V neokrnjeno naravo Vrat brez avta

V soboto bo omejen dostop v Vrata in zagotovljen brezplačen javni prevoz iz Mojstrane. Majda Odar iz javnega zavoda Triglavski narodni park meni, da je to po desetletjih prizadevanj za umirjanje prometa v Vratih zgodovinski dogodek.
Fotografija: Namesto avtomobilov bodo imeli v soboto v Vratih prednost avtobusi, kolesarji in pešci. FOTO: Blaž Račič/Delo
Odpri galerijo
Namesto avtomobilov bodo imeli v soboto v Vratih prednost avtobusi, kolesarji in pešci. FOTO: Blaž Račič/Delo

Mojstrana – Promet osebnih vozil zelo obremenjuje eno najlepših alpskih dolin pri nas, dolino Vrata, zato bodo v soboto na tamkajšnji cesti poskusno uvedli posebni prometni režim. Večino motornega prometa želijo zadržati v Mojstrani in pred vstopom v dolino, za obiskovalce pa bodo organizirali brezplačen javni prevoz.

Skoraj polovica deset kilometrov dolge in precej ozke ceste iz Mojstrane v dolino Vrata je makadamske, ob gostem prometu se z nje dviga precej prahu. Kot pravi podžupan občine Kranjska Gora Bogdan Janša, je prašenje neznosno, na ozki cesti se je zmanjšala prometna varnost pešcev in kolesarjev. Velika obremenitev za dolino je tudi parkiranje na zasebnih zemljiščih, v gozdovih opažajo vse več primerov divjega kampiranja, za obiskovalci pa ostajajo nepospravljeni odpadki. Z namenom umirjanja prometa v Vratih bo v soboto od 6. do 17. ure omejen dostop z osebnimi vozili. Ko bosta parkirišči v Vratih (150 parkirnih mest) in pri slapu Peričnik (38 parkirnih mest) zasedeni, osebnih vozil ne bodo več spuščali v dolino.

Namesto avtomobilov bodo imeli v soboto v Vratih prednost avtobusi, kolesarji in pešci. FOTO: Blaž Račič/Delo
Namesto avtomobilov bodo imeli v soboto v Vratih prednost avtobusi, kolesarji in pešci. FOTO: Blaž Račič/Delo


Namesto tega bodo v Mojstrani (pri nekdanji železniški postaji, pod smučiščem, pri osnovni šoli in pri Slovenskem planinskem muzeju) zagotovili do tristo brezplačnih parkirnih mest za obiskovalce, od tam pa bodo v Vrata vozili brezplačni avtobusi.


Peš ali s kolesom


Pri izvedbi promocijske akcije bo poleg policistov in redarjev sodelovalo še okoli 50 prostovoljcev (kot reditelji, informatorji), projekt pa podpirajo tudi domačini. Podžupan Janša zagotavlja, da bodo avtobusi vozili dovolj pogosto, da bodo dostop v Vrata omogočili vsem, hkrati spodbujajo obiskovalce, da se v dolino podajo peš ali s kolesom. Kot še pravi Janša, se bodo tako začeli približevati dolgoročnemu cilju, da čim več motornega prometa zadržijo v Mojstrani. Tudi za planince, ki se bodo v dolino vračali v nedeljo in ponedeljek, bodo iz Vrat zagotovili javni prevoz. V času akcije bo dostop v dolino omogočen intervencijskim vozilom in lastnikom zemljišč.


Zgodovinski dogodek


Po oceni Majde Odar iz javnega zavoda Triglavki narodni park je to po desetletjih prizadevanj za umirjanje prometa v Vratih zgodovinski dogodek. Po prvih ugodnih odzivih v javnosti Odarjeva verjame, da bodo obiskovalci razumeli, da je tudi to eden od ukrepov za zaščito te alpske doline, in da ga bodo dobro sprejeli. Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora, je ob povečevanju turističnega obiska in izpostavljenosti nekaterih lokacij, kot so med drugim Vrata, Planica, Jasna in Vršič, poudaril, da »turizma ne more biti preveč, lahko je le slabo voden« in dodal: »Za obiskovalce bo v soboto dolina lepa, dostopna in pretočna«. Načrtovanje in usklajevanje ukrepov za umirjanje prometa v Vratih z državo sta zahtevni, in kot je povedal Janša, »ne vidimo druge rešitve, kot da cesto upravlja lokalna skupnost«. Napovedal je tudi asfaltiranje ceste do Peričnika in naprej do Aljaževega doma, občina pa je v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja za ureditev parkirišč v Mojstrani. Rezultati analize promocijskega dne bodo znani predvidoma septembra, kar bo podlaga za nadaljnje ukrepe.

Preberite še:

Komentarji: