolezni do sedaj še niso zaznali.

Policisti so v Ljubljani identificirali 30 oseb, na zdravstveni inšpektorat pa so do sedaj podali sedem predlogov za postopek zaradi kršenja odloka. Kaznivih dejanj na dogodku niso zaznali. Med protestom so protestniki na delu Trga republike sicer odstranili trak, ki je prepovedoval dostop na trg.

Protivladni protest na Trgu republike. FOTO: Matej Družnik
Protivladni protest na Trgu republike. FOTO: Matej Družnik


Na protestu v Mariboru se je zbralo približno 100 oseb, policisti pa so zbrane opozorili, da kršijo odlok o prepovedi zbiranja na javnih krajih. Nekateri med zbranimi opozoril niso upoštevali, zato so jih policisti identificirali. Podatke o 19 osebah so predali zdravstvenemu inšpektoratu. Drugih ukrepov, povezanih s protestom, niso uvedli. Policisti so nadzirali tudi protestni shod v Slovenski Bistrici, kjer se je zbralo 15 oseb. Policisti so zbrane opozorili na kršenje odloka. Prebivalci so opozorila upoštevali in se mirno razšli.

16.35 V Rusiji rekordno dnevno število okužb s koronavirusom

V Rusiji so danes poročali o rekordnem dnevnem številu novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 6411 novih primerov, skupno 93.558. Država je po številu potrjenih okužb tako na osmem mestu na svetu in je prehitela Iran, potem ko je v ponedeljek prehitela Kitajsko.

V zadnjih 24 urah je umrlo še 72 bolnikov s covidom-19, skupno 867, so danes sporočili iz ruskega kriznega centra za epidemijo. Največ okuženih je v Moskvi in moskovski regiji, v prestolnici skupno 48.426, v moskovski regiji pa 10.231.

16.23 Festival Karlovy Vary prestavljen za leto dni

Mednarodni filmski festival Karlovy Vary je zaradi epidemije koronavirusa prestavljen za leto dni. Tako bo 55. izdaja festivala, ki je bila načrtovana za letošnji julij, potekala med 2. in 10. julijem 2021, so zapisali organizatorji.

16.08 V DZ razprava o novih upravičencih do pomoči zaradi epidemije

Državni zbor se je seznanil s predlogom novele zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Z njimi se predvsem širi nabor upravičencev do dodatkov za prizadete zaradi epidemije, je povedal finančni minister Andrej Šircelj. Med dodatnimi upravičenci do enkratnega solidarnostnega dodatka zaradi epidemije je minister izpostavil starše otrok s posebnimi potrebami, prejemnike otroškega in starševskega dodatka, družinske pomočnike, invalide, vojne veterane, vojne invalide, člane kmetij, rejnike. Poudaril je, da se bodo te pravice priznavale za nazaj, torej od 13. marca dalje.

16.04 Portugalska ne bo podaljšala izrednih razmer

Na Portugalskem ne bodo podaljšali izrednih razmer, ki so jih zaradi novega koronavirusa uvedli 18. marca in se bodo iztekle 2. maja, je danes napovedal portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa. Koronavirus bodo nadzorovali z drugimi instrumenti. Portugalski socialistični premier Antonio Costa je že pred tem napovedal, da bodo maja postopoma začeli opuščati omejitve, ki so jih uvedli z namenom zajezitve novega koronavirusa. Nova pravila naj bi predstavil še ta teden. Vlada med drugim razmišlja o ponovnem odprtju trgovin, frizerskih salonov in vrtcev.



Na Portugalskem, kjer so pred približno šestimi tedni močno omejili gibanje na javnih krajih, so doslej potrdili približno 23.000 okužb z novim koronavirusom in 950 smrtnih žrtev covida-19. Po navedbah oblasti je tam epidemija vrhunec dosegla konec marca.

16.00 V Nemčiji maske v trgovinah obvezne po vsej državi

V Nemčiji bo uporaba zaščitnih mask v trgovinah obvezna po vsej državi. Berlin je namreč kot zadnja zvezna dežela danes sprejel ta ukrep za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. V Berlinu bodo maske za kupce v trgovinah obvezne od srede, je sporočil notranji minister te zvezne dežele Andreas Geisel. Kot razlog za uvedbo tega ukrepa je navedel zaščito delavcev v supermarketih in trgovinah. Zaščitne maske so od ponedeljka obvezne na sredstvih javnega potniškega prometa v vseh 16 zveznih deželah.

15.43 V aprilu število brezposelnih zraslo že za skoraj 10.000

Število registriranih brezposelnih se ob epidemiji koronavirusa še naprej povečuje, a se je rast minuli teden dodatno upočasnila. Od 1. do 24. aprila se je število povzelo za 9776, samo pretekli teden pa za 1821 na 87.631, kažejo vmesni podatki Zavoda za zaposlovanje. V zaradi velikonočnega ponedeljka skrajšanem tednu pred tem je zraslo za 2029. V tednu med 20. in 24. aprilom se je v evidenco brezposelnih na dan na novo vpisalo med 150 in 520 oseb, kar je precej manj kot v tednu prej, ko je bilo takšnih oseb med 500 in 800, ter še teden prej, ko je število tistih, ki so na novo ostali brez dela, večinoma preseglo mejo 1000 oseb na dan.

V aprilu se je do petka, ko so na voljo zadnji podatki, na seznam brezposelnih, ki ga vodijo na zavodu, na novo vpisalo 13.017 oseb. V celotnem marcu je bilo prijav 7848, v februarju pa 5172.

Rast brezposelnosti se nadaljuje. FOTO: Mavric Pivk
Rast brezposelnosti se nadaljuje. FOTO: Mavric Pivk


15.40 Slovenija bo sprejela štiri otroke iz sprejemnih centrov na grških otokih

Slovenija bo sprejela štiri mladoletnike brez spremstva iz sprejemnih centrov na grških otokih, je sporočil notranji minister Aleš Hojs v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Pogoj bo, da so to otroci, mlajši od deset let. Minister ocenjuje, da bi otroci v Slovenijo lahko prišli v drugi polovici maja. Slovenija je na prošnjo Grčije in Evropske komisije izrazila pripravljenost, da prevzame štiri mladoletnike brez spremstva, ker se ji zdi prav, da je solidarna z državo, ki je v prvih bojnih vrstah proti nezakonitim migrantom.

INFOGRAFIKA:
INFOGRAFIKA:


15.15 Minister Hojs: Udeleženci protestov bodo procesirani

Notranji ministri EU so na videokonferenci poročali o sproščanju ukrepov in izmenjali informacije o notranji varnosti. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je predstavil slovenske številke v bitki proti koronavirusu, ki so »izjemno dobre«, denimo glede števila smrti na milijon prebivalcev. Tudi promet blaga iz Italije proti Madžarski in Hrvaški teče nemoteno.

Hojs je ministre tudi »informiral o boju medijev in levega političnega pola proti vladi«. Tako naj bi Evropa zvedela, »v kakšnih pogojih dela slovenska vlada«. Omenil je izkoriščanje položaja za napade na vlado. »Včerajšnje demonstracije so podpihovali mnogi mediji in vidnih predstavniki levega pola,« je pojasnjeval Hojs. Po neuradnih informacijah se ni nihče odzival na njegov nastop.

Minister Aleš Hojs napoveduje postopke proti protestnikom. FOTO: Blaž Samec
Minister Aleš Hojs napoveduje postopke proti protestnikom. FOTO: Blaž Samec


Pri odpiranju meja naj bi Slovenija sledili ocenam epidemiološke stroke. Na prvem mestu tudi ne bodo gospodarski interesi, temveč zdravje ljudi. Pričakuje, da bo Hrvaška že v drugi polovici maja odprla meje, najprej za lastnike nepremičnin.

Glede postopkov proti udeležencem protestov je povedal, da odlok prepoveduje zbiranje in zadrževanje na javnih mestih. Tudi njegov poziv, naj policija za identifikacijo udeležencev uporabi objavljene fotografije, se mu ne zdi sporen. »Notranji minister ne spremlja nemo, temveč tudi daje usmeritve policiji,« je pojasnil. Tako pričakuje, da jim bo policija sledila. Če je na slikah glavni urednik Mladine in mnogi drugi, bodo procesirani. »Pravila veljajo za vse,« je povedal. P. Ž.

Več v članku:
Hojs bi protestnike lovil tudi prek facebooka

15.09 Vlada o poročilih ministrstev jutri

Vlada bo poročila pristojnih ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času epidemije ter o stanju opreme ob primopredajah ob nastopu nove vlade obravnavala predvidoma v sredo, so za STA pojasnili v kabinetu predsednika vlade. Ministrstva morajo v skladu z napovedjo premierja Janeza Janše poročila vladi poslati danes.

15.03 Po svetu bi se lahko s koronavirusom okužila milijarda ljudi

Milijarda ljudi bi se lahko okužila z novim koronavirusom, če najbolj ranljive države ne bodo dobile pomoči, je danes posvaril Mednarodni reševalni odbor (IRC). Ranljivim državam je treba pomagati s finančno in humanitarno pomočjo, da se prepreči hujši izbruh koronavirusa, so pozvali. Covid-19 bi lahko terjal več kot tri milijone življenj v več deset državah, kjer divjajo konflikti ali pa so razmere nestabilne. Pandemija še ni dosegla najbolj revnih in nestabilnih držav, zato so donatorje pozvali, naj pomagajo. Dejavniki za število okužb in smrti so med drugim velikost gospodinjstva, gostota prebivalstva, sposobnosti zdravstvenega sistema in obstoječi konflikti, navajajo.

14.58 S titanovim dioksidom proti virusu

V hitrem odzivu na pandemijo covida-19 so nekateri evropski proizvajalci razvili antivirusne proizvode za zaščito javnih površin. Premaz, katerega osnova je titanov dioksid, bo na Češkem v 99,9 odstotkih uničil bakterije in viruse na avtobusih, tramvajih in metrojih. Zaščita bo zdržala 2 leti. »Tudi v Cinkarni Celje proizvajamo titanov dioksid, ki ima lastnost fotokatalitičnega delovanja. Aktivira se s pomočjo svetlobe in tako razgrajuje različna onesnažila (dušikove in žveplove okside), plesen, mikrobe in viruse. Hkrati deluje samočistilno. Večinoma ga izvozimo evropskim kupcem, ki nato razvijajo, testirajo in proizvajajo končne produkte, kot so zidne barve, tlakovci, strešniki, razni premazi, barve in emulzije,« sporočajo iz Cinkarne Celje.

14.30 Porodnice od jutri znova s spremljevalcem v porodni sobi

Spremljevalec bo moral pri porodu upoštevati higienske ukrepe. Foto Jože Suhadolnik
Spremljevalec bo moral pri porodu upoštevati higienske ukrepe. Foto Jože Suhadolnik


V vseh slovenskih porodnišnicah bo od jutri znova dovoljena prisotnost spremljevalca pri porodu. Pogoj je, da ni pozitiven na novi koronavirus in da nima znakov, ki bi kazali na bolezen.

Upoštevati bo moral higienske ukrepe in razdaljo metra in pol od zaposlenih in površin, namenjenih zdravljenju. Tudi zanj pa so predvideli ustrezno varovalno opremo, zaščitni plašč, prevleko za obuvala in kirurško masko, ki jo bo moral menjati na dve uri.  

14.00 Kmalu tudi navodila za prejem zakramentov

Slovenski škofje bodo v ponedeljek 4. maja ponovno odprli cerkve za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih. Pogoj za udeležbo vernikov pri sveti maši bodo razkuževanje rok pred vstopom v cerkev ter obvezna nošnja mask. Škofje bodo izdali tudi posebna navodila za prejem zakramentov (sveta spoved, krst, poroka, bolniško maziljenje). Navodila bodo objavili pojutrišnjem.

INFOGRAFIKA:
INFOGRAFIKA:


13.25 Bolniška ladja bo sprejela 50 starostnikov

V Trst bo morda že jutri priplula bolniška ladja, na katero se bodo vkrcali oskrbovanci domov za starejše, ki so okuženi z novim koronavirusom. Na ladjo, ki lahko sprejme dvesto ljudi, naj bi za začetek sprejeli 50 ljudi. Za zdaj ni znano, kje se bo ladja zasidrala. Po poročanju Primorskih novic bo to trajekt skupine Grandi navi veloci (GNV). Odločitev o prihodu ladje je sprejel odbor za izredne razmere, ki se je sestal na zahtevo Furlanije – Julijske krajine.

Foto Roman ŠŠipić
Foto Roman ŠŠipić


13. 15 Z bankovci se boste težko okužili  

Po analizah, ki jih je naročila Evropska centralna banka, ni večjega tveganja za okužbo z novim koronavirusom. Zaradi poroznih bombažnih površin bankovcev se namreč virusna telesa na njih težje obdržijo kot na površinah iz umetne mase.
 
Povpraševanje po bankovcih in kovancih je bilo marca veliko, aprila pa je po podatkih Evropske centralne banke upadlo. Foto Leon Vidic
Povpraševanje po bankovcih in kovancih je bilo marca veliko, aprila pa je po podatkih Evropske centralne banke upadlo. Foto Leon Vidic

 
12. 45 Fizioterapevti dobila navodila za delo za čas epidemije


Ministrstvo za zdravje je na podlagi priporočil, ki jih je pripravil razširjeni strokovni kolegij za fizioterapijo v sodelovanju z Združenjem fizioterapevtov Slovenije, sprejelo navodila in priporočila za izvajanje fizioterapevtske dejavnosti v času začasnih ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa.

Namenjena so vodstvu zavodov in fizioterapevtom, ki izvajajo fizioterapevtsko dejavnost na vseh ravneh javne zdravstvene dejavnosti, kot tudi fizioterapevtom v zasebni praksi.

Foto Leon Vidic
Foto Leon Vidic


12.21 Poroštva države niso za stare zgrešene investicije

V delu opozicije so do predloga zakona, s katerim bo država jamčila za posojila podjetij, zadržani. Dvomijo, da bo res pomagal podjetjem, ki v trenutnih razmerah pomoč najbolj potrebujejo. Finančni minister Andrej Šircelj je zatrdil, da gre za pomoč, ki bo podjetjem pomagala. Opozoril je, da poroštva države niso namenjena za stare zgrešene investicije, ki so se zgodile pred epidemijo.

11.15 Fiskalni svet ocenil predlog sprememb proračuna

Fiskalni svet je ocenil skladnost predloga sprememb proračuna sektorja država za obdobje od 2020 do 2022 in osnutke programa stabilnosti. Fiskalni svet ocenjuje, da je del izdatkov, ki ni povezan s krizo, določen previsoko. Vendar pa dodaja, da bi se glede na visoko negotovost lahko nahajal znotraj območja, ki je še skladen z največjim dovoljenim obsegom izdatkov. K. L.

11.00 Šest novih okužb

Na praznični ponedeljek so v Sloveniji opravili 683 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili šest okužb (štiri v Šmarju pri Jelšah, po eno v Ljutomeru in na Jesenicah). Umrli so trije bolniki s covid-19, skupaj doslej 86. V bolnišnicah je bilo 78 bolnikov, od teh 24 na intenzivni negi, v domačo oskrbo so odpustili dve osebi. Število hospitaliziranih je bilo po vladnih podatkih nižje za dva, število bolnikov na intenzivni negi pa večje za dva. Doslej je bilo v Sloveniji opravljenih 50.290 testiranj na okužbo z novim koronavirusom.

Foto Blaž Samec
Foto Blaž Samec


10.00 Ljubljanski reševalci od petka opravili 288 prevozov

Reševalci reševalne postaje UKC Ljubljana so od petka zvečer do danes zjutraj opravili 288 prevozov, med drugim tudi 36 pacientov, pri katerih je obstajal sum ali pa so bili že testirani in pozitivni na covid-19. V teh primerih so delali v popolni zaščitni opremi.



9.45 Avstrija s 1. majem odpravlja omejitev gibanja

Po sedmih tednih namerava Avstrija odpraviti omejitev gibanja na prostem. Od 1. maja bodo morali državljani upoštevati le meter varnostne razdalje do oseb, ki niso iz njihovega gospodinjstva. 

V začetku maja bodo svoja vrata odprle vse trgovine, na voljo bo tudi večina storitev, bari in restavracije pa naj bi sledili sredi maja. Hoteli bodo prve goste lahko sprejeli 29. maja. Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je sporočil, da bodo v prihodnje dovoljene prireditve z do desetimi udeleženci, na pogrebih pa se bo lahko zbralo do 30 ljudi.

V Avstriji so do danes potrdili 15.256 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je doslej zaradi bolezni covid-19 umrlo 569 oseb, ozdravelo pa jih je 12.580.

Severni sosedje bodo na gostinskih terasah posedali že sredi maja. Kdaj jim bomo sledili mi, še ni znano. Foto Blaž Samec
Severni sosedje bodo na gostinskih terasah posedali že sredi maja. Kdaj jim bomo sledili mi, še ni znano. Foto Blaž Samec


9.35 Zagon proizvodnje v Revozu bo potekal postopno 

V novomeški avtomobilski tovarni Revoz so davi vnovič zagnali proizvodnjo, ki so jo zaradi epidemije novega koronavirusa in skrbi za zdravje zaposlenih začasno ustavili po popoldanski izmeni 17. marca.

Zagon poteka postopno, pred njim pa so okrepili preventivne ukrepe in zagotovili dodatno zaščitno opremo za delavce. Zaposleni se bodo ta teden na delo vozili le z lastnim prevozom oziroma v lastni organizaciji, za prihodnji teden pa za sodelavce, ki so pred zaustavitvijo proizvodnje na delo prihajali z organiziranim skupinskim prevozom, še iščejo rešitve.

9.20 Združeni narodi: Nekatere vlade izkoriščajo covid-19 za kršenje človekovih pravic

Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je pozvala vlade, naj ne izkoriščajo pooblastil, ki so jih pridobile v času krize.  »Izredna pooblastila ne smejo biti orožje, ki ga lahko zavihti vlada, da zatre upor, nadzoruje državljane ali se celo obdrži na oblasti, « je opozorila Bacheletova.

Georgette Gagnon iz urada ZN za človekove pravice je poročala, da so varnostne sile v okviru zagotavljanja upoštevanja ukrepov v Nigeriji ubile 18 civilistov, v Keniji pa 20. V Južni Afriki naj bi aretirali okoli 17.200 ljudi, ki so kršili karantenske ukrepe.  Gagnanova je v okviru opozoril navedla še zakonodajni predlog Kambodže, ki bi dovoljeval nadzor, preganjanje zdravnikov v Iranu in razširjena pooblastila madžarske vlade. Poročila o cenzuriranju, zastraševanju in aretacijah so prejeli tudi iz Kitajske.



8.57 Opravili 50.644 testiranj na koronavirus

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je bilo do nedelje 26. aprila opravljenih 50.644 testiranj na koronavirus, od tega samo v nedeljo 634. Na novo okuženih je bilo šest oseb, dan prej osem. Skupaj je okuženih 1402 oseb, največ (237) v starostni skupini od 45 do 54 let.

Po podatkih s portala gov.si je hospitaliziranih 80 oseb, od tega 22 na intenzivni negi. Med obolelimi je 781 žensk in 621 moških, 302 oskrbovanca domov za starejše in 291 zdravstvenih delavcev. Zaradi posledic bolezni covid-19 je umrla ena oseba, od začetka epidemije pa je skupaj 83 umrlih.
 
8.19 V New Yorku 23. junija ne bo demokratskih strankarskih volitev 

Demokratski člani državne volilne komisije New Yorka so se včeraj odločili, da 23. junija ne bo strankarskih volitev predsedniškega kandidata, ker bi to bilo zaradi pandemije novega koronavirusa po njihovi oceni neodgovorno. Republikanci so svojo tekmo odpovedali že v začetku marca.

Republikanske strankarske volitve so odpovedali, ker je bil v New Yorku na glasovnici le Donald Trump, pri demokratih pa je nominacijo praktično že osvojil Joseph Biden, vendar senator Bernie Sanders ni umaknil svojega imena z glasovnice in njegovi podporniki še vedno zahtevajo volitve. 

Sanders je sicer že podprl Bidna in napovedal, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči za Bidnovo zmago proti Trumpu.

08.10 Hrvaški telovadci že v dvoranah, slovenski še ne 

Hrvaški gimnastični reprezentanti so se včeraj že lahko vrnili v dvorane in začeli vadbo na orodjih, slovenski pa za zdaj nimajo še nobenih informacij o tem, kdaj bodo lahko nadaljevali treninge.

»Za zdaj nam ne pustijo trenirati. Imamo informacijo, da se bo vlada na to temo sestala in nam dala nadaljnja navodila, ampak kdaj in kako se bo odločila, nihče ne ve. Pravzaprav kar izvem, izvem iz medijev. Za zdaj za športnike ni nobenih konkretnih informacij, že sedmi teden smo v negotovosti,« je za STA izjavil selektor slovenske moške vrste Sebastijan Piletič

Najpogostejši razlog za zavrnitev sodelovanja v raziskavi je strah, da je odvzem brisa boleč, a temu ni tako, zagotavljajo strokovnjaki. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Najpogostejši razlog za zavrnitev sodelovanja v raziskavi je strah, da je odvzem brisa boleč, a temu ni tako, zagotavljajo strokovnjaki. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


07. 53 Schönbrunn odpira vrata sredi maja

Po 15. maju bodo nekatere kulturne ustanove v avstrijski prestolnici znova odprla vrata za obiskovalce. Med prvimi bodo to storili v dvorcu Schönbrunn in tamkajšnjem živalskem vrtu, konec maja pa še v muzeju Albertina in Umetnostnozgodovinskem muzeju.

07.36 Število prebivalcev New Yorka s protitelesi novega koronavirusa narašča

Delež testiranih prebivalcev mesta New York, pri katerih so odkrili protitelesa novega koronavirusu se je od preteklega tedna povečal z 21,2 na 24,7 odstotka je v ponedeljek sporočil newyorški guverner Andrew Cuomo. Za koronavirusno boleznijo 19 je v zvezni državi New York v nedeljo umrlo 337 ljudi, kar je pet manj kot dan prej. To je bistveno manj od 800 smrtnih primerov pred tedni, število na novo hospitaliziranih s covidom-19 pa vztraja na približno tisoč.

Cuomo je še sporočil, da so tako kot pretekli teden v bližini trgovin spet izvedli naključna testiranja okoli 3000 Newyorčanov za prisotnost protiteles in priznal, da ne gre za znanstveno neoporečno raziskavo, saj se domneva, da v trgovine hodijo večinoma zdravi ljudje, vendar raziskava vseeno daje neko podobo.

Ponovil je tudi, da bo po 15. maju verjetno dovolil odprtje nekaterih delov predelovalne industrije in gradbeništva na severu države. Podpira tudi zamisel, da bi v mestu New York s prihodom toplega vremena samo za pešce rezervirali več kot 60 kilometrov mestnih ulic predvsem okrog parkov zaradi lažjega družbenega distanciranja.

Cuomo je tudi dejal, da so v državi opazili velik skok povpraševanja za pomoč v hrani. V mestu je povpraševanje poskočilo za sto odstotkov, v okrožju Westchester, ki je eno najbogatejših v ZDA, pa za 200 odstotkov.

07.22 Danes na mizi vsa poročila o zagotavljanju zaščitne opreme 

Po napovedih predsednika vlade Janeza Janše bodo danes ministrstva oddala poročila o zagotavljanju zaščitne opreme v času epidemije koronavirusa ter o stanju opreme ob nastopu nove vlade. Na podlagi prejetih poročil bodo pripravili gradivo za obravnavo na vladi, za kar bodo po besedah vladnega govorca Jelka Kacina potrebovali dan ali dva. Po obravnavi na vladi bodo poročila v začetku maja poslali v državni zbor, po obravnavi v državnem zboru pa jih bodo posredovali tudi vsem pristojnim organom pregona, od policije do Komisije za preprečevanje korupcije in računskega sodišča.

Vladna ekipa se sooča s številnimi očitki glede postopkov nabave zaščitne opreme. FOTO: Blaž Samec/Delo
Vladna ekipa se sooča s številnimi očitki glede postopkov nabave zaščitne opreme. FOTO: Blaž Samec/Delo


07.10 Notranji ministri EU o odpravljanju ukrepov na notranjih mejah

Notranji ministri Evropske unije bodo danes na videokonferenci razpravljali, kako zagotoviti usklajeno odpravljanje ukrepov na notranjih mejah, ki so jih države uvedle za zajezitev novega koronavirusa. Gre za vprašanje, ki je ključno za načrtovanje poletnih počitnic in okrevanje turizma. Slovenijo bo zastopal notranji minister Aleš Hojs. Ministri bodo razpravljali o razmerah na notranjih in zunanjih mejah, konkretno o tem, kako še izboljšati prehode čez notranje meje za zagotovitev čim boljšega delovanja notranjega trga, zlasti pretoka bistvenega blaga.

Izmenjali bodo tudi mnenja o prihodnjem rahljanju oziroma odpravljanju nadzora na notranjih mejah s ciljem, da bi bilo ukrepanje čim bolj usklajeno. 

07.04 V državnem zboru o drugem paketu interventnih ukrepov

Državni zbor se bo danes sešel na izredni seji, na kateri bo med drugim potrjeval državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij ter popravek in prvega paketa interventnih ukrepov. Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa predvideva oblikovanje jamstvene sheme v višini dve milijardi evrov. Z njo bo država jamčila za najem posojil podjetij pri poslovnih bankah.

Pri posojilih mikro, majhnih in srednjih podjetij bo država jamčila do višine 80 odstotkov glavnice, pri velikih podjetjih pa do 70 odstotkov glavnice. To bo veljalo za posojila z ročnostjo do pet let, sklenjena med 12. marcem in 31. decembrom letos, namenjena pa izključno financiranju osnovne dejavnosti podjetja. Odbor državnega zbora za finance se je s predlogom zakona seznanil v soboto. V razpravi so nekateri poslanci izražali pomisleke, ali bo jamstvena shema zaradi ostrih pogojev sploh dosegljiva za tista podjetja ki jo res potrebujejo.

Predsednik vlade Janez Janša je izjavil, da bo dve milijardi evrov poroštev zadoščalo kratkoročno. Ali je to vsota, ki omogoča slovenskemu gospodarstvu zagotavljanje likvidnosti tudi srednjeročno, pa ne ve nihče. Predlog zakona prinaša pomoč tudi lokalnim skupnostim.

07.00 Otroke bodo testirale posebej usposobljene medicinske sestre

V okviru nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 se bo danes začelo testiranje otrok. V prihodnjih dneh ga bodo izvajale posebej usposobljene medicinske sestre. Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin se bo jemanje brisov kmalu končalo, rezultati pa bodo na voljo po prvomajskih praznikih. Od 3000 povabljenih je soglasje za sodelovanje v raziskavi dalo 1320 ljudi. Da bo vzorec čim bolj reprezentativen, bi morali testirati vsaj 1500 ljudi. 

Najpogostejši razlog za zavrnitev sodelovanja v raziskavi je strah, da je odvzem brisa boleč. Miroslav Petrovec, predstojnik inštituta ta mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je to znova zanikal in zatrdil, da gre za banalen, neboleč postopek. Rezultati nacionalne raziskave in siceršnji epidemiološki kazalci poteka epidemije covida-19 bodo podlaga za nove sprostitve ukrepov, med drugim tudi omejitve gibanja in dela v izobraževalnih ustanovah.

Preberite še:

Komentarji: