V Sloveniji rekordnih 238 okužb

V četrtek sta umrli dve osebi, okuženi s koronavirusom.
Fotografija: Vrste za čakanje na test koronavirus na Metelkovi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Vrste za čakanje na test koronavirus na Metelkovi. FOTO: Leon Vidic/Delo

Vlada RS je na twitterju sporočila, da so v Sloveniji v četrtek potrdili 238 novookuženih, opravili pa so 3281 testov. V bolnišnicah se zdravi 86 okuženih oseb, zdravljenje na intenzivni negi potrebuje 15 oseb (devet oseb diha s pomočjo ventilatorja). V četrtek sta umrli dve osebi s covidom-19, skupno doslej več kot 150. 

Rekordno število novookuženih prihaja po torku, ko so v Sloveniji prvič našteli več kot dvesto okužb (natančno 203). Številka ni ugodna, ni pa alarmantna, je ocenila epidemiologinja Eva Grilc (NIJZ). Okužbe s koronavirusom se širijo v lokalnih skupnosti po celotnem območju Slovenije, pri čemer je pričakovano, da je največ okužb v osrednjeslovenski regiji, kamor ljudje prihajajo delat in študirat, pa v celjski in mariborski. Ljudje se največkrat okužijo ob stiku z okuženo osebo, je povedala. Vnesenih okužb je malo, prejšnji teden jih je bilo 20, zaradi česar tovrstne okužbe za delo epidemiologov trenutno niso bistvenega pomena.

Izjava Eve Grilc (NIJZ): 



Preberite še: Bolnišnice kadrovske stiske rešujejo z medsebojno pomočjo

Delež pozitivnih testov je ta teden povprečno šestodstoten, danes pa je bil 7,25-odstoten, je na dopoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin in opozoril, da če se bo trend hospitalizacij nadaljeval, bodo slovenske bolnišnice z oddelki za covid kmalu polne tako kot spomladi. Vedno več je okužb med zdravstvenimi delavci, učitelji in učenci. V zadnjih dveh tednih je število okuženih preseglo 60 oseb na 100.000 prebivalcev, incidenca okuženih pa se v zadnjih 70 dneh nepretrgoma veča v celotni Uniji. Trenutno je v Sloveniji 1908 aktivno okuženih oseb.

Posnetek dopoldanske novinarske konference o aktualnem stanju glede novega koronavirusa:



»Razmere so resne, niso pa dramatične,« je povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Okužbe se še vedno pojavljajo v socialnovarstvenih zavodih. V Črni na Koroškem, kjer se je pred kratkim virus hitro razširil v tamkajšnjem centru za usposabljanje, delo in varstvo, se stanje stabilizira. Okuženih je 58 uporabnikov (sedem novih), 20 zaposlenih in dve prostovoljki.

V četrtek so opravili 3281 testiranj. Pozitivnih je bilo 238 oseb. Prizor z Metelkove, kjer opravljajo testiranja. FOTO: Leon Vidic/Delo
V četrtek so opravili 3281 testiranj. Pozitivnih je bilo 238 oseb. Prizor z Metelkove, kjer opravljajo testiranja. FOTO: Leon Vidic/Delo


Okužbe se še vedno pojavljajo tudi v domovih sta starejše. V Domu starejših Rakičan je okuženih šest zaposlenih, ki so v karanteni, in 13 stanovalcev. Trije oboleli so bili preseljeni v (sicer oddaljeno) Novo Gorico zaradi zapolnjenosti covid oddelkov v Ljubljani in Mariboru. V Domu Danice Vogrinec Maribor število novih okužb po ministrovih besedah ne narašča. 





Vrste za čakanje na test na koronavirus na Metelkovi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Vrste za čakanje na test na koronavirus na Metelkovi. FOTO: Leon Vidic/Delo

Preberite še:

Komentarji: