V starem dvorcu bo medicinski center

Celje je dvorec Zgornji Lanovž prodalo podjetju Urbana Majcna, ki ga je začel preurejati v medicinski center

Objavljeno
27. januar 2017 12.27
Celje Medicinski center Glazija
Brane Piano
Brane Piano

Celje – V starinskem dvorcu Zgornji Lanovž na Lavi je celjsko podjetje CEP v lasti Urbana Majcna in njegove soproge Sabine začelo urejati medicinski center. CEP, ki je dvorec odkupil od Mestne občine Celje (MOC) za 241.000 evrov, je že začel iskati najemnike zdravstvenih ambulant.


Dvorec je občina prodajala vrsto let in z njim imela precej stroškov. Šeststo let stara graščina celjskih grofov, obkrožena s parkom starinskih dreves, je začela propadati, ko so v začetku devetdesetih let iz nje izselili stanovalce. Občina je dvorec zaščitila, del notranje opreme so prepeljali v depoje, kar je ostalo, so odnašali tatovi. Leta 2005 je občina na novo prekrila streho, kar jo je stalo 25 milijonov tolarjev ali okoli 104.000 evrov. Predlani, ko je zaradi beračev pogorel Rakuschev mlin, je MOC v Lanovžu preprečila vstop brezdomcem, ki so v njem prenočevali.

Da bi v nekdanjem renesančnem dvorcu, ki je bil v 18. stoletju prezidan v baročno graščino s kapelico, uredili medicinski center, si je leta 2007 zamislil podjetnik Ivan Bednički, ki je dvorec od občine vzel v najem, a je bila z njegovim podjetjem Mirabel najemna pogodba kasneje prekinjena.

Na MOC so pojasnili, da je pooblaščeni cenilec dvorec in 7287 kvadratnih metrov zemljišča ob celjski obvoznici ocenil na 231.000 evrov, maja 2015 pa so po javnem zbiranju ponudb od podjetja CEP kot edinega ponudnika dobili 10.000 evrov več. Še leto prej je MOC nepremičnino prodajala za 310.000 evrov.

Objekt bo dobil prizidek

Dvorec je varovan kot lokalna kulturna dediščina, zato mora kupec pri prenovi upoštevati navodila Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine (ZVNKD). Konservatorka Nataša Podkrižnik s celjske območne enote ZVNKD je razložila, da je zavod za dvorec že leta 1993 izdelal konservatorski program prenove, ki so ga leta 2015 glede na predvideno funkcijo in stanje objekta dopolnili s kulturnovarstvenimi pogoji. »Temeljno izhodišče prenove je ohranitev in prezentacija arhitekturne mase renesančno-baročnega dvorca s kakovostnimi likovno-arhitekturnimi elementi,« je pojasnila Podkrižnikova. Poleg prenove dvorca je predvidena še rekonstrukcija ključnih sestavnih parka, zaradi dostopnosti so investitorju dovolili postaviti tudi prizidek, ki bo usklajen z dvorcem.

»Med izdelavo projektne dokumentacije za gradbeno dovoljenje smo imeli z investitorjem in projektanti številna usklajevanja. Zdaj na dvorcu potekajo pripravljalna dela za statično sanacijo in potrebna rušitvena dela. Pod arheološkim nadzorom je bil že narejen izkop za temelje prizidka,« je povedala konservatorka.

Specialistične ambulante

Lastnik podjetja CEP Urban Majcen je bil te dni v tujini, njegova soproga načrtov ni želela razlagati, Samo Petrič iz CEP pa je povedal, da je projekt gradnje medicinskega centra v začetni fazi in da je nedogovorjenih še veliko stvari. »Pridobili smo soglasje ZVKD in gradbeno dovoljenje ter začeli obnovitvena dela, ki pa so zaradi neugodnih vremenskih razmer upočasnjena,« je povedal.

V dvorcu bodo uredili prostore za različne specialistične ambulante na enem mestu. »S potencialnimi najemniki smo še v fazi dogovarjanja in pogajanj, tako da bi težko dali konkreten odgovor glede števila najemnikov, predvidoma pa jih bo približno deset,« je dejal Petrič in dodal, da o višini investicije ne more govoriti, da pa so jo zahteve ZVNKD nekoliko podražile.