V Novem mestu odprli potapljaško sezono

Približno 40 potapljačev se je potopilo v času primerno oziroma na pet stopinj Celzija ohlajeno reko Krko.

Objavljeno
09. januar 2016 14.52
Krka
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA
Novo mesto − Novomeški potapljači so pripravili tradicionalno 22. odprtje potapljaške sezone z zimskim potopom v Krko, piše Slovenska tiskovna agencija. Nekaj več kot 90 slovenskih in hrvaških potapljačev se je zbralo pred prostori kluba, približno 40 pa se jih potopilo v času primerno oziroma na pet stopinj Celzija ohlajeno reko in s tem prikazalo zmožnost potapljanja v najtežjih razmerah.

Predstavnik Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto Aleš Blatnik je povedal, da so s srečanjem potapljačev, ki je potekalo pod okriljem Slovenske potapljaške zveze, simbolno odprli sezono. Za zimske razmere so se pred leti odločili, ker želijo pokazati, da se potapljači pod vodno gladino spuščajo skozi vse leto in v vseh razmerah, je dodal.

S sodobno potapljaško opremo se lahko pozimi potapljajo tudi v Krko, ki ima te dni približno pet do šest stopinj Celzija, prav jesenski in zimski čas pa sta zaradi boljše vidnosti v morju, rekah in jezerih ter zaradi manjše gneče ob morski obali za mnoge potapljače najbolj zanimiva, je pojasnil po navedbah STA.

Pristavil je, da je bila današnja vidnost v vodi presenetljivo dobra, potapljači pa so se z rečnega splava na območju novomeške Loke potopili v približno štiri metre globine in v vodi ostali približno 40 minut.

Novomeški klub sicer šteje nekaj več kot 60 članov. Njihova glavna pozornost pri potapljanju je usmerjena k varnosti in sožitju z naravo, inštruktor potapljanja ter drugi izkušeni potapljači pa skrbijo za stalno izobraževanje in izpopolnjevanje klubskih članov.

Predvsem jih je lani razveselilo, da se je njihovega potapljaškega tečaja udeležilo večje število tečajnikov in med njimi več kot polovica mladih, piše STA.