V tem tednu poostren nadzor hitrosti

Neprilagojena hitrost je še vedno glavni vzrok za prometne nesreče.

Objavljeno
12. avgust 2019 06.45
Posodobljeno
12. avgust 2019 08.24
FOTO: PU Novo mesto
STA
STA
Agencija za varnost prometa in policija začenjata tretji in zadnji del nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki bo potekala do 18. avgusta. Neprilagojena hitrost je namreč še vedno glavni vzrok za prometne nesreče, zato bodo policisti po vsej državi poostreno preverjali, ali vozniki upoštevajo omejitve hitrosti.

V letošnjem letu policisti opažajo poslabšanje prometne varnosti, tovrstni trend pa se kaže tudi na področju prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprilagojene hitrosti, saj je letos zaradi tega vzroka umrlo 31 ljudi, kar predstavlja 47 odstotkov vseh umrlih. V istem obdobju lani je zaradi hitrosti življenje izgubilo 22 ljudi.

image
FOTO: Tadej Regent/Delo


Kot so zapisali na spletni strani policije, želijo z akcijo umiriti hitrosti v prometu in vplivati na zavedanje ljudi, da lahko z zmanjšanjem hitrosti vožnje za že nekaj kilometrov na uro pomembno zmanjšajo tveganje za nastanek prometnih nesreč in težo njihovih posledic. S poostrenim nadzorom želijo voznike opozoriti, naj bodo bolj pozorni na predpisane omejitve.

image
FOTO: Ljubo Vukelič/Delo


Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, zato vozijo hitreje. V času dopustov je tudi promet gostejši, zato se lahko nesreče zgodijo hitreje. Policisti zato pozivajo, naj se vozniki na pot odpravijo spočiti, naj gredo od doma pravočasno in naj bodo v prometu strpni in umirjeni.

image
FOTO: Jure Eržen/Delo


Dolgoročno želijo s podobnimi akcijami vplivati na udeležence v prometu, da bi spremenili svoj slog vožnje v bolj defenzivnega in umirjenega z upoštevanjem šibkejših udeležencev v prometu. Za lastno varnost lahko največ naredijo vozniki sami, in sicer z doslednim spoštovanjem cestnoprometnih predpisov ter ohranjanjem hitrosti v dovoljenih mejah.

Opisano preventivno akcijo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa.