Papež Frančišek posvaril pred pastmi požrešnosti in pohlepa

V svetu je ena od osrednjih božičnih maš potekala v vatikanski baziliki svetega Petra.

Objavljeno
24. december 2018 18.41
Posodobljeno
25. december 2018 07.12
Papež Frančišek je med mašo na božični večer poljubljal kip Jezusa. FOTO: Max Rossi/Reuters
STA
STA
Na predvečer božiča, ko kristjani pričakujejo rojstvo Jezusa Kristusa, so po cerkvah potekale polnočnice, še pred tem pa so verniki v družinskem krogu postavili jaslice in božično drevesce. V svetu je ena od osrednjih božičnih maš potekala v vatikanski baziliki svetega Petra, ki jo je ob 21.30 daroval papež Frančišek. »V Betlehemu smo se naučili, da Bog ne jemlje življenj, temveč jih daje,« je dejal.

image
Ena osrednjih božičnih maš vsako leto poteka v vatikanski baziliki svetega Petra. FOTO: Max Rossi/Reuters


V Svetem pismu, je dejal papež, je bil človeški prvotni greh vzeti in jesti prepovedano hrano. »Človeštvo je postalo požrešno in pohlepno.« Še danes, je dejal, nekaj ljudi pogosto je čudovite obroke, veliko drugih nima dovolj kruha za preživetje, navaja spletna stran Vatican News.

Zato je pozval k nesebičnemu ravnanju. »Če svoje življenje preživimo v sebični želji, kjer je vse, kar je pomembno, naša moč in sposobnost, potem naše srce ostaja nedostopno božji svetlobi.«

image
Božič je eden izmed največjih krščanskih praznikov, saj kristjani verjamejo, da je z Jezusovim rojstvom na svet prišel odrešenik. FOTO: Leon Vidic


Papež je v pridigi zavračal nenasitni pohlep in potrošništvo ter kristjane opomnil, da je življenjska hrana ljubezen ne pa materialne dobrine in jih pozval naj bodo bolj velikodušni.

»Če pogledamo jaslice v katerih je bil rojen Jezus razumemo, da materialne dobrine niso življenjska hrana, ampak ljubezen. Ne požrešnost ampak usmiljenje, ne bahanje, ampak enostavnost,« je ob rojstnem dnevu odrešenika Jezusa Kristusa pridigal 82-letni papež.

Božič je eden izmed največjih krščanskih praznikov, saj kristjani verjamejo, da je z Jezusovim rojstvom na svet prišel odrešenik. Na njegovo rojstvo se pripravljajo v adventu, ki naj bi ga zaznamovala molitev, dobra dela in tiho pričakovanje v krogu družine.

Mnogi na sveti večer pred polnočnicami postavijo jaslice in okrasijo božično drevesce. Središče jaslic je božja družina z Jožefom, Marijo in malim Jezusom, ki jih spremljajo različne živali tistega okolja. Del jaslic je pogosto tudi betlehemska zvezda, ki je po pripovedi iz Svetega pisma trem modrecem pokazala pot do mesta Jezusovega rojstva.

image
Katoličani in evangeličani božič obhajajo 25. decembra. FOTO: Leon Vidic


Frančišek je mašo polnočnico začel že ob pol desetih zvečer, ko je vstopil v baziliko sv. Petra za procesijo kardinalov. Na koncu maše je odnesel kip otroka Jezusa v jasli, deset otrok iz Italije, Kitajske, Paname, Konga, Romunije in Japonske pa je položilo cvetje.

Papež je v petek govoril vatikanskim uradnikom in obnovil obljubo, da ne bo prenašal spolnih zlorab otrok. Tiste duhovnike, ki to počnejo je pozval naj se spreobrnejo in predajo roki pravice ter se pripravijo na božansko pravico.

image
Verniki v družinskem krogu postavijo jaslice in božično drevesce. FOTO: Simona Fajfar


Polnočnica je bila tudi v rojstnem kraju Jezusa Kristusa v Betlehemu, kamor so prišli romarji iz vsega sveta. Polnočnico je daroval apostolski administrator jeruzalemskega latinskega patriarhata Pierbattista Pizzaballa. Prisluhnil ji je tudi palestinski predsednik Mahmud Abas.

image
Verniki v družinskem krogu postavijo jaslice in božično drevesce. FOTO: Simona Fajfar


Katoličani in evangeličani božič obhajajo 25. decembra, pravoslavni pa zaradi uporabe drugačnega koledarja 7. januarja.