V prostore društva Dih priletel kamen, velik vsaj kot granitna kocka

Neznanec je v času, ko sta se v prostorih društva na ljubljanski Slomškovi nahajali dve osebi, zalučal kamen v okno z mavrično zaveso.
Fotografija: FOTO: Društvo Dih
Odpri galerijo
FOTO: Društvo Dih

Društvo DIH s sedežem na ljubljanski Slomškovi ulici je bilo včeraj žrtev napada. Neznanec je okoli šeste ure zvečer, ko so bili prostori na prometni ulici osvetljeni in je lahko vedel, da je nekdo v njih, zalučal velik kamen in razbil šipo.

V tem času sta bili v prostoru dve osebi, ki v napadu nista bili poškodovani, cilj napadalca pa je bila velika panelna zavesa v barvah mavrice, ki jo v društvu označujejo kot simbol LGBTIQA+ skupnosti. Torej simbol delovanja, umerjenega k podpori in družbenemu vključevanju lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih, interspolnih, kvir, aseksualnih ter drugih oseb.

»Kamen je bil velik vsaj kot granitna kocka, priletel je z veliko silo, kosi stekla so se razleteli po prostoru,« dogodek dan po napadu opisuje vodja projektov društva Ana Zupančič. Obvestili so policijo, izjavo so dopolnili tudi danes.

FOTO: Društvo Dih
FOTO: Društvo Dih

 

Napad načrtovan


»Na podlagi okoliščin lahko sklepamo, da je bil napad nameren in vnaprej načrtovan,« so zapisali na spletni strani. K temu jih ni napeljal le cilj napadalca, pač pa tudi dejstvo, da v bližnji okolici tako velikih kamnov ni, kdor ga je odvrgel v njihove prostore, ga je moral prinesti s seboj. Ob tem tudi ni šlo za običajni vandalizem, saj drugi poslovni prostori v okolici niso bili tarča poškodb ali napadov.

V društvu pristojne organe pozivajo, da primer vzamejo resno, podpornike pa vabijo, da se jim jutri med 15. in 17. uro pridružijo na podporni aktivnosti ter tako izrazijo solidarnost. Tokratni napad je bil prvi tovrstni, odkar se je Dih spomladi leta 2016 z drugega dela Slomškove preselil v aktualne prostore na hišni številki 25, je še povedala Zupančičeva.

Komentarji: