V registru zdravnikov se je znašla brez overjene kopije

Postavlja se vprašanje, ali so vsi pristojni zahtevali in preverili uradne dokumente.
Fotografija: O primeru pripravnice s ponarejeno diplomo, ki so jo zaznali v SB Izola, na zdravniški zbornici sicer niso obvestili zdravstvenega ministrstva in medicinske fakultete, so ga pa prijavili policiji. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
O primeru pripravnice s ponarejeno diplomo, ki so jo zaznali v SB Izola, na zdravniški zbornici sicer niso obvestili zdravstvenega ministrstva in medicinske fakultete, so ga pa prijavili policiji. FOTO: Mavric Pivk/Delo

S ponarejeno diplomo se je pripravnica, ki je opravljala pripravništvo v Splošni bolnišnici Izola, vpisala in izpolnila vlogo za opravljanje pripravništva. Pri tem se postavlja vprašanje, ali so vsi pristojni zahtevali in preverili uradne dokumente.

Pred vpisom v register mora namreč zdravnik na zdravniško zbornico oddati original diplome oziroma overjeno kopijo. V tem primeru je bila leta 2016 na zbornico, ko jo je še vodil Andrej Možina, generalni sekretar zbornice pa je bil Branko Dobnikar (zdajšnji direktor nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, ki se pojavlja tudi pri zgodbi o zlorabi imena ameriškega zdravnika), oddana kopija. Ta po naših informacijah ni bila overjena, a so jo kljub temu vpisali v register. Kako se je lahko to zgodilo, bodo na zbornici še preverili.

»V času mojega mandata so imeli vsi uslužbenci z javnimi pooblastili na zbornici dolžnost pregledati originalne dokumente. Ali je tandem Možina-Dobnikar ta kriterij znižal?« se sprašuje Gordana Kalan Živčec, Možinova predhodnica na zbornici. Dobnikar je pojasnil, da je nad primerom zgrožen in da ne on ne Možina s tovrstnimi »papirji« nikoli nista imela nič: »Do mene kot generalnega sekretarja ni prišel noben dokument, ker niti nisem bil pooblaščen za vodenje teh postopkov.« Po njegovem mnenju se je lahko pripetilo, da nekdo v referatu za vodenje registra ni ustrezno preveril vseh dokumentov. Dobnikar se spominja tudi svojega zavzemanja za to, da bi od medicinskih fakultet obdobno pridobivali podatke o diplomantih z namenom čimboljšega nadzora.

Zdravniško zbornico je maja 2017 o pomanjkljivi izobrazbi pripravnice, na podlagi česar so začeli zadevo preverjati, obvestil njen mentor. Na zbornici so izvedeli, da ta oseba ni nikoli diplomirala na mariborski medicinski fakulteti oziroma je ni niti nikoli  obiskovala. Zadevo so prijavili policiji. Še pred končanim postopkom je menda pripravnica, ki naj bi bila v SB Izola pred tem že zaposlena, bolnišnico zapustila. Predkazenski postopek, ki ga policija vodi proti njej, je zdaj v zaključni fazi. Zdravniška zbornica pa je postopek že zaključila z odpravo odločbe o pripravništvu in odločbe o vpisu v register.

Na zbornici ob tem izpostavljajo, da je v tem trenutku to tudi edini tak primer, ki jim je poznan oziroma je bila zbornica o njem obveščena v obdobju zadnjih deset let ali petnajstih letih.

Preberite še:

Komentarji: