V slovenskih planinskih kočah stenic ni

Pojav stenic ni posledica slabe higiene, verjetnost, da jih po obisku koče prinesemo domov, pa je majhna.

Objavljeno
28. september 2017 22.26
Blaž Račič
Blaž Račič

Jesenice – V Celovški koči na avstrijski strani Karavank so se poleti pojavile stenice. V Planinski zvezi Slovenije (PZS) pravijo, da so njihovi avstrijski kolegi v zadnjih letih v planinskih kočah v Alpah obravnavali šest primerov pojava tega za človeka neprijetnega zajedavca, v naših planinskih kočah pa teh ni.

Drago Dretnik
, vodja svetovalne pisarne v gospodarski komisiji PZS, je povedal, da pojav stenic ni posledica slabe higiene, saj imajo z njimi (občasno) težave povsod po svetu. Pravi, da jih v naših planinskih postojankah ni, pa tudi Avstrijci so jih opazili v le šestih kočah, kar je komaj poldrugi odstotek vseh, ki jih imajo v hribih in gorah.

V Valvasorjevem domu pod Stolom, ki je od Celovške koče oddaljen le približno tri ure hoda, je oskrbnik Aleš Štefe povedal, da so jih po pojavu stenic na avstrijski strani iz PZS obvestili, naj bodo pozorni, vendar težav s temi zajedavci pri njih nimajo.

V ekspanziji

Stenice se prenašajo s človeka na človeka, dobimo jih lahko v planinski koči, v hotelu ali v prevoznem sredstvu povsod po svetu. Je pa verjetnost, da jih prinesemo domov iz planinske koče majhna, zagotavlja Dretnik, saj so zelo redke; če se že pojavijo, pa osebje običajno takoj ukrepa. Dejal je, da se v PZS zavedajo potencialne težave s stenicami, zato se zavzemajo za transparentnost, izobražujejo sodelavce in aktivno spremljajo razmere na terenu.

Na inštitutu za javno zdravje pravijo, da podatkov o razširjenosti stenic po posameznih območjih ne zbirajo, ker jim zakonodaja tega ne nalaga, imajo pa na svoji spletni strani navodila za ukrepanje.


V naših planinskih postojankah stenic ni. Foto: Špela Ankele/Slovenske novice

Miloš Dakić iz koprskega podjetja DDD, ki se ukvarja tudi z dezinsekcijo, pravi, da je stenic tako po svetu kot pri nas vse več in da jih je mogoče dobiti na vlakih, v letalih in drugih prevoznih sredstvih in tudi v hotelih, lahko se skrijejo v potovalne torbe, v kovčke, v obleko in tako stenice pridejo tudi v domove. Včasih se stenice, ki so zelo trdovratne, pojavijo tudi v samskih domovih, vendar je tega zdaj manj kot pred leti, je dejal samostojni podjetnik Marko Zajc, ki se ukvarja tudi z dezinsekcijo in na leto posreduje v 30 do 50 primerih.

Kemična sredstva manj učinkovita

Dakić ob morebitnem pojavu nadloge priporoča čimprejšnje ukrepanje, saj se hitro razmnožujejo. Iz ene stenice ženskega spola se v 12 tednih pri ustrezni temperaturi razvije tisoč osebkov, pravi Dretnik. Ob pravočasnem ukrepanju je po njegovem mogoče širjenje omejiti in tudi povsem preprečiti, poleg tega je ukrepanje tudi manj drago. Dezinsekcija ene hotelske sobe stane od 130 do 150 evrov, kemična sredstva pa so pri tem manj učinkovita kot termična obdelava prostorov. Jajčeca namreč ne preživijo temperatur nad 70 stopinjami Celzija, občutljive so tudi na temperature pod minus 15 stopinj Celzija, je dejal Zajc. Dakić pravi, da jih velikokrat kličejo iz hotelov, kamor stenice pridejo z gosti. Nekatere sobe pred začetkom poletne sezone pregledajo, ponekod celo namestijo posebne vabe.

V kranjskogorskih hotelih Hita Alpinee in blejskih hotelih Save Turizma pravijo, da problem poznajo, a da se z njim le redko srečajo, enkrat na več let. Fedja Pobegajlo iz Hita Alpinee je dejal, da v takšnih primerih naročijo dezinsekcijo.