V Slovenijo sta se vrnila druga dva potnika z ladje, dva obolela ostajata na Japonskem

Medtem poročajo o sumu, da je morda inkubacijska doba bolezni veliko daljša od 14 dni. Na Kitajskem je umrlo že 2345 ljudi, okuženih je 76.288.

Objavljeno
22. februar 2020 10.09
Posodobljeno
22. februar 2020 19.26
Potniki z ladnje Diamond Princess se počasi vračajo domov. FOTO: Reuters
STA, A. V., V. U.
STA, A. V., V. U.
Vodja konzularne službe na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je potrdil, da sta se v Slovenijo vrnila še druga dva potnika z ladje Diamond Princess. Prispela sta s hrvaškim državljanom na mariborsko letališče, kjer so oba znova testirali na novi koronavirus in sta bila negativna.Italijansko vojaško letalo je včeraj iz Japonske odpeljalo državljane članic Evropske unije, ki so bili potniki križarke Diamond Princess in niso okuženi s koronavirusom. Letalo je v Evropo prispelo danes v zgodnjih jutranjih urah. Na letalu sta bila tudi dva slovenska državljana, zraven pa je bilo še 19 Italijanov ter 18 državljanov drugih članic EU. 

»Polet je organizacijsko in sicer z rahlo časovno zamudo potekal tako, kot je bilo načrtovano,« je povedal Šter. Ocenil je še, da Slovenija ravna z najvišjo možno odgovornostjo.

Inkubacijska doba morda veliko daljša od 14 dni


Lokalne oblasti v kitajski provinci Hubei, ki jo je novi koronavirus najbolj prizadel, so danes sporočile, da je 70-letni prebivalec province simptome okužbe s koronavirusom kazal šele čez 27 dni. To pomeni, da bi inkubacijska doba lahko trajala veliko dlje od dosedanjih 14 dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajski časnik Hubei Daily je poročal, da moški ni kazal simptomov skoraj mesec dni po obisku sestre 25. januarja, ki je bila z novim koronavirusom okužena. Kasneje z njo ni imel stikov, prve simptome pa je imel 19. februarja.

Koronavirus je doslej na Kitajskem, večinoma v provinci Hubei, kjer se je virus decembra lani prvič pojavil, zahteval že 2345 življenj, okuženih je 76.288 ljudi. Razširil se je tudi v najmanj 26 držav po svetu. 

Sedaj jih čaka 14-dnevna karantena


Končna postaja je bil Rim, a še pred tem se je letalo ustavilo v Berlinu, kjer so izkrcali nekatere potnike, med njimi tudi Slovenca. Repatriirance sedaj čaka 14-dnevna karantena. Vsak dan bo z njima v stiku epidemiolog, nadaljevali pa bodo tudi virološki nadzor: odvzemali jima bodo kužnine, brise in vzorce zgornjih dihal in ju mikrobiološko testirali. »Čeprav sta bila zdaj negativna, ju bomo naprej testirali, da bomo lahko popolnoma prepričani, da smo na varni strani,« je dejala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Po informacijah slovenskega zunanjega ministrstva je tudi hrvaški državljan že prispel na Hrvaško. Takoj po sestopu z letala so ga prevzeli predstavniki hrvaških oblasti.

Po besedah zdravnika, ki skrbi za hrvaškega državljana, ta nima nobenih simptomov okužbe in se počuti dobro. Bo pa v karanteni iz preventivnih razlogov ostal vsaj naslednjih 14 dni, da bi tako odpravili vsakršno tveganje glede morebitne okužbe, so navedli na hrvaškem ministrstvu za zdravje. S slovenskega ministrstva za zdravje so popoldne sporočili, da je tudi odvzeti bris hrvaškega državljana negativen.

image
Osebje, ki je sprejelo potnike, je nosilo zaščitne obleke. FOTO: Reuters


Preberite še: Wuhanski test za sosede

 

Dva ostajata v japonski bolnišnici


Na ladji za križarjenje Dimond Princess je bilo skupno šest slovenskih potnikov. Dva sta se v Slovenijo vrnila že v četrtek s komercialnim letom. Tudi pri njiju je bil test na novi koronavirus negativen. Kljub temu so slovenski pristojni organi zanju odredili 14-dnevno karanteno na domu.

Pri dveh slovenskih potnikih na ladji pa je test pokazal prisotnost virusa. Čeprav nista zbolela za boleznijo covid-19, ostajata v izolaciji v bolnišnici na Japonskem.

Slovenske pristojne službe so z njima v stalnem stiku. »Počutita se dobro. Sta brez povišane telesne temperature, ne kašljata,« je njuno stanje opisala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. Dvakrat na dan se tudi slišita s slovenskim infektologom.

Danes sicer mineva šesti dan, odkar so jima na Japonskem odvzeli bris, je spomnila državna sekretarka. »Bilo je rečeno, da bosta v bolnišnici 12 dni. Preden bi eventualno lahko odšla, je treba v razmaku najmanj 24 ur opraviti dve testiranja, ki morata biti negativna,« je pojasnila. Zaenkrat novih podatkov o njuni vrnitvi tako še nimajo.

Sosedje zaradi koronavirusa razglasili izredne razmere


Zaradi koronavirusa so v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, popoldne razglasili izredne razmere. Ukrep bo veljal do 31. julija, je medijem pojasnil podpredsednik dežele Riccardo Riccardi. Tako so se odločili zaradi bližine Veneta, da bi lahko pravočasno sprejeli vse preventivne ukrepe, poroča televizija Telefriuli.

Za to so se odločili, potem ko so v deželi Veneto potrdili 12 okužb, v Lombardiji pa 39. Z območja so tudi poročali o prvih dveh smrtnih primerih zaradi covid-19 med Evropejci. Umrla sta 78-letni Italijan v Padovi in 70-letna Italijanka v kraju Codogno, za katero sicer še ni povsem jasno, ali je bil vzrok smrti virus ali katera druga bolezen.

V desetih mestih na območju so zaradi zajezitve širjenja virusa oblasti v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve.

Glede na podatke iz petkovega biltena Svetovne zdravstvene organizacije je Italija tako postala država z največ primeri koronavirusa v Evropi. V Veliki Britaniji so potrdili tri, v Nemčiji 16, v Franciji pa 12, kjer je za posledicami covid-19 umrl kitajski državljan.