V poslanske klopi bodo sedli novi poslanci

Vračata se Maša Kociper in Jani Möderndorfer.
Fotografija: Maribor:   novinarska konferenca lokalnega odbora SMC Maribor, na kateri se bodo predstavili kandidati SMC za državnozborske volitve v mariborskih okrajih, udeležila se je bo tudi podpredsednica stranke Lilijana Kozlovič - Gregor Židan - Avtor: Igor Napast
Odpri galerijo
Maribor: novinarska konferenca lokalnega odbora SMC Maribor, na kateri se bodo predstavili kandidati SMC za državnozborske volitve v mariborskih okrajih, udeležila se je bo tudi podpredsednica stranke Lilijana Kozlovič - Gregor Židan - Avtor: Igor Napast

Ljubljana – Po tem, ko je pet poslancev zasedlo ministrske položaje v vladi Marjana Šarca, jih bodo v državnem zboru naslednji teden nasledili nadomestni poslanci iz vrst LMŠ, SMC in SAB. Vračata se Jani Möderndorfer in Maša Kociper, prihajata pa tudi nekdanji nogometaš in bivša udeleženka resničnostnega šova.

Če je poslanec izvoljen za predsednika vlade, imenovan za ministra ali državnega sekretarja, ne more hkrati opravljati tudi poslanske funkcije, določa zakon o poslancih. V tem času ga na poslanski funkciji z iste kandidatne liste nadomesti poslanec, ki mu je bil na volitvah najbližje po deležu glasov.
 

Trije novinci


Iz poslanskih vrst se je poslovil predsednik SMC Miro Cerar, saj je prevzel vodenje ministrstva za zunanje zadeve. V državni zbor se bo namesto njega vrnil izkušeni Jani Möderndorfer, ki je bil poslanec tudi v preteklih dveh mandatih. Najprej je bil član Pozitivne Slovenije, po razkolu stranke je postal soustanovitelj Zavezništva Alenke Bratušek, nato se je pridružil stranki SMC, ko je bil predsednik preiskovalne komisije.

Jani Möderndorferju se je vendale uspelo vrniti v državni zbor. FOTO: Roman Šipić/Delo
Jani Möderndorferju se je vendale uspelo vrniti v državni zbor. FOTO: Roman Šipić/Delo


Ministrstvo za gospodarstvo ponovno vodi Zdravko Počivalšek, ki je bil na parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca SMC. Nadomestil ga bo politični novinec, nekdanji nogometaš Gregor Židan.

Predsednika vlade Marjana Šarca je v poslanski skupini LMŠ nadomestila nekdanja učiteljica Karla Urh, sicer politična novinka. Poslanca LMŠ Rudija Medveda, ki je prevzel funkcijo ministra za javno upravo, bo nadomestila pevka Nina Maurovič, pred desetletjem tudi udeleženka resničnostnega šova Big Brother.

V vlado sta bila imenovana tudi dva poslanca Stranke Alenke Bratušek (SAB). Na mesto ministra brez resorja za področje Slovencev v zamejstvu in po svetu Petra Jožefa Česnika bo sedla pravnica in nekdanja poslanka Maša Kociper. Tesna sodelavka predsednice stranke Alenke Bratušek je pri oblikovanju Šarčeve vlade vodila pogajalsko skupino SAB, javnost pa se je spomni, ko se je leta 2011 kot novinka v poslanskih klopeh potegovala za predsednico državnega zbora.

Vrača se Maša Kociper, tesna sodelavka Alenke Bratušek. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Vrača se Maša Kociper, tesna sodelavka Alenke Bratušek. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Marka Bandellija, ki kot minister brez listnice skrbi za področje razvoja in kohezijske politike, bo nadomestil politični novinec, gimnazijski profesor biologije Andrej Šušmelj.

Poslanci bodo imena novih kolegov predvidoma potrdili na izredni seji prihodnjo sredo, po tem, ko jim bo imena uradno posredovala državna volilna komisija.

Komentarji: