V SDS napovedali vložitev ustavne obtožbe zoper Šarca

Novela o financiranju šolstva končala zakonodajno pot, v SDS napovedali vložitev ustavne obtožbe.

Objavljeno
20. december 2018 21.54
Posodobljeno
20. december 2018 22.11
FOTO: Tomi Lombar/Delo
STA
STA
Poslanci so s 44 glasov proti in 31 za končali parlamentarno pot predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Zofvi). V SDS, ki je z novelo že večkrat poskušala uresničiti ustavno odločbo iz leta 2014 o financiranju šolstva, so zato za v petek napovedali vložitev ustavne obtožbe zoper premierja Marjana Šarca.

Predlog ustavne obtožbe zoper Šarca so zaradi nepripravljenosti vlade za uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva poslanske skupine SDS, NSi in SNS pripravljale že v začetku meseca, a so nato napovedale, da bodo z vložitvijo počakale na obravnavano predloga novele zakona na decembrski seji.

V SDS so omenjeno novelo v preteklem mandatu v DZ vložili štirikrat, a jo je takratna vladajoča koalicija vsakokrat zavrnila. Danes je novela tako že petič končala zakonodajno pot. Z njo so po navedbah največje opozicijske stranke želeli uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je leta 2014 ugotovilo, da je ureditev, po kateri se javni programi v zasebnih osnovnih šolah financirajo 85-odstotno, neustavna, in da mora država uzakoniti 100-odstotno financiranje. Neskladje bi moral DZ odpraviti v enem letu, a se to do zdaj še ni zgodilo.

Vlada Marjana Šarca pa nasprotuje predlogu novele zakona. Kot so sporočili 22. novembra, je po njihovem prepričanju delno urejanje problematike financiranja zasebnih šol neprimerno. Stališče je na današnji seji ponovil minister za izobraževanje znanost in šport Jernej Pikalo, ki meni, da se mora področje urediti z rešitvami, ki bodo celostno umeščene. Vlada se zavezuje, da bo celovito rešitev poskušala najti v začetku naslednjega leta, vsekakor pa do začetka naslednjega šolskega leta, je še napovedal minister.

Poslanec LMŠ: Gre za še eno populistično gesto predlagatelja


Poslanec SDS Tomaž Lisec je v burni večurni uvodoma poudaril, da z novelo želijo odpraviti neustavnost in spoštovati ustavni red Slovenije. Spomnil je že na več zavrnjenih predlogov zakona SDS, s katerimi bi uveljavili odločbo ustavnega sodišča. »Šokantno je, da se v imenu ideologije ne spoštuje odločb ustavnega sodišča,« je bil kritičen.

Odgovornost, da smo še vedno v neustavnem položaju, v NSi pripisujejo tako nekdanjemu premierju Miru Cerarju kot tudi aktualnemu Marjanu Šarcu, je dejala poslanka Ljudmila Novak. Opomnila je, da zasebnih izvajalcev javno veljavnega osnovnošolskega programa le eden prejema stoodstotno sofinanciranje.

Poslanec SMC Gregor Perič je opozoril na različne interpretacije ustavne odločbe. V SMC imajo še vedno politično voljo, da vprašanje razrešijo, časovna dimenzija nastanka posameznih odločb pa je po besedah poslanca za njih nepomembna. V stranki bodo pri vprašanju financiranja zasebnih šol podpirali vse tiste rešitve, ki so ustavno skladne in ki bodo naslavljale vidike zagotavljanja večje kakovosti javnega in zasebnega izobraževanja.

Violeta Tomić iz vrst Levice je ponovni poskus SDS označila za »premetene piar akcije za načrtno spodjedanje temeljev javnega, vsem dostopnega in kvalitetnega javnega šolskega sistema«. Tudi poslanec LMŠ Aljaž Kavčič je ponovno vložitev novele označil za še eno populistično gesto predlagatelja, saj da če bi bil pri svojim namenih iskren, ne bi »ničkolikokrat predlagal enakega predloga«.

»V poslanski skupini SD ostajamo zvesti podporniki javnega šolstva ter ostro nasprotniki poskusov zlorab odločitev sodišč,« pa je dejal Milan Brglez. Andrej Rajh (SAB) je spomnil, da so v stranki že v prejšnjem mandatu zavzemali za uresničitev ustavne odločbe. Predlagali spremembo ustave, da bi določala, da mora država financirati javne osnovne šole, zasebne osnovne šole pa financira le, če to želi.