V občini malo ali celo nobene okužbe, otroci pa doma

Ravnatelji se sprašujejo, zakaj doma ostajajo vsi od 6. razreda naprej, če so razlike med regijami glede epidemiološke situacije velike.
Fotografija: Šole bodo prihodnji teden odprte le za otroke od 1. do vključno 5. razreda. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Šole bodo prihodnji teden odprte le za otroke od 1. do vključno 5. razreda. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Teden dni pred jesenskimi počitnicami bodo imeli učenci od 6. do 9. razreda in dijaki izobraževanje na daljavo. V vrtcih, osnovnih in srednjih šolah je okuženih 0,14 odstotka otrok, učencev, dijakov in zaposlenih, v karanteni sta več kot dva odstotka vseh naštetih. Doma bodo ostali tudi učenci in dijaki regij, ki so na oranžnem seznamu. Tam bodo lahko odšli, denimo, v picerijo, ne pa tudi v šolo.

Ravnatelji obžalujejo, da ministrstvo ukrepa ni prilagodilo glede na stanje v posamezni regiji. Ministrica Simona Kustec je odgovorila, da je »temeljno ustavno načelo in obveza države, da zagotavlja enake pogoje izobraževanja v vsej državi ne glede na regije ne glede na prostor. In to je bilo ta trenutek še mogoče z ukrepom, ki bo veljal za vse.« Dodala je, da če se bodo razmere v posamezni regiji tako spremenile, da bi morali šole zapreti v celoti, se bodo odločali tudi po posameznih regijah.

Predsednik združenja ravnateljev osnovnih šol Gregor Pečan odločitve ministrstva ne razume: »Če že moramo zagotavljati enake možnosti, zakaj se je treba prilagajati najslabšim možnostim? Imamo šole v občinah, ki nimajo nobenega okuženega. To pomeni, da bodo otroci morali delati na daljavo tudi tam, kjer ni popolnoma nobenega razloga za to. Šole smo dolžne zagotavljati čim boljše pogoje za učence. In marsikje doma za učence ni niti najboljše niti spodbudno.«

image_alt
Maske tudi na prostem, šola na daljavo in omejitve gibanja


Osnovna šola Blaža Arniča Luče je ena tistih, kjer v okolju okužb ni. Prvi okužbi v občini so zabeležili pred nekaj dnevi in ostajata edini. Ravnateljica Andreja Urh je zato presenečena. »Imamo še podružnico v Solčavi. V tej občini do zdaj sploh še niso imeli nobene okužbe. Tudi v šoli nismo imeli nobene, niti v vrtcu. Pričakovala sem, da če bo prišlo do zapiranja šol, da bo to po regijah. Zgornja Savinjska ima namreč dobro epidemiološko sliko. Upam, da se bomo po počitnicah lahko normalno vrnili v šolo.« Nekatere šole bodo sicer otroke od 6. do 9. razreda vseeno sprejele. Ne sicer pri pouku, ampak bodo lahko otroci v šolo prišli h kosilu ali ga vsaj tam prevzeli.


Dijaki se bodo družili


V zadnjem času se je okužilo tudi več dijakov, a predsednica društva ravnateljev srednjih šol Nives Počkar je prepričana, da vir okužb niso šole: »Dijaki niso bili in tudi zdaj ne bodo zaprti doma. Popoldne se bodo gotovo družili.« Razočarana je, da so v srednjih šolah model C, ki predvideva, da polovica dijakov obiskuje pouk v šoli, polovica je doma, po 14 dnevih pa se zamenjajo, preskočili. Opozorila je, da še vedno ni urejeno delo na domu za učitelje. »Pri nas bo doma le noseča sodelavka in kolegica, ki se vsak dan vozi iz Litije z nabito polnim vlakom. Sicer mora za delo na domu prostor pregledati inšpektor.« Ministrica je dejala, da bodo ravnatelji prejeli okrožnico s prošnjo in usmeritvijo, naj učitelji tam, kjer je mogoče, delajo od doma.

image_alt
Sviz opozarja na kadrovsko podhranjenost


Šole zapirajo v času pridobivanja prvih pisnih ocen. Dinamika ocenjevanja se bo zrušila, pravi Počkarjeva. »Ocenjevanje na daljavo ni smiselno, ker ne eni in ne drugi nismo zreli za to. Glede tega pričakujem resne odgovore, pričakujem tudi rešitev problema prakse, če bomo še naprej delali na daljavo, in na problem prakse pri delodajalcu. Bolnišnice, denimo, ne spustijo na prakso dijakov, za bodoče medicinske sestre pa je ta verjetno nujna.«

Preberite še:

Komentarji: