V torek veliko padavin, zato bodo reke naraščale

V zahodni, južni in delno osrednji Sloveniji bo v noči na torek in v torek padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter.
Fotografija: Predvsem v zahodni Sloveniji bo do torka zvečer padlo veliko dežja. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Predvsem v zahodni Sloveniji bo do torka zvečer padlo veliko dežja. FOTO: Jure Eržen/Delo

Agencija RS za okolje (Arso) in center za obveščanje danes opozarjata, da bi jutri nekatere reke v zahodni, južni in deloma tudi osrednji Sloveniji zaradi močnih nalivov utegnile tako narasti, da bi ponekod tudi že prestopile svoje bregove.
 

Najhuje bo na zahodu države


V zahodni Sloveniji je veliko dežja padlo že v zadnjih dneh, tako da imajo velike pretoke že zdaj Sava s pritoki v gornjem toku, Soča s pritoki, Reka in Kolpa s pritoki. Ker vremenoslovci za noč na torek in za torek čez dan napovedujejo močnejše padavine z dolgotrajnejšimi nalivi, ki bodo posebno močni v zahodni polovici države, se bodo pretoki teh rek gotovo še povečali. V zahodni Sloveniji naj bi namreč po napovedih Arsa padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, drugod pa od 30 do 60 litrov na kvadratni meter. 

Dežja bo veliko, nekatere reke utegnejo prestopiti bregove. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Dežja bo veliko, nekatere reke utegnejo prestopiti bregove. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Na vzhodu države nevarnosti razlivanja vodotokov ni, saj imajo za zdaj reke Mura, Pesnica in Krka majhne pretoke in jih tudi torkovo deževje verjetno ne bo tako napolnilo, da bi začele poplavljati. 

Komentarji: