Zaradi poplavljanja v Piranu sprožena sirena javnega alarmiranja

Zaradi visokega plimovanja morja v Piranu so ob 21.22 sprožil sireno, s katero opozarjajo na nevarnost.
Fotografija: Poplave v Piranu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Poplave v Piranu. FOTO: Leon Vidic/Delo

Regijski center za obveščanje je zaradi visokega plimovanja morja ob 21.22 sprožil sireno javnega alarmiranja, s katero je opozoril na nevarnost. Kot so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje, morje že poplavlja obalo. 

Piranski in izolski gasilci so med ljudi razdelili več kot tri tisoč vreč s peskom, da so lahko zavarovali vhode v svoja stanovanja in lokale.



Poplavljeni Piran. FOTO: Boris Šuligoj/Delo
Poplavljeni Piran. FOTO: Boris Šuligoj/Delo


Po izrednem plimovanju in poplavljanju nižjih predelov obale v noči na sredo so bili pristojni v četrtek in petek v pripravljenosti pred novim poplavljanjem morja. Gladina vode na Tartinijevem trgu je v petek v popoldanskem času začela upadati, kar so potrdili tudi Arsu.

​Gladina morja se je po pričakovanjih začela dvigati v petkovih večernih urah, zaradi poplavljanja pa je bila sprožena tudi sirena javnega alarmiranja.



Poplavljeni Piran. FOTO: Boris Šuligoj/Delo
Poplavljeni Piran. FOTO: Boris Šuligoj/Delo


Vreče sproti dobavljajo


Delov sodelavec s Primorske Boris Šuligoj poroča, da Pirančani s strahom pogledujejo proti morju. Cesta do središča Pirana je poplavljena. Naš sodelavec je srečal tudi Pirančana, ki se je pritoževal, da so mu ponoči ukradli vreče, ki so že bile nameščene pred njegovimi vrati.

Prav tako je naša dopisnica Nataša Čepar poročala, da so razmere v Izoli in Piranu pod nadzorom. Tako ocenjuje poveljnik Gasilske brigade Koper Denis Glavina: »Razmere spremljamo in smo v pripravljenosti.«

Piranski gasilci zaradi zglednega samozaščitnega ravnanja občanov v petek do večera niso imeli tako rekoč skoraj nobene intervencije, le ogled pritličnega stanovanja, v katero je vdrlo nekaj vode.

»Trenutno so najvišji nivoji plime danes, ko je morje naraslo za 40 centimetrov in poplavilo obalo. Nekaj vode je tudi na Tartinijevem trgu, a niti približno toliko, kot je je bilo v torek,« je povedal Egon Štibilj, poveljnik piranske civilne zaščite. Kot je poudaril, so se občani ustrezno odzvali na opozorila in so samozaščitno ravnali. »Razdelili smo 2500 vreč in niti eno stanovanje ni poplavljeno,« je zadovoljen Štibilj, zraven pa zagotavlja, da vreče sproti dobavljajo.

Poplavljeni Piran. FOTO: Boris Šuligoj/Delo
Poplavljeni Piran. FOTO: Boris Šuligoj/Delo

 

V torek najvišja višina morja od leta 1969


Poplavljene so tudi soline. V delu sečoveljskih solin, imenovanem Fontannige, so pod vodo solinarski bazen in hiške, morje je poškodovalo nasipe, a jim jih je uspelo popraviti. Pod vodo so tudi strunjanske soline. Po besedah direktorja solin Klavdija Godniča bo škode precej, a ne bo dosegala milijonskih vsot kot pred desetimi leti.

V Izoli je poplavilo del mandrača, a voda še ni prišla do hiš. »Razdelili smo več kot 500 vreč s peskom, ljudje so si vhode zavarovali tudi z lesenimi deskami. Za zdaj so razmere pod nadzorom. Najvišji nivo plime pričakujemo nekje dvajset minut do enajstih,« je dejal Denis Udovič iz izolske občine.

Visoko plimovanje morja v noči na sredo je najhuje prizadelo Izolo in Piran, skupno pa so gasilci opravili okoli 60 intervencij. Po podatkih Arsa je bila torkova najvišja zabeležena višina morja na merilni postaji v Kopru s 373 centimetri najvišja od novembra 1969.

Preberite še:

Komentarji: