V Škocjanu imajo spet banko

Za nadomestitev ostalih 21 poslovalnic NLB, zaprtih pred letom, ni zanimanja

Objavljeno
23. maj 2015 00.46
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Škocjan - Po dobrem letu imajo v dolenjskem Škocjanu spet banko. Svojo novo poslovalnico je včeraj v centru občinskega središča v Metelkovem domu odprla Deželna banka Slovenije. Z eno redno zaposleno delavko bo delovala pet dni v tednu.

Deželna banka Slovenije ima 85 poslovalnic po vsej Sloveniji, škocjanska pa je dvanajsta v okviru Poslovne enote Dolenjska, ki deluje na območju jugovzhodne Slovenije. Direktor mag. Drago Cerovšek je povedal, da so se odločili za njeno odprtje zaradi velikega zanimanja občine, ki jim je prišla nasproti s primernimi najemnimi pogoji za prostore v občinskem Metelkovem domu, in po več sestankih z bodočimi komitenti predvsem iz gospodarstva in podjetniških vrst. »Okolje nam je naklonjeno, med komitenti pričakujemo tudi med petsto in tisoč fizičnih oseb.«

Skupna akcija ni uspela

Župan Škocjana Jože Kapler je še vedno razočaran, da so lanski protesti proti zaprtju 22 poslovalnic Nove Ljubljanske banke, ki je prizadelo predvsem komitente v manjših občinah na podeželju, ki so jo tudi večkrat pomagali dokapitalizirati, ostali brez odziva. Škocjanci, ki jih je bilo po Kaplerjevih podatkih v NLB okoli 700, so imeli v zadnjem letu najbližjo banko v deset kilometrov oddaljenem Šentjerneju, kar je podjetnikom, ki so jo obiskovali večkrat na dan, precej povečalo stroške in izgubo časa. Ponekod drugje so se poti do prve banke povečale tudi za 30 kilometrov.

Zagrožene skupne akcije iskanja nove banke za vse občine, ki jim je NLB vzela eno, dve ali edino poslovalnico, vseeno ni bilo. Za nadomestitev vseh ni bilo zanimanja v nobeni banki, zato se je vsaka občina dogovarjala po svoje. »Pogovarjal sem se v vseh bankah, ki so v Novem mestu, a nikjer niso pokazali zanimanja. V eni od uglednih sem zvedel, da bi oni zaprli poslovalnico pri nas že prej. Zdaj tisti, ki jim je predaleč banka v Straži ali se ne poslužujejo elektronskega poslovanja, tako kot jaz uporabljajo PBS, ki ob spremembah marsikje po državi pri nas še normalno dela in so jo celo posodobili,« je povedal Jože Muhič, župan Dolenjskih Toplic, ki so pred letom tudi ostale brez bančne poslovalnice.

Tudi škocjanski župan se je pogovarjal v vseh bankah, prisluhnila pa jim je - edinim v državi - le Deželna banka Slovenije. V Škocjanu imajo srečo, da je bila tam prek nekdanje zadružne HKS, v katero so bili vključeni praktično vsi kmetje in tudi mnogi podjetniki. Na odprtje poslovalnice so računali že lansko jesen, a se je malo zavleklo.