V spomin Jancu žalna seja v DZ

V spomin na državnozborskega poslanca Kristijana Janca so v državnem zboru odprli žalno knjigo, zaradi tragičnega dogodka pa so vse današnje aktivnosti državnega zbora odpovedane.

Objavljeno
04. julij 2008 16.08
Seja DZ - Poslanec SLS Kristijan Janc

Ljubljana/Sevnica - V spomin na državnozborskega poslanca Kristijana Janca so v državnem zboru odprli žalno knjigo, zaradi tragičnega dogodka pa so vse današnje aktivnosti državnega zbora odpovedane. Vpisovanje v žalno knjigo ob smrti Janca, dolgoletnega člana SLS, poteka tudi na sedežu te stranke.

 

Predsednik DZ France Cukjati je v izjavi medijem poudaril, da je DZ pretresen ob nesreči, ki se je v četrtek zgodila ob hidroelektrarni Blanca, "kjer smo izgubili toliko dragocenih življenj". Dodal je, da je DZ v nesreči izgubil poslanca SLS Kristijana Janca, ki se je kot poslanec odlikoval po svoji zelo optimistični in konstruktivni drži.


Cukjati je dejal, da je Janc v parlamentu deloval v smislu spravljivosti in zavzetosti za vse probleme, s katerimi se srečuje državni zbor. "Vsekakor menimo, da smo izgubili pomembnega člana," je zatrdil.


Predsednik DZ je pojasnil, da so se na današnjem posvetu v DZ dogovorili, da bodo imeli žalno sejo na dan pogreba, v preddverju velike dvorane državnega zbora pa bo do pogreba odprta žalna knjiga.


Cukjati je poudaril, da bodo poslanci skušali pripomoči k reševanju težav, ki so nastale zaradi nesreče. "Kajti mnogo družin je ostalo brez svojih dragih in tudi občina Sevnica je utrpela veliko izgubo," je dejal.

 

Zaradi tragične nesreče so v Sloveniji danes odpovedali več prireditev, med drugim tudi slovesnost Slovenske vojske ob koncu predsedovanja Svetu EU in sprejem predsednika vlade Janeza Janše za zaposlene v državni upravi, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi slovenskega predsedovanja EU, so sporočili iz kabineta premiera.

 

Odprli žalni knjigi v DZ in na sedežu SLS

 

Žalna knjiga v preddverju velike dvorane državnega zbora bo danes odprta do 17. ure, do pogreba pa od 9. do 16. ure. Danes ob 14. uri se je v žalno knjigo vpisal tudi predsednik državnega zbora France Cukjati, ob 14.30 uri pa tudi predsednik republike Danilo Türk. Predvidoma ob 16.30 uri se bo v preddverju velike dvorane DZ v žalno knjigo vpisal predsednik vlade Janez Janša, ob 17. uri pa vpisalo vodstvo, ministri in poslanci Slovenske ljudske stranke.

 

Žalno knjigo so odprli tudi na sedežu SLS na Beethovnovi 4, kjer se je mogoče vpisati danes do 17. ure ter v soboto in nedeljo med 9. in 12. uro.

 

NSi: Tragedija, ki žalosti in opominja

 

V Novi Sloveniji so pretreseni nad novico o tragediji na reki Savi.  Ob izgubi cenjenega kolega, poslanca in župana Kristijana Janca v NSi želijo vsem žalujočim izreči iskreno sožalje, so v sožalni izjavi ob tragični nesreči zapisali v Novi Sloveniji.

 

Predsednik Türk zaradi nesreče na Savi odpovedal udeležbo na prireditvah

 

Predsednik republike Danilo Türk je odpovedal svojo udeležbo na prireditvah v prihodnjih dneh. Tako se v soboto ne bo udeležil 18. srečanja državnikov Slovenije pri Najevski lipi ter v nedeljo 52. tradicionalnega "Srečanja v moji deželi" v Novi Gorici, kot je bilo sprva predvideno.

 

Sožalje izrekla Sanader in predsednik hrvaškega sabora Bebić

 

Hrvaški premier Ivo Sanader je ob nesreči pri HE Blanca predsedniku slovenske vlade Janezu Janši izrazil sožalje, je zapisano na spletni strani hrvaške vlade.

 

"Z iskrenim obžalovanjem sem prejel vest o tragediji na reki Savi, v kateri so življenja izgubili slovenski državljani, med katerimi je tudi predstavnik v slovenskem parlamentu, gospod Kristijan Janc. V imenu Vlade Republike Hrvaške in mene osebno Vam, družinam žrtev in celotnemu slovenskemu narodu izrekam iskreno in globoko sožalje," je v sožalju zapisal Sanader.

 

Predsednik hrvaškega parlamenta Luka Bebić je predsedniku DZ Cukjatiju izrazil globoko sožalje zaradi četrtkove nesreče na Savi pri hidroelektrarni Blanca. Bebić je tudi izrazil zaskrbljenost glede iskanja pogrešanih oseb v eni izmed najhujših nesreč v Sloveniji.

 

Predsednik sabora je prosil Cukjatija, naj izraze sožalja posreduje tudi vsem družinskim članom žrtev nesreče. Hrvaški mediji poudarjajo, da je v nesreči umrl tudi poslanec v slovenskem parlamentu iz vrst Slovenske ljudske stranke Kristijan Janc.

 

Barroso Sloveniji izrazil sožalje ob nesreči na Savi

 

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je danes izrazil sožalje slovenskim ljudem in oblastem po četrtkovi tragediji na Savi, v kateri je umrlo osem ljudi, pet pa je pogrešanih. "Predsednik Barroso sočustvuje z družinami prizadetih," je danes v Bruslju sporočil tiskovni predstavnik komisije Amadeu Altafaj Tardio.

 

Do nesreče po Vizjakovih besedah prišlo na zelo nevarnem delu Save

 

Huda nesreča je pretresla tudi ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka. "Skoraj ne morem verjeti, da so šli ljudje v tako nevaren spust," je poudaril. Minister je izrazil začudenje, da so se udeleženci čolnarjenja spustili čez nevaren preliv. "Očitno se niso resno pripravili. Šlo je zagotovo za človeško napako," je dejal.