V šestih slovenskih bolnišnicah skupaj 125 respiratorjev, 43 jih je na zalogi

V šmarskem domu je umrla stanovalka, okužena s koronavirusom, število okužb je zraslo na 480. Najbolj pereče območje ostaja osrednjeslovenska regija.
Fotografija: Infekcijska klinika v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Infekcijska klinika v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Iz šmarske občine so sporočili, da je danes v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah v visoki starosti umrla stanovalka z več pridruženimi kroničnimi boleznimi, pri kateri je bila potrjena tudi okužba s koronavirusom. Kot so še dodali v občini, so v domu upokojencev potrdili okužbo pri 24 stanovalcih in šestih zaposlenih.
 
Pri vseh stanovalcih in zaposlenih, pri katerih se pojavi sum na okužbo, opravijo testiranje in izvedejo vse potrebne ukrepe, sporočajo iz Šmarja. Pri delu jim pomagata ekipi zdravstvenih delavcev iz Splošne bolnišnice Celje in Medical centra Rogaška.
 
Iz šmarske občine še apelirajo na vse ljudi, da upoštevajo priporočila regijskega štaba civilne zaščite za zahodno Štajersko, da ne prihajajo na kritično območje oziroma spoštujejo omejitve gibanja in zadrževanja na kritičnih območjih.

Šmarski dom za ostarele je eno izmed žarišč okužbe.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Vse žrtve imele tudi druge bolezni

 
V UKC Ljubljana je v ponedeljek (23. marca) umrl tretji bolnik s potrjeno okužbo koronavirusa. Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, je šlo za 67-letnega moškega, ki je bil v našo največjo bolnišnico pripeljan od doma, a menda ni umrl neposredno zaradi okužbe.

Prva žrtev koronavirusa v Sloveniji je umrla 14. marca, druga 22. marca. Obe preminuli osebi sta bili stari okoli devetdeset let in stanujoči v domu starejših občanov Metlika.


 

Število okuženih 480 


Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo danes do 14. ure potrjenih 480 primerov okužb, včeraj 442. Najbolj pereče območje še vedno ostaja osrednjeslovenska regija. 

Na NIJZ so danes do 10. ure sporočili 480 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega 168 iz osrednjeslovenske, 89 iz savinjske, 60 iz jugovzhodne Slovenije, 47 iz podravske, 31 iz gorenjske, 19 iz koroške, 16 iz primorsko-notranjske, 13 iz pomurske, 12 iz obalno-kraške, sedem iz zasavske ter po šest iz goriške in posavske regije. Šest obolelih je tujih državljanov.

Največ obolelih je v starostni skupini med 25 in 34 let (96), sledijo stari od 45 do 54 let (91). Do ponedeljka opolnoči so na okužbo s sars-cov-2 testirali skupno 14.870 oseb, podatkov o številu danes testiranih pa še ni.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

 

Na Infekcijski kliniki 39 bolnikov


Z ljubljanskega kliničnega centra so sporočili, da se trenutno na Infekcijski kliniki zdravi 39 bolnikov, od tega osem v enoti intenzivne terapije. Pri desetih osebah, ki so imele covid-19, so potrdili negativni bris.

Na Infekcijski kliniki so bolniki v povprečju stari med 60 in 70 let. Čeprav so moški bolj ogroženi, je bila tako najmlajša kot najstarejša bolnica ženska, najmlajša je bila stara 25 let in najstarejša 95 let.

Dr. Tadeja Kotar z Infekcijske klinike UKCL pojasnjuje: »Ob sprejemu pacientov obstajajo dejavniki tveganja, na katere smo bolj pozorni in imamo nižji prag za sprejem oziroma za opazovanje. Kadar ocenimo, da bolnik nujno potrebuje zdravljenje zaradi potrebe po kisiku, težkega dihanja ali pričakovanega težjega poteka, takega bolnika sprejmemo. Bolnika namestimo v sobe, večinoma sta v sobi izolirana dva, z isto diagnozo.«

Za pacienta dnevno skrbi zdravnik, sestra in drugo medicinsko osebje. Glede na njegove osnovne bolezni se opravijo dodatne preiskave, s katerimi lažje določijo potek bolezni. »Ves čas želimo biti korak pred potekom bolezni, da bi zgodaj zaznali, kako se bo bolezen razvijala.  Zgodnja intubacija in zgodnja prepoznava nekega tveganja je pri težkem poteku bolezni izjemno pomembna za odločitev, kako se bo bolnika zdravilo, kot tudi za odločitev, kdaj bo šla taka oseba na intenzivno nego in katera zdravila bo potrebovala,« razlaga dr. Kotarjeva.

Do zdaj je na Infekcijski kliniki 10 ljudi že zaključilo zdravljenje. Vseh teh 10 je potrjeno negativnih in so že zaključili tako z zdravljenjem kot s spremljanjem.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

 

Z intenzivnega oddelka niso odpustili še nikogar


Pri tistih, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, je potek daljši. »Zavedati se moramo, da je intenzivno zdravljenje, potreba po intubaciji, intubacija sama in potem odvajanje od aparata izjemno dolgotrajno. Takšne izkušnje imajo v vseh državah od Kitajske do Italije. Govorimo o dolgotrajnih hospitalizacijah od treh do petih tednov v intenzivni enoti,« pravi dr. Kotarjeva, »na našo kliniko smo prvega bolnika sprejeli 20 dnevi, zato zdaj še ne moremo ocenjevati, kako uspešni smo pri zdravljenju. Za zdaj iz intenzivnega oddelka nismo odpustili še nikogar.«

Trenutno imajo na Infekcijski kliniki v intenzivni enoti 20 pripravljenih postelj. »Če se bo ta val povečal, če se bo povečala tudi potreba po ventilaciji, se bo tudi drugod po kliničenem centru pripravljajo postelje, na katerih bo mogoče tudi ventilirati oziroma umetno predihavati,« dodaja dr. Kotarjeva.

Sicer pa po besedah Mateje Logar z infekcijske klinike tudi znotraj klinike odpirajo dodatno lokacijo, na kateri bo možna hospitalizacija še za deset bolnikov. Kot je pojasnila za Televizijo Slovenija, je na kliniki trenutno respiratorjev dovolj za vse, ki jih potrebujejo. Sicer pa ima po poročanju televizije šest slovenskih bolnišnic skupaj na voljo 125 respiratorjev, 43 pa jih imajo še na zalogi, če se bodo potrebe povečale. V dobavnem postopku je 300 respiratorjev, ki jih lahko pričakujemo do sredine oziroma konca aprila, so danes sporočili z gospodarskega ministrstva.


 

V Mariboru 13 hospitaliziranih, v Celju sprejeli še tri bolnike


Iz UKC Maribor pa so sporočili, da je skupno število hospitaliziranih pacientov 13, od tega so trije pacienti v intenzivni enoti. Trenutno je 67 zaposlenih v UKC Maribor preventivno v domači izolaciji.

Celjska bolnišnica pa je na zdravljenje sprejela še tri bolnike s covidom-19, njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Zdravstvena delavka bolnišnice, ki se je s koronavirusom okužila zunaj bolnišnice, je dva dni v samoizolaciji, zadnje štiri dni ni imela stikov z bolniki, je danes za STA povedala tiskovna predstavnica bolnišnice Danijela Gorišek.

V celjski bolnišnici imajo 25 respiratorjev, trije od teh so najeti, ter tri prenosne respiratorje za potrebe nujne medicinske pomoči. So pa v postopku nabave dodatnih, je še pojasnila Goriškova.

FOTO: Delo
FOTO: Delo


Komentarji: