V Piranu pobegnila kobra, preudarnost preprečila nesrečo

Rdeča pljuvajoča kobra je lahko smrtno nevarna, interveniralo je Herpetološko društvo Slovenije, ki je pri nas prvič obravnavalo pobeg eksotične strupenjače.
Fotografija: Rdeča pljuvajoča kobra je pobegnila na prosto tik ob piranskem akvariju. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Rdeča pljuvajoča kobra je pobegnila na prosto tik ob piranskem akvariju. FOTO: Twitter

V Piranu, kjer so se odločili za razstavo tujih strupenih kač, se je v soboto zgodil dogodek, ki bi lahko imel hujše posledice, a teh na srečo ni bilo. Na eno piranskih ulic v soseščini stavbe, kjer je bila na ogled razstava, je pobegnila mlada kača. Prisebna »najditeljica« jo je najprej fotografirala, zatem s pomočjo kavlja »pospravila« v škatlo in poklicala številko 040 322 449, ki ustreza »kačofonu«, servisnemu telefonu Herpetološkega društva Slovenije oziroma Societas herpetologica slovenica.

Reagirala je prisebno. Kot so nam sporočili s policijske uprave v Kopru, so bili o pobegu in srečnem razpletu obveščeni včeraj nekaj po poldnevu, na prijavo o najdbi kače pa so se odzvali z več razgovori, na podlagi katerih so ugotovili, da je ženska dejansko našla na ulici v Piranu tujerodno afriško strupenjačo vrste Naja pallida, afriško rdečo pljuvajočo kobro, ki lahko zraste do nekaj več kot metra dolžine.

Gre za nevarno kačo, ki se brani s pljuvanjem strupa, in sicer ga izbrizga proti očem, da bi oslepila nasprotnika. Stik njenega strupa s kožo je manj nevaren, nevaren pa je stik z očmi, usti, nosom, torej s sluznico. V Piranu pobegli primerek je sicer še mladič in manj nevaren.


Le četrt ure časa za intervencijo, sicer bi moral plačati


Pogumna ženska je po soočenju s kačo – kot so v poročilu še zapisali policisti – poklicala »kačofon«, nato pa so kobro prevzeli člani društva. Policisti so obvestili dežurno veterinarsko inšpektorico in okrožno državno tožilko, zadevo pa bodo obravnavali kot kršitev zakona o zaščiti živali, in sicer kot nezavarovanje nevarne živali.

Na »kačofonu« nam je Griša Planinc iz Medvod, ki je v soboto prevzel intervencijo, povedal, da je kača, ki je stara le nekaj mesecev, zdaj na varnem pri enem izmed članov Herpetološkega društva Slovenije, ki je strupenjačo v Piranu na hitro prevzel zaradi pravil parkiranja.

Tudi takšne so lahko okoliščine intervencij v tovrstnih primerih: za prenos kače iz škatle v herpetološko vrečko in informiranje o okoliščinah dogodka je imel na voljo le četrt ure, kolikor je mogoče v Piranu parkirati brezplačno ... Sicer bi ga intervencija, ki je seveda prostovoljna, še nekaj stala.

Kot je dodal Planinc, ki se je iz službe ravno odpravljal na današnjo intervencijo v Šmartno pri Ljubljani, kjer ga je čakalo reševanje goža v sodu, je bil piranski dogodek prvi, v katerem je šlo za pobeg tuje strupenjače. Z reševanjem situacij, pri katerih je šlo za eksotične kače, imajo sicer pri kačofonu že več izkušenj, a z nestrupenimi. Letos so imeli, denimo, dva primera s pitonoma, od katerih je moral eden naposled v posvojitev.

Komentarji: