V Novi Gorici presežene opozorilne vrednosti ozona

Ravni ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala.
Fotografija: Vir prizemnega ozona so tudi avtomobilski izpuhi. FOTO: AP
Odpri galerijo
Vir prizemnega ozona so tudi avtomobilski izpuhi. FOTO: AP

Po podatkih Agencije za okolje (Arso) je na merilnem mestu Nova Gorica vrednost ozona danes ob 16. uri presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3. Povprečna osemurna vrednost ozona je bila ob tem času v Novi Gorici 166 μg/m3 in na Otlici 124 μg/m3.

Merilna mesta so glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico, so sporočili z Arsa. Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo tako visoke ravni ozona še vse popoldne, zvečer pa se bodo znižale. »Tudi jutri lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času,« so dodali. 

Ravni ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. »Priporočamo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer so vrednosti ozona nižje. Tudi zdravim ljudem priporočamo, da se izogibajo naporov v času trajanja previsoke ravni.« Poleg tega lahko toposferski ozon zmanjša primarno proizvodnjo rastlin, kar prinese manj intenzivno fotosintezo. 

Povišane koncentracije prizemnega ozona praviloma nastanejo v poletnih mesecih, ker je takrat dovolj sončnega sevanja, sončna svetloba reagira z viri, kot so izpuhi motornih vozil, industrijskih emisij, hlapov goriv in topil. Ti so glavni viri dušikovih oksidov in hlapnih organskih spojin, ki so predhodniki ozona. Koristen ozon pa je seveda stratosferski – ozonska plast je naravni ščit pred nevarnim sončnim ultravijoličnim sevanjem. 

Več iz te teme:

Komentarji: