Naveč težav zaradi obilnega sneženja na primorski avtocesti

Prvi sneg je nekaterim prinesel veselje, drugim jezo v zastojih na cestah. Od večera dalje bo lahko ponekod zapadlo več kot 20 centimetrov snega.

Objavljeno
13. december 2019 15.50
Posodobljeno
13. december 2019 22.00
Posnetek s primorske avtoceste. FOTO: kamere.dars.si
V. U.
V. U.
Dočakali smo prvi sneg. Prva pošiljka, ki je Slovenijo odela v belo, je v nižinah sprva prinesla le nekaj centimetrov bele odeje, a je Agencija RS za okolje za notranjost države zvečer in ponoči napovedal tudi močneje sneženje. Ponekod na Gorenjskem, Notranjskem ali Kočevskem bo lahko zapadlo več kot 20 centimetrov snega.image
FOTO: Tadej Regent/Delo


Zaradi sneženja lahko vozniki pričakujejo, da bo promet na slovenskih cestah počasnejši kot običajno, opozarja Prometno-informacijski center za državne ceste. Največ težav je na primorski avtocesti. Zaradi plužnih in posipnih skupin na posameznih odsekih nastajajo zastoji, predvsem med Senožečami in Vrhniko. Na večih odsekih nastajajo večkilometrski zastoji, tudi zaradi okvar tovornih vozil. Med razcepom Nanos in priključkom Senožeče v smeri Kopra sta trenutno zaradi okvare vozila zaprta vozni in počasni pas. Gre za zdrs vozila.

Na štajerski avtocesti je promet oviran med priključkoma Celje vzhod in Dramlje v smeri Maribora.

Zastoji so tudi drugod. Zaradi zdrsa tovornega vozila je bila popolna zapora na glavni cesti Kalce–Godovič, in sicer pri Hotedrščici.

image
Veliko potrpežljivosti je bilo potrebne pri Godoviču. FOTO: J. T.


Zaradi prometne nesreče je zaprta glavna cesta Ljubljana–Kočevje, in sicer pri Rašici.

Zaradi snega in nizkih temperatur je marsikje tudi možnost poledice. Vozniki naj vožnjo prilagodijo razmeram na cesti in se na pot ne odpravljajo brez ustrezne zimske opreme. Ponekod po državi se sneg oprijema vozišč, na prelazih priporočajo uporabo verig.

image
FOTO: Tadej Regent/Delo


Iz Policijske uprave Kranj so opozorili na leden dež na Jesenicah in Lancovem, ceste pa so povsod spolzke. Na Lancovem je policiste zaposlil zdrs tovornega vozila. Zaradi tega je bila v Lacnovem zaprta regionalna cesta Lesce–Kamna Gorica–Lipnica, je poročal Prometno-informacijski center za državne ceste.

image
Vreme v Cerknici. FOTO: Mavric Pivk/Delo

 

Zvečer in ponoči večinoma sneg


Ponoči bo oblačno s sneženjem. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja, ki bo do jutra ponehala. Zjutraj se bo zjasnilo, po nižinah v notranjosti bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -1, na Primorskem od 0 do 5 stopinj Celzija.

Jutri bo precej jasno, po nekaterih kotlinah se bo megla zadrževala ves dan. Najvišje dnevne temperature bodo v krajih z dolgotrajno meglo okoli 0, drugod od 2 do 6, na Goriškem in ob morju od 9 do 12 stopinj Celzija.

image
FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Na Primorskem burja s sunki nad 100 kilometrov na uro


Arso je za danes izdal tudi oranžno opozorilo. Ne zaradi snega, pač pa burje. Ta bo na Primorskem zmerna do močna, a bo v drugi polovici noči na soboto hitro oslabela in ponehala. Na izpostavljenih legah bodo najmočnejši sunki nad 100 kilometrov na uro. Na prehodu med Notranjsko in Primorsko bo burja ob sneženju gradila snežne zamete.