V Parizu znova rumeni jopiči, poročajo tudi o nasilju

Policisti so uporabili solzivec, do zgodnjega popoldneva so aretirali že 193 ljudi.
Fotografija: Francoski policisti ob zažganem avtomobilu med današnjim protestom rumenih jopičev v Parizu. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Odpri galerijo
Francoski policisti ob zažganem avtomobilu med današnjim protestom rumenih jopičev v Parizu. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters

Pandemija novega koronavirusa, ki je Francijo močno prizadela, je rumene jopiče, simbole protestov proti francoskemu predsedniku Emmanuelu Marcronu, umaknila z naslovnic medijev. A so se vrnili. Tuji mediji danes poročajo o njihovem protestu v Parizu.



Poročajo tudi o nasilju, uničevanju in napetostih med protestniki in policisti, ki so bili prisotni v velikem številu. Ti so uporabili solzivec, do zgodnjega popoldneva so aretirali že 193 ljudi. Novinar francoske tiskovne agencije AFP je poročal o zažigu avtomobila, zabojnikov za smeti in drugih objektov.

FOTO: Alain Jocard/AFP
FOTO: Alain Jocard/AFP


Rumeni jopiči, ki so proti reformam aktualne francoske politike in predsednika Emmanuelu Macronu protestirali v letih 2018 in 2019 – proteste je pogosto spremljalo nasilje in uničevanje trgovin in drugih objektov v središču Pariza  –, so se zjutraj v središče francoske prestolnice podali iz večih četrti, do napetosti s policijo je prišlo v bližini Elizejskih poljan in avenije ter trga de Wagram, kjer so se skušali zbrati, čeprav je to v času pandemije prepovedano.

FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters


Francoski premier Jean Castex je včeraj opozoril, da se razmere v epidemiji novega koronavirusa v Franciji slabšajo, vendar pa se bodo poskušali izogniti ponovnemu zapiranju države, kar bi dodatno škodovalo gospodarstvu.

FOTO: Alain Jocard/AFP
FOTO: Alain Jocard/AFP


»Ne moremo pristati na rope in kaos na Elizejskih poljanah,« se je zjutraj na rumene jopiče odzval prefekt policije Didier Lallement. V okolici Elizejskih poljan in vladnih institucij, kot sta državni zbor (Assemblée Nationale) ali vladna palača Matignon, absolutno prepovedano.

Kot poroča AFP, je sicer protestiralo le okoli tisoč ljudi, mnogo manj, kot so upali organizatorji. Tudi policisti so jih pričakovali okoli 5000. Med njimi tisoč potencialni nevarnih.

FOTO: Alain Jocard/AFP
FOTO: Alain Jocard/AFP


Eden izmed voditeljev rumenih jopičev Jerome Rodrigues je sicer pozval k »popolni državljanski nepokorščini«. Denimo tako, da se ne odzoveš na zahtevo policistov, da jim pokažeš dokumente.

FOTO: Gaizka Iroz/AFP
FOTO: Gaizka Iroz/AFP

Preberite še:

Komentarji: