V podjetju Salamon so prepričani, da je bil požar podtaknjen

Župan Lenarta se je kritično odzval na izjave podjetja in vodstvo družbe pozval, da neha z zavajanjem in govoričenjem o zadevah, ki niso predmet teh problemov s katerimi se srečujejo občani, ki so danes javno povedali, da "te svinjarije tukaj ne potrebujejo!"
Fotografija: Protest v Lenartu. FOTO: Mariborinfo Mariborinfo
Odpri galerijo
Protest v Lenartu. FOTO: Mariborinfo Mariborinfo

Po dveh nedavnih požarih v sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je Civilna iniciativa Narava Slovenskih goric danes pred vhodom v podjetje organizirala shod proti nadaljnjemu obratovanju sortirnice. Shoda se je udeležil tudi župan Občine Lenart, ki je v soboto pristojne pozval k ustavitvi delovanja obrata z odpadki v Lenartu.

Shod se je začel ob sedmi uri, protestniki pa so navzoče opozorili, da se zdi, kot da jih je sistem pustil na cedilu. Približno 30 do 40 udeležencev shoda opozarja, da sortirnica odpadkov ogroža zdravje okoliških prebivalcev in onesnažuje naravo. »Posledice na zdravju bomo nosili prebivalci in zaposleni v podjetju, ne država in vodilni v podjetju,« so poudarili protestniki ter dodali: »Nismo proti napredku ter nočemo, da zaposleni ostanejo brez dela, vendar nam je dovolj, da iz nas delate bolnike.«  

Protestnike je podprl tudi tamkajšnji župan Janez Kramberger. »Dokler se stvari ne postavijo na svoje mesto, ne bomo dovolili, da obrat deluje,« je poudaril ter dodal, da so požari izbruhnili predvsem zato, ker ni poskrbljeno za ustrezno varstvo. V podetju Salomon sicer menijo, da so izjave lenarškega župana glede zapiranja obrata s 140 zaposlenimi preuranjene, je poročal STA.





Danes si je pogorišče v obratu ogledala tudi okoljska inšpekcija – ta je že po prvem požaru odredila, da se dve od treh naprav ustavita –, ki bo po napovedih ministra za okolje in prostor Simona Zajca ukrepala na podlagi ugotovitev. »Če podjetje ne bo moglo delovati v skladu z zahtevami v okoljevarstvenem dovoljenju, potem ne bo smelo delovati,« je v soboto za TV Slovenija dejal Zajc.

V petek si je posledice požara skupaj s tamkajšnjim županom Krambergerjem ogledal minister Zajc, le nekaj ur po njegovem obisku pa je v obratu znova zagorelo. Gasilci so požar čez noč pogasili, pri gašenju sta se lažje poškodovala dva gasilca, na prizorišču pa je čez velikonočne praznike ostala požarna straža.

Iz ministrstva za okolje in prostor so sporočili, da je današnji nadzor inšpektorata za okolje in naravo pokazal, da zavezanec po okoljevarstvenem dovoljenju ni presegel dovoljenih količin (250 ton) skladiščenih odpadkov. Požar je namreč izbruhnil v zunanjem skladišču, kjer podjetja skladišči odpadke pred obdelavo.

Ugotovili so tudi, da podjetje, skladno z odločbo, ki mu jo je izdal prejšnji teden, ne prevzema novih odpadkov. Prevzem odpadkov je bil namreč po požaru v prejšnjem tednu zaustavljen dokler zavezanec ne odstrani odpadkov, ki so nastali po požaru in dokler ne uredi nove nadstrešnice za skladiščenje posameznih frakcij po obdelavi odpadkov.
 

Salamon: Požar je bil podtaknjen


V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je prvič zagorelo prejšnjo nedeljo, vzrok požara še ni znan, a so se iz podjetja odzvali, da so prepričani, da je bil drugi požar v njihovem obratu za zbiranje in sortiranje nenevarnih odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dogajanje obžalujejo in zagotavljajo, da izvajajo še dodatne preventivne ukrepe, poroča STA.

Po nedeljskem požaru so na pogorišču in celotni lokaciji vzpostavili »zgledno stanje«, izvedli vse potrebne ukrepe za preprečitev nevarnosti za ljudi in okolico ter takoj, ko je bilo mogoče uredili tudi odvoz pogorelega materiala. V podjetju zato ocenjuje, da je nelogično, da je do drugega požara prišlo po vsej dodatni pozornosti in preventivnih ukrepih.

Drugič je namreč do požara prišlo na delu baliranega materiala, za katerega »ni bilo možnosti, da zagori kot posledica samovžiga«. Prav tako v podjetju izključujejo možnost vžiga zaradi strojne in druge napake v proizvodnji ali malomarnosti.

»Gotovo je, da drugi požar ni nastal kot posledica prvega požara, in vse bolj se poraja vprašanje, kdo nas želi na takšen način odstraniti s te lokacije oziroma komu smo v napoto. Prepričani smo namreč, da je bil drugi požar podtaknjen,« so navedli. Sprašujejo se tudi, kaj je bil vzrok prvega požara.





Medtem ko je med prvim požarom deževalo in se dim ni širil, pa so bile v drugem požaru razmere drugačne – vreme je bilo lepo, dim se je dvignil, smrdelo je po zažgani plastiki, je v soboto dejal župan Lenarta Kramberger. Dodal je, da imajo prebivalci že sicer precej pripomb na delovanje obrata, požara pa sta očitno zbila sodu dno in civilna iniciativa se je odločila za shod.

Kramberger je medtem pristojne službe pozval k ustavitvi delovanja obrata podjetja Salomon v Lenartu. Na občini namreč ugotavljajo, da je dejavnost podjetja škodljiva do lokalnega okolja in prebivalcev. O problematiki bodo sicer v četrtek razpravljali tudi občinski svetniki.

Komentarji: