Bolnišnice po vsej Sloveniji s popolno prepovedjo obiskov

Vstop na urgentni blok UKC Ljubljana je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo.
Fotografija: V UKC Maribor do preklica prepovedujejo obiske na vseh oddelkih. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
V UKC Maribor do preklica prepovedujejo obiske na vseh oddelkih. FOTO: Tadej Regent/Delo

Zaradi velikega števila respiratornih obolenj in omejevanja širjenja virusnih okužb v naši največji bolnišnici, ljubljanskem kliničnem centru, uveljavljajo poseben režim dostopa v ustanovo. Do nadaljnjega so prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov v UKC Ljubljana, so sporočili. Kot je pojasnila Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, pri prepovedi obiskov izjem praktično ni, vključene so tudi intenzivne enote. Na pediatrični kliniki je kot doslej z bolnim otrokom v bolnišnici lahko en zdrav starš.
 
Vstop v urgentni blok je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo.


 
Obiskovalce prosijo, da ob vstopu upoštevajo navodila zdravstvenega osebja in varnostne službe. 

V ljubljanskem UKC vzpostavljajo tudi posebno telefonsko številko, na kateri bo mogoče dobiti osnovne informacije o novem virusu. Sprva bo to mogoče v dveh improviziranih šotorih, nato pa v kontejnerjih bodo uredili improvizirano ambulanto za odvzeme brisov tistim, ki bi lahko bili okuženi.



FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Tudi druge bolnišnice po državi so sprejele preventivne ukrepe. V UKC Maribor do preklica prepovedujejo obiske na vseh oddelkih, prav tako do nadaljnega znotraj območja UKC Maribor ne bo dovoljeno parkirati, razen v garažnih hišah, urgentni prevozi so še vedno omogočeni, so zapisali v sporočilu za javnost. Kot so pojasnili, trenutno še ni dokazanega primera okužbe s koronavirusom, imajo pa že 14 dni v mariborskem UKC oblikovan krizni štab, gre za trostopenjski načrt ravnanja ob primeru okužbe.

Prav tako so na vseh oddelkih zaradi preprečevanja možnega širjenja okužbe s koronavirusom prepovedali obiske v Splošni bolnišnici Jesenice. Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj zaradi preprečevanja in obvladovanja širjenja koronavirusa do preklica prepoveduje obiske na vseh oddelkih bolnišnice. Kot spremljevalec/-ka pri porodu so lahko le izključno zdravi, so sporočili iz bolnišnice.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec do preklica tudi prepoveduje obiske na vseh oddelkih bolnišnice. Na oddelku za ginekologijo in porodništvo je obisk dovoljen samo očetu novorojenčka, na oddelku za pediatrijo pa je lahko ob bolnem otroku prisoten le eden izmed staršev, so še sporočili iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

Morebitne bolnike z novim koronavirusom z območja Gorenjske bodo sprejemali v Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik. »Klinika je povsem pripravljena na sprejem morebitnih okuženih ali bolnikov,« je za STA zagotovila predstavnica za odnose z javnostjo na Kliniki Golnik Jana Bogdanovski.

Morebitne bolnike z novim koronavirusom z območja Gorenjske bodo sprejemali v Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik. FOTO: Shutterstock
Morebitne bolnike z novim koronavirusom z območja Gorenjske bodo sprejemali v Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik. FOTO: Shutterstock


Poudarila je, da imajo kot klinika za pljučne bolezni in alergijo ter nacionalni center za tuberkulozo veliko izkušenj s področja nalezljivih obolenj dihal. »Pri nas se zdravijo bolniki z multirezistentnimi okužbami dihal, v zimski sezoni pa se predvsem ukvarjamo z boleznimi, ki jih povzročajo respiratorni virusi, kot so virusi gripe, respiratorni sincicijski virus, domači koronavirusi, metapnevmo virusi, rino virusi in drugi,« je pojasnila.

Na vprašanje, koliko postelj imajo zagotovljenih za okužene z novim koronavirusom oziroma za obolele, je povedala, da o številu postelj ne morejo govoriti, ker ni še nobenega potrjenega primera, še manj pa bolnika, ki bi bil napoten k njim, ter se stanje sproti prilagaja. Glede tega, ali so na Kliniki Golnik že opravili kakšno testiranje na sum novega koronavirusa, pa je dodala, da stanje testiranj in sumov v Sloveniji spremljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in na ministrstvu za zdravje, ki o tem organizirano in redno obvešča javnost.

Tudi razširjeni strokovni svet Zdravstvenega doma Izola je na današnjem kriznem sestanku sprejel ukrepe pri soočanju z novim koronavirusom. Določili so prostor za izolacijo za odvzem brisa pri sumu na okužbo ter zagotovili ustrezno zaščitno opremo. Na telefonu bodo dosegljivi v celotnem času delovanja ambulant, so sporočili iz zdravstvenega doma.

Ob tem so opozorili, da imajo zaščitno opremo v zelo omejenih količinah. V zdravstvenem domu so naročili še ustrezne brise za odvzem kužnin in transport. Bolnike prosijo, da omejijo obiske v zdravstvenem domu, zlasti v primeru, ki prebolevajo vročično stanje ali so bili v stiku z obolelimi osebami ali potovali po krajih, kjer je prisotna epidemija z novim koronavirusom.

Vstop v urgentni blok je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Vstop v urgentni blok je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


UKC Ljubljana prejel donacijo 100.000 enoslojnih zaščitnih mask


Medtem je osrednja slovenska bolnišnica včeraj prejela donacijo 100.000 enoslojnih zaščitnih mask tipa 1 podjetja Labena. Gre za enake maske, kot jih je Republika Slovenija poslala Kitajski, so zapisali na družbenem omrežju twitter. Direktor podjetja Labena Borut Čeh je povedal, da so se v podjetju zaradi izbruha v sosednji Italiji in na Hrvaškem odločili za donacijo, saj želijo, da se tudi naše zdravstvo ustrezno pripravi na posebne okoliščine dela.

Zaščitne maske je prevzela Civilna zaščita UKC Ljubljana in bodo uporabljene, če z obstoječimi zalogami in s sprotnimi dobavami ne bo mogoče pokriti vseh potreb osrednje bolnišnice.​

V času koronavirusa ministrstvo priporoča, naj vzpostavijo sistem za komuniciranje z zaposlenimi in šolajočimi. FOTO: Leon Vidic/Delo
V času koronavirusa ministrstvo priporoča, naj vzpostavijo sistem za komuniciranje z zaposlenimi in šolajočimi. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Ministrstvo za izobraževanje z dodatnimi priporočili


Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so vrtcem, osnovnim šolam, osnovnim šolam s prilagojenim programom, zavodom za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter glasbenim šolam poslali okrožnico z dodatnimi priporočili glede preventivnega ravnanja zaradi koronavirusa, so sporočili z ministrstva.

Ministrstvo za izobraževanje je sicer že v ponedeljek objavilo okrožnico z usmeritvami in vodilne v vzgojno-izobraževalnih, visokošolskih in raziskovalnih zavodih pozvalo k pripravi načrtov za neprekinjeno delovanje in izvajanje vzgojno-izobraževalnih, študijskih in raziskovalnih dejavnosti. V času koronavirusa naj vzpostavijo sistem za komuniciranje z zaposlenimi in šolajočimi.

Po prvih povratnih informacijah na ministrstvu ugotavljajo, da so vzgojno-izobraževalni zavodi odgovorno pristopili k izvajanju ukrepov, kar bo gotovo pripomoglo k preprečevanju pojavnosti in širjenja te nalezljive bolezni.

Skladno s priloženim dopisom NIJZ jih prosijo, da aktivnosti za preprečevanje okužbe dosledno izvajajo tudi v prihodnje. Ob tem predlagajo, da vsebine v povezavi s koronavirusom obravnavajo v okviru vzgojno-izobraževalnega dela z različnih vidikov, kot so zdravstveni in psihološki ter z vidika nalezljivih bolezni kot družbenega pojava in kritičnega odnosa do informacij

V primeru nenujnih dejavnosti odgovorne osebe zavodov lahko ocenijo stopnjo tveganja in prilagodijo svoje aktivnosti. Hkrati pa poudarjajo, da imamo državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh.

Komentarji: