V praznični december spet s cenejšim gorivom

Od polnoči bo liter 95-oktanskega bencina cenejši za 1,1 centa, dizelskega goriva pa za 0,8 centa.

Objavljeno
04. december 2017 02.08
Posodobljeno
04. december 2017 12.49

Ljubljana − Po dveh znatnejših podražitvah goriva, katerega cena ostaja pod nadzorom države, se bo opolnoči cenovni trend za prihodnja dva tedna spet obrnil navzdol. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se bo pocenil za 1,1 centa pri litru in bo stal 1,289 evra, liter dizelskega goriva pa bo stal 1,244 evra ali 0,8 centa manj kot v zadnjem 14-dnevnem obdobju. Pri eni polnitvi 50-litrskega rezervoarja bodo tisti, ki bodo jutri natočili bencin, prihranili 55 centov, oni z dizelskimi motorji pa 40 centov.

Država določa ceno (in s tem tudi trgovsko maržo) za omenjeni gorivi, ki se prodajata na bencinskih servisih v mestih, naseljih in ob regionalnih cestah, medtem ko imajo trgovci na servisih ob avtovcestnem križu proste roke pri oblikovanju cene omenjenih dveh vrst goriva. Že od aprila 2016 pa lahko prosto oblikujejo cene višjeoktanskih bencinov in kurilnega olja.

Razlike v cenah

Preged spletnih zemljevidov največjih dveh naftnih družb kaže, da se cene uvodoma omenjenih dveh vrst goriva glede na lokacijo (tisto, ki je pod nadzorom in ono, kjer se cene oblikujejo prosto) razlikujejo. OMV, ki ima v Sloveniji 106 bencinskih servisov, prodaja 95-oktanski bencin na večini servisov ob avtocestah nekoliko nad državno določeno ceno za notranjost, namreč po 1,306 evra za liter. Ob meji z Italijo je zaradi dražjega goriva v Italiji ponekod cena še višja, na Škofijah na primer 1,316 evra za liter. Pri dizlu so se v opazovanem času v glavnem držali cene, ki je veljala za servise zunaj avtocestnega križa. Tudi Petrolova cena 95-oktanskega bencina ob avtocestah je večinoma 1,306 evra za liter, dizla pa 1,252 evra.

Večji so razponi pri prosto oblikovanih cenah 100-oktanskega bencina, pri čemer pa je OMV dražji od Petrola. Prvi to vrsto goriva prodaja po 1,418 do (izjemoma) 1,428 evra za liter, na večini Petrolovih servisov pa smo našli podatek o cenah 1,397 do 1,409 evra za liter.

Pri olju ni pregleda

Ker se je začela kurilna sezona, smo hoteli preveriti tudi, kakšne so trenutne cene kurilnega olja in kako so se gibale v bližnji preteklosti, a smo ostali praznih rok. Naftni trgovci namreč ne objavljajo več niti aktualnih, kaj šele njihove zgodovine - vse odkar je država dvignila roke od določanja cen kurilnega olja. V Petrolu na primer to odločitev utemeljujejo takole: Ponudniki imajo pri določanju in spreminjanju cen proste roke. »Ker so cene po posameznih prodajnih mestih lahko različne, tudi ni mogoče več spremljati enotne zgodovine teh cen, saj bi v nasprotnem morali zbirati in objavljati cene za vsako prodajno mesto posebej. Prodajnih mest pa je na Petrolu več sto in bi bilo kaj takega nesmiselno objavljati.«

Tudi drugi ponudniki kurilnega olja podatkov o njegovih cenah ne objavljajo več – čeprav bi si kupci tega seveda želeli. Iz letne serije podatkov bi lahko razbrali, kdaj se jim nakup najbolj splača, iz primerjave trenutne ponudbe pa bi izluščili najugodnejšega prodajalca. Na spletu sicer najdemo posamezne ponudbe (z dobavo olja se ukvarja tudi veliko manjših lokalnih podjetij in posameznikov), končna cena olja pa je odvisna tudi od naročene količine in načina plačila (gotovina, na kredit, na obroke).