V rdečih številkah zaradi urgence

Slovenjgraška bolnišnica se vrača na dvotirno vodenje - Iz Topolšice v Slovenj Gradec manj pacientov?

Objavljeno
13. marec 2017 18.27
SPLOŠNA BOLNIŠNICA SLOVENJ GRADEC
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Slovenj Gradec – Iz slovenjgraške bolnišnice so danes na ministrstvo za zdravje poslali spremenjen ustanovitveni akt in statut ustanove, ki bo bolnici znova omogočil dvotirno vodenje. Bolnišnica pa ta čas ne prepričuje državo le, da potrebuje tako strokovnega kot tudi poslovnega direktorja, pač pa več denarja za urgentni center, ki je največji krivec, da so lansko poslovno leto zaključili v rdečih številkah.

"Z ministrstva bo predlog romal na vlado, ki bo, tako pričakujemo, spremembe potrdila. To nam bo omogočilo, da že prihodnji mesec objavimo razpis za strokovnega in poslovnega direktorja, ki bi mesec kasneje, torej v maju, že lahko začela z delom," je povedal Ksandi Javornik, predsednik sveta zavoda. Jasni Uranjek, vršilki dolžnosti direktorice, ki je ta položaj zasedla po odhodu Janeza Lavreta v UKC Maribor, mandat poteče junija.

O tem, ali se bo potegovala za položaj strokovne direktorice, se javno (še) ni opredelila. Uranjekova trdi, da je dela v bolnišnici dovolj za dva direktorja. Prvi problem, s katerim se bo moral spopasti poslovni je izguba iz poslovanja. Lanska sicer res ni velika in znaša slabih 800 tisočakov, a bolnišnica je imela ob koncu leta 2016 odprtih za 3,8 milijona evrov obveznosti, kumulativna izguba pa je znašala 6,6 milijona evrov. Če država za urgentni center ne bo namenila več denarja, bo strokovni direktor moral skupaj s poslovnim razmisliti o reorganizaciji dela v njem. Slovenjgraški tako kot tudi drugi urgentni centri po državi toži, da dobi za delovanje premalo sredstev. Nerešeno financiranje je v Slovenj Gradcu povzročilo za 1,3 milijona evrov primanjkljaja, ki ga je bolnišnica pokrila iz drugih virov, a kot pravijo v bolnici, to ni rešitev.  

Od pristojnih pričakujejo, da bodo rešili tudi financiranje dragih bolnišničnih zdravil. Ivanka Linasi, pomočnica direktorice za upravno in ekonomsko področje: "V lanskem letu smo zdravili pacientko, ki je pri zdravljenju potrebovala zelo draga zdravila. Pri nas je bila štiri mesece in pol, ves čas v intenzivni terapiji. Za njeno zdravljenje smo porabili 80.000 evrov, od zavarovalnice pa dobili plačano le 25.000 evrov. Razliko smo morali pokriti sami." 

Svet zavoda je zaradi naraščajočih stroškov v zadnjih letih na vseh postavkah vodstvo bolnice naložil, naj v finančni načrt za letošnje leto vključi tudi merila in orodja za sprotno spremljanje stroškov. Predsedujoči sveta zavoda Ksandi Javornik meni, da so med njimi morda tudi stroški, ki so neupravičeni.  

Velik problem so čakalne dobe. Simona Svetina, pomočnica direktorice za splošne in kadrovske zadeve, je pojasnila, da večjih sprememb na bolje na tem področju ni. V bolnici so sicer zadnje mesece najbolj obremenjeni s selitvijo dejavnosti v nov prizidek. Zamuda, do katere je prišlo zaradi poplave v kleti, ni velika. Simona Svetina je povedala, da je v zaključni fazi selitev dialize, v začetku aprila pa jih čaka še največji zalogaj; selitev operacijskih dvoran in porodne sobe v nov operacijski blok s kar šestimi moderno opremljenimi operacijskimi dvoranami. 

V Slovenj Gradcu zaskrbljeno spremljajo razmere v bolnišnici Topolšica, ki naj bi se po načrtih ministrstva za zdravje združila ali z bolnišnico v Celju ali s kliniko Golnik. "Če se bo to zgodilo, bolnišnica Topolšica k nam najbrž ne bo več pošiljala svojih pacientov," ocenjujejo v slovenjgraški bolnici, ki je imela z bolnišnico v Topolšici 'tihi' dogovor o tem, da slovenjgraška bolnica pošilja v Topolšico pulmološke paciente, iz Topolšice pa naj bi v Slovenj Gradec prihajali na zdravljenje bolniki, ki potrebujejo internistično zdravljenje. "Mi smo ta nenapisani dogovor spoštovali, v Topolšici pa ne," trdijo v slovenjgraški bolnici. 

Bolnišnica Slovenj Gradec je lani imela 41,2 milijona evrov prihodkov kar je dobra dva odstotka več od načrtovanega. Odhodki so lani znašali 41,9 milijona evrov, kar je štiri odstotke več kot so načrtovali.