S ponedeljkom bodo v Sloveniji ponovno omogočene številne dejavnosti

V članku povzemamo vse relevantne podatke o širitvi bolezni covid-19. 
Fotografija: Jutri se odpirajo frizerski saloni. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Jutri se odpirajo frizerski saloni. FOTO: Lisi Niesner/Reuters



19.25 S ponedeljkom bodo ponovno omogočene številne dejavnosti

Jutri se ponovno zaganjajo številne dejavnosti. Znova bo dovoljena strežba na odprtih vrtovih gostinskih lokalov, odprle se bodo trgovine z manj kot 400 kvadratnimi metri prostora. Tiste s kabinami za pomerjanje oblačil bodo morale kabine razkuževati po vsaki uporabi. Po dolgem času bodo odprti tudi frizerski saloni, fotografi, fotokopirnice, urarji, zlatarji, šivilje, čevljarji in podobne dejavnosti. Z javnim bogoslužjem pa bodo jutri pričele mošeje in cerkve, slednje sicer brez blagoslovljene vode. V knjižnicah bo mogoče prevzemanje v naprej naročenih knjig in vračilo, čitalnice pa ostajajo zaprte. Ponovno se uvajajo tudi parkirnine v mestnih občinah. 

19.00 Dunajsko letališče uvaja plačljive teste

Od ponedeljka dalje bo dunajsko letališče ponujalo možnost plačljivega testiranja. Testi bodo stali 190 evrov, rezultati pa bodo znani v dveh do treh urah. Negativen rezultat bo testirancem omogočil, da se izognejo dvo-tedenski karanteni, v katero bodo morali tisti prišleki, ki si testa ne bodo mogli privoščiti ali ne bodo želeli izvesti. Dunajsko letališče ima še vedno letalske povezave z Doho, Dortmundom, Duesseldorfom, Frankfurtom, Hamburgom, Lizbono, Minskom in Sofio.  

18.10 Tanzanija prekinila testiranje

Predsednik Tanzanije John Magufuli je sporočil, da bodo prenehali s testiranjem, saj so se testi, ki jih je država prejela iz tujine, izkazali za nedelujoče. V bojazni, da testi ne delujejo, jih je tanzanijska vojska testirala tako, da je z njimi analizirala brise, vzete kozam in vrsti eksotičnega sadja, pri čemer je bilo več testov pozitivnih. Magufuli je dejal, da je zaradi tega verjetno tudi število uradno potrjenih okužb v državi pretirano. Teh je 480, številka se ni spremenila že več dni. Medtem se vrstijo smrti iz »neznanih vzrokov«, med njimi so bili tudi vidni politiki, zaradi česar je opozicija pozvala k bojkotu parlamenta in samoizolaciji. 

Razkuževanje cerkve v Pakistanu. FOTO: Banaras Khan/AFP
Razkuževanje cerkve v Pakistanu. FOTO: Banaras Khan/AFP


16.50 Trumpova administracija nadaljuje s širjenjem teorij zarot​

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes izjavil, da obstaja veliko dokazov, da je novi koronavirus prišel iz laboratorija v Wuhanu na Kitajskem. Navedel pa ni niti enega. Trditev je zgolj ponovitev izjav predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je pred nekaj dnevi izjavil, da videl dokaz za to, da je virus nastal v kitajskem laboratoriju. Tudi on ni o tem »dokazu« povedal ničesar. Stroka, vključno z Mednarodno zdravstveno organizacijo (WHO), je sicer enotna, da virus ni nastal v laboratoriju in da se je najverjetneje na človeka prenesel z živali. Politični analitiki opozarjajo, da Trump uporablja verbalne napade na Kitajsko in teorije zarote, da bi z njimi pozornost odvrnil od kritik njegovih lastnih ukrepov, ki so po mnenju kritikov vsaj delno krivi, da je ZDA postala najhuje prizadeta država na svetu. V ZDA je okuženih že več kot 1.160.000 ljudi, kljub temu pa Trump sprošča varnostne ukrepe. 

16.10 V Španiji najnižje števil smrti po mesecu in pol

Število smrti zaradi covida-19 v enem dnevu se je v Španiji spustilo pod 200, najmanj v zadnjih sedmih tednih. Od sobote so zabeležili le 164 novih smrtnih žrtev. Skupno je sicer zaradi okužbe z novim koronavirusom v Španiji umrlo 25.264 ljudi, kar državo uvršča na četrto mesto med najbolj prizadetimi, za ZDA, Italijo in Veliko Britanijo. Današnja številka je najnižja po 18. marcu, ko so v Španiji zabeležili 107 smrtnih žrtev zaradi covida-19. Koordinator ministrstva za zdravje Fernando Simon sicer opozarja, da ti podatki morda niso najbolj pravilni, saj so jih zabeležili po podaljšanem koncu tedna, ko tudi poročanje o smrtih iz bolnišnic ni ažurno. V Španiji beležijo tudi precejšen upad števila novih primerov okužbe. Od sobote so jih zabeležili le 838. Že deseti dan pa je večje tudi število ozdravljenih od števila na novo okuženih - od sobote so jih zabeležili 1654. V državi so zato s soboto tudi odpravili nekaj strogih omejitev gibanja, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja okužb. STA

15.10 Odprtje turistične sezone

V gorenjskih turističnih središčih, zlasti na Bledu, v Bohinju in v Kranjski Gori, so po ukinitvi prepovedi prehajanja občinskih meja med koncem tedna zabeležili večje število obiskovalcev. Vendar težav ali kršitev predpisov niso zaznali, večinoma obiskovalcev pa se drži prepovedi združevanja in ohranjajo medsebojno razdaljo, poroča STA. Povečanje obiska je opaziti tudi na slovenski obali, kjer je policija mnenja, da se ljudje lahko rekreirajo, ne smejo pa se sončiti ali preprotso sedeti ob obali

Na obali ljudje čakajo v vrstah za sladoled. FOTI: Suzana Kos
Na obali ljudje čakajo v vrstah za sladoled. FOTI: Suzana Kos
Gneča na obali. FOTO: Suzana Kos
Gneča na obali. FOTO: Suzana Kos

14.20 Epidemija v Afganistanu
 
Afganistansko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo med 500 naključnimi testi na koronavirus v Kabulu kar 150 pozitivnih. Sklepati je mogoče, da se virus po Afganistanu širi mnogo hitreje, kot je bilo pričakovano. Do sedaj je bilo v Afganistanu izvedenih 12.000 testov, več kakor 2700 jih je bilo pozitivnih. Potrjenih smrtnih žrtev je trenutno 85, od tega 13 novih v zadnjem dnevu. Politična kriza v Afganistanu obvladovanje virusa še otežuje. 

13.40 Število okužb s koronavirusom po svetu je preseglo tri milijone in pol

Število potrjenih primerov okužbe po vsem svetu je danes preseglo tri milijone in pol. Krivulja okužb še zmerom eksponentno narašča brez znakov umirjanja. Število dejanskih okužb je gotovo mnogo višje, saj v številnih državah primanjkuje testov. Število potrjenih smrtnih žrtev se bliža četrt milijona, vendar je tudi dejansko število umrlih verjetno precej višje, saj nekatere države sem prištevajo le umrle v bolnišnicah. Po nekaterih raziskavah po so se močno povečale tudi smrti zaradi možganskih kapi med tistimi, ki so virus že preboleli. Teh je sicer po uradnih podatkih nekaj več kot milijon, a tudi tu je številka gotovo višja, saj nekatere države, denimo Združeno kraljestvo, s temi podatki ne razpolagajo.

13.05 Kljub odločitvi ministra za delo, številni domovi upokojencev obiskovalcev še ne bodo sprejemali

Potem ko je minister za delo Janez Cigler Kralj v četrtek sporočil, da lahko domovi za starejše svojcem oskrbovancev pod posebnimi pogoji znova omogočijo obiske, se v domovih nanje pripravljajo z veliko mero previdnosti. Na podlagi smernic ministrstva pripravljajo lastne protokole, številni pa v ponedeljek še ne bodo sprejeli obiskov. v ljutomerskem domu starejših, ki je prav tako eno od večjih žarišč okužb z novim koronavirusom, v ponedeljek še ne bodo začeli z obiski. Kdaj naj bi se to vendarle zgodilo, zaenkrat še ne vedo. Malo verjetno pa je, da bi prve obiskovalce sprejeli že v prihodnjem tednu. Podobna pojasnila so prišla tudi iz nekaterih drugih domov. STA

12.45 Rekordno število potrjenih okužb v Indiji

Indija je v zadnjem dnevu potrdila 2644 novih primerov okužbe s koronavirusom, kar je najvišje število okužb v enem dnevu, poroča Al Džazira. Uradno število vseh okuženih se bliža 40.000, vendar je dejansko število verjetno mnogo višje, saj je testiranj malo. V zadnjem dnevu je umrlo 83 ljudi, do sedaj že 1323. Okužba se širi tudi po prenatrpanih in zastarelih indijskih zaporih, natančnih podatkov o številu okuženih sicer ni, številne zapornike pa so preselili v provizorične začasne zapore. Zaporniki sicer šivajo zaščitne maske. V Indiji je sledilna aplikacija obvezna za vse delavce. Včeraj so letala indijske vojske preletavala večja mesta v državi in na bolnišnice, v znak zahvale bolnišničnim delavcem, odmetavala cvetne lističe. 

Bombardiranje s cvetnimi listični v Mumbaiu. FOTO: Hemanshi Kamani/Reuters
Bombardiranje s cvetnimi listični v Mumbaiu. FOTO: Hemanshi Kamani/Reuters


12.15 V Rusiji že drugi dan zapored rekordno število okužb

V Rusiji so že drugi dan zapored potrdili rekordno število novih okužb s koronavirusom. Včeraj je bilo okužb nekaj manj kot 10.000, danes pa jih je že 10.633. Vseh okuženih je že 134.686. Od včeraj je umrlo 58 ljudi, vseh žrtev je že 1280. Kot smo poročali včeraj, sta verjetno okužena kar dva odstotka prebivalcev Moskve. Okužen je tudi ruski minister za gradbeništvo Vladimir Jakušev, premier Mihail Mišustin pa je v samoizolaciji. 

10.38 Alitalia aprila s 97-odstotnim padcem prihodkov​

Italijanski letalski prevoznik Alitalia je ob ukrepih proti širjenju novega koronavirusa marca na letni ravni zabeležil več kot 76-odstotni padec prihodkov, v obdobju od 1. do 23. aprila pa 97-odstotni padec prihodkov, je sredi tedna v italijanskem parlamentu povedal državni upravitelj podjetja. Marca so prihodki glede na marec lani padli za 76,5 odstotka na okoli 46 milijard evrov. V omenjenem obdobju aprila so prihodki glede na enako lansko obdobje upadli za 97-odstotkov na manj kot pet milijard evrov, število dnevnih letov letos se je zmanjšalo na 49, potem ko je še januarja družba dnevno opravila več kot 500 letov, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPAv sredo pristojnemu parlamentarnemu odboru povedal upravitelj Giuseppe Leogrande.

10.34 Italijanski škofi upajo na maše z verniki konec maja

Italijanska škofovska konferenca je dosegla dogovor z vlado v Rimu, da bi ob ugodnem razvoju epidemiološke slike v Italiji s 24. ali 31. majem znova dovolili maše s prisotnostjo vernikov v cerkvah, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Da je bil dosežen dogovor, je v soboto zvečer sporočil vodja italijanske škofovske konference Gualtiero Basseti. Kot je dejal, bi ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa s koncem maja začeli izvajati vse verske obrede.

Največje cerkve bi na primer opremili s skenerji telesne temperature, da bi tako vernike ob vstopu preverili, ali imajo morda vročino. Nekaj verskih obredov se bo v Italiji sicer začelo izvajati že s ponedeljkom. Tako bodo začeli izvajati tudi pogrebe s svojci, kar je bilo v najhujših časih epidemije prepovedano. Zdaj se bodo ljudje lahko spet udeleževali pogrebov, a le ob prisotnosti največ 15 oseb.

9.13 Vrata odpirajo tudi splošne knjižnice

V sklopu rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa bodo jutri vrata odprle tudi splošne knjižnice, v katerih bosta zaenkrat možna le vračilo in prevzem predhodno naročenega gradiva. Čitalnice ostajajo zaprte, prav tako še nekaj časa ne bo mogoč prost dostop do gradiva, zaenkrat tudi še ni prireditev. Vrnjeno gradivo bo moralo po priporočilu NIJZ v knjižnici teden dni odležati v karanteni, šele po tem bo ponovno na voljo drugim bralcem. Povsod bo obvezno nošenje zaščitnih mask in razkuževanje rok.

8.33 V ZDA zabeležili 1435 novih smrti zaradi covida-19

Baltimore, 03. maja (STA) - Novi koronavirus je v ZDA v zadnjih 24 urah terjal še 1435 smrti, je v soboto zvečer sporočila univerza Johnsa Hopkinsa. S tem se je število smrti zaradi covida-19 v ZDA povzpelo na 66.224. Do sobote zvečer so v državi potrdili tudi že več kot 1,1 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom. Število smrti pa se je glede na dan prej povečalo za dva odstotka. ZDA ostajajo najhuje prizadeta država v pandemiji novega koronavirusa.

8.15 Še ta mesec je pričakovati odprtje zobozdravniških ordinacij

Še ta mesec je pričakovati, da bodo spet začele delati tudi zobozdravniške ordinacije. Končno odločitev o tem, kdaj konkretno, bo glede na epidemiološke podatke sprejel minister za zdravje. Medtem pa je stroka pripravila smernice za varno delo v zobozdravstvu, ki pa ne bo več, kot je bilo pred epidemijo. Sredi marca je zdravstveni sistem v velikem obsegu zastal zaradi ukrepov za obvladovanje širjenja novega koronavirusa. Druge zdravstvene stroke so v zadnjih dveh tednih začele obravnavati bolnike, v zobozdravstvu pa zaradi velike možnosti izpostavljenosti okužbi tako za zaposlene v ordinacijah kot tudi za bolnike še vedno deluje le mreža nujnih ambulant.

V zdravniških organizacijah že ves čas opozarjajo, da je treba najti ustrezen način, da bo zobozdravstvo spet začelo delati. Bolezni ustne votline so pomemben javno-zdravstveni problem, saj slabo ustno zdravje vpliva na splošno zdravje prebivalstva. A zobozdravniki po njihovih opozorilih ne bodo več mogli delati tako kot pred epidemijo, predvsem ne bodo več mogli obravnavati tako veliko bolnikov dnevno kot prej. Po oceni zbornice bo en zobozdravnik na izmeno, ta traja 6,5 ure, lahko obravnaval 10 primerov. Zato so pozvali, naj se v izvajanje javnih storitev vključi tudi zasebnike, da bo mogoče obdelati vse bolnike, ki potrebujejo zobozdravstvene storitve.

7.42 Trgovine z živili danes izjemoma odprte

Vlada je minuli torek določila, da so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lahko danes med 8. in 13. uro odprte. Kot je znano, so sicer lahko ob nedeljah v času veljave vladnega odloka odprti le bencinski servisi in lekarne.

Komentarji: